*Nettavisen* Nyheter.

- Dette sikrer ikke gjenvalg for Obama

Foto: POOL (Reuters)

Men drapet på Osama bin Laden vil gjøre Obama til en mer fryktet motstander, mener USA-ekspert.

02.05.11 15:31

Søndag kveld amerikansk tid kom nyheten om at spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaida-leder Osama bin Laden.

Bin Ladens død er ifølge politiske analytikere en stor seier i krigen mot terror.

Men USA-ekspert Svein Melby mener at en skal være forsiktig med å overvurdere langtidseffektene av aksjonen.

- Andre ting er viktigere
Han tror ikke president Barack Obama har sikret seg gjenvalg i 2012 ved å oppspore og drepe verdens mest ettersøkte person.

- Nei, det tror jeg ikke. Det ville vel være å ta i å si at dette er så avgjørende. Det er langt fram til valget, og det er nok mange andre ting som er viktigere for velgerne enn akkurat dette. Men det er klart det er en fjær i hatten, sier Svein Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Melby mener velgerne vil trolig være mer opptatte av den høye arbeidsledigheten og den økonomiske situasjonen når de skal gå til valgurene i november 2012.

- Amerikanske presidentvalg har det med å bli avgjort på innenrikspolitiske spørsmål. Det er sjeldent at utenrikspolitiske spørsmål er avgjørende. Jeg tror nok de økonomiske spørsmål er mer avgjørende, sier han.

- Åpenbart er dette et pluss som kan brukes i valgkampsammenheng. Men man skal minne om at George Bush senior hadde en vellykket gjennomføring av den første Golfkrigen i 1991, og hadde høye tall på meningsmålingene. Men den økonomiske situasjonen på hjemmebane tok knekken på de gode meningsmålingene, sier Melby.

Bush senior tapte som kjent presidentvalget mot Bill Clinton, og fikk dermed bare én periode i Det hvite hus.

- Mer fryktet motstander
Professor Ole Moen mener Obama har styrket sin posisjon betraktelig som følge av likvideringen av Osama bin Laden.

- Dette vil gjøre Obama til en mer fryktet motstander, så republikanerne har merket seg dette ganske avgjort, sier Ole Moen, som er professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

- Dette vil legge en stein til deres byrde fordi de har kritisert ham for ikke å ha vært tøff nok i utenrikspolitikken, særlig mot Al-Qaida. Så man skal ikke undervurder virkningen av neste års valg. Man ser at Obama har jobbet planmessig i åtte måneder med å ta rotta på bin Laden, og dette lyktes jo, sier Moen.

Amerikansk etterretning skal ha fått nyss om skjulestedet til bin Laden allerede i august i fjor, og i forrige uke ga Obama den endelige ordren til å aksjonere mot bin Ladens skjulested i Abbottabad, som ligger 100 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden Islamabad.

- Et tveegget sverd
Moen sier imidlertid at drapet på bin Laden kan slå tilbake på Obama.

- Osama bin Laden har vært som en verkebyll, og nå er den ytterste trusselen borte, men samtidig advarer folk mot at dette kan føre til trassreaksjoner, så denne seieren kan være et tveegget sverd, sier Moen.

Se president Barack Obamas kunngjøring om Osama bin Laden.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.