*Nettavisen* Nyheter.

- Dette skader ikke forholdet

Foto: AP

Hillary Clinton mener spionsaken ikke vil svekke USAs relasjoner til Russland.

03.07.10 08:27

Ti angivelige russiske agenter ble arrestert i USA i forrige uke. Flere amerikanske medier har spekulert på at den såkalte spionsaken vil skade det gode forholdet mellom amerikanerne og russerne.

Utenriksminister Hillary Clinton mener imidlertid at spionsaken ikke vil svekke det gode forholdet.

Nytt og bedre forhold
- Vi er innstilt på å bygge et nytt og bedre forhold til Russland. Vi ser mot fremtiden, sa Clinton under en pressekonferanse i Ukraina fredag ettermiddag, melder BBC.

De ti mistenkte er ikke siktet for spionasje, men siktet for å ha operert som agenter i USA for en annen stat, noe som gir en langt lavere straff enn spionvirksomhet.

Det skyldes at de mistenkte aldri maktet å innhente hemmelig informasjon, og videreformidle dette til Moskva.

Likevel risikerer de russiske mistenkte fem års fengselsstraff hvis de blir funnet skyldig.

Én løslatt mot kausjon
Tre av de pågrepne skal i løpet av fredag stille i en rettshøring i Virginia. En fjerde, New York-journalisten Vicky Pelaez, ble løslatt mot kausjon torsdag ettersom det ikke foreligger noe bevis på at hun er blitt trent som russisk spion.

Ektemannen Juan Lazaro skal imidlertid ha tilstått overfor dommeren at han arbeider for russisk etterretning, ifølge amerikanske medier.

Ytterligere fem mistenkte sitter fortsatt i varetekt i USA, mens en 11. person er på rømmen på Kypros.

Amerikanske myndigheter skal ha overvåket den såkalte spionringen i mer enn et tiår. Årsaken til at de aksjonerte skal være at flere av de mistenkte skal ha planlagt å rømme landet.

Femme fatale
Anna Chapman (30) er den i spionringen som har fått mest oppmerksomhet i media. Hun går for å være en forførende femme fatale, og skal ha vært en suksessrik eiendomsmegler.

Men heller ikke hun skal ha klart å skaffe sensitiv informasjon for russerne.

Hennes tidligere ektemann uttalte i pressen fredag at hun tidligere har tilstått at faren var en høytstående KGB-offiser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.