*Nettavisen* Nyheter.

- Dette selger bedre enn sex

Foto: Joe Lambe (Afp)

Stadig flere sørger for å sikre sin framtid ved en eventuell dommedag.

10.04.12 21:31

Amerikaneren Larry Hall (55) er en av mange som gjør gode penger på andres frykt.

Hall har kjøpt en gammel rakettsilo i delstaten Kansas som stammer fra Den kalde krigen.

Siloen består av 14 underjordiske etasjer, som skal gjøres om til luksuriøse tilfluktsrom. Så langt har kjøpere investert syv millioner dollar i de rådyre tilfluktsrommene.

- De bekymrer seg for alt fra solstormer og økonomisk kollaps til pandemier, terrorisme og matmangel, sier Hall til nyhetsbyrået AFP.

- Selger bedre enn sex
Populærkulturen har de siste årene blitt gjennomsyret av dommedagsprofetier via media og Internett.

- Frykt selger enda bedre enn sex, sier professor ved antropologiavdelingen ved Universitetet i Kansas, John Hoopes, til nyhetsbyrået AFP.

Hoopes har studert spredningen av dommedagskulturen.

- Nå er hele planeten involvert, og det er et resultat av Internett, sier han.

- Jeg tror det i hovedsak er en strategi for å føle seg mindre ensom og hjelpeløs. Folk liker ikke å føle at de er de eneste som frykter det uunngåelige, som er enhver individs dødsfall, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lionsgate

Skal motstå atomangrep
De forlatte rakettsiloene i Kansas er bygget med utgangspunkt for å tåle kjernefysiske angrep. De består av 2,7 meter tykke betongvegger og strekker seg 53 meter ned i bakken.

Så langt har Hall solgt tre og én halv boenhet, mens to kontrakter er under forhandling. Dermed er det bare to boenheter igjen i siloen som fortsatt er til salgs.

Planen er å installere en farm inne i siloen som skal gjøre det mulig å gro mat til 70 personer over en lengre periode. I tillegg skal det lagres tørrmat og enorme vanntanker som skal kunne brødfø beboerne i fem år.

Beboerne skal også kunne boltre seg i luksus selv om verden skulle gå under. Komplekset skal nemlig være utstyrt med et svømmebasseng, et bibliotek og en kino. Det er også satt av plass til en sykestue og en skole.

Energien skal de få fra blant annet generatorer og vindkraft.

Et avansert sikkerhetssystem skal holde ubudne gjester unna. Heisen i siloen vil kun operere dersom personens fingeravtrykk er registrert i systemet, og elektriske gjerder med piggtråd skal omringe området.

- Om de prøver å klatre over gjerdet, så kan vi gi dem elektrisk støt. Om de forsøker å komme seg inn så kan vi avverge det, sier Hall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Joe Lambe

Bygger luksusleilighet
For øyeblikket jobber Hall med å ferdigstille en 167 kvadratmeter stor boenhet til en rik forretningskvinne og hennes to tenåringsbarn.

Skjermer på veggen skal forestille vinduer som kan vise utsikten av enten Paris, New York, en skog, en strand eller hva enn man måtte ønske.

Hittil har Hall brukt fire millioner dollar på siloen, som han betalte 300.000 dollar for i 2008. Han forventer at alle leilighetene er utsolgt innen august måned.

Idrettsmenn, en filmprodusent og kjente politikere skal være blant de interesserte kjøperne, ifølge Hall. Han legger sin lit til at global oppvarming, merkelige værfenomener og katastrofer skal hjelpe til med salget.

Etter et jordskjelv i Mexico skal Hall ha fått en rekke telefoner fra potensielle kjøpere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.