*Nettavisen* Nyheter.

- Dette skulle ikke ha vært mulig

TROR DØD PERSON ER NORSK: Da et KLM Cityhopper-fly ankom Schipol-flyplassen utenfor Amsterdam i Nederland på vei fra Torp Sandefjord lufthavn ble det gjort funn av en død person i flyets hjulbrønn. Nå tror politiet den døde personen er en savnet 17 år gammel gutt fra Larvik. Foto: Lex Van Lieshout

Luftfartstilsynet skal forsøke å finne ut hvordan en person klarte å snike seg inn i flyets hjulbrønn.

05.06.14 17:33

Personen som torsdag ble funnet død i landingsunderstellet på et KLM-fly som fløy fra Torp, er trolig en savnet 17-åring fra Larvik. Luftfartstilsynet skal fredag ha møter med ledelsen ved Torp.

– Personen har forsert en rekke sikkerhetsbarrierer for å komme seg inn på flyplassen. Det skulle ikke vært mulig å komme seg inn, sier kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet Marit Kvarum til NTB.

- Døde trolig av oksygenmangel
Nederlandsk politi antar at personen døde av oksygenmangel.

«Den foreløpige etterforskningen tyder på at det ikke har skjedd noe kriminelt, og at offeret sannsynligvis døde av oksygenmangel,» opplyser nederlandsk politi i en pressemelding, som er lagt ut på Facebook.

Den døde ble funnet da KLM-flyet landet i Amsterdam torsdag morgen. Identiteten er ikke bekreftet, men beskrivelse og funn tyder med «stor grad av sikkerhet » på at det er 17-åringen, opplyser Vestfold politidistrikt. Blant annet ble 17-åringens ID-kort funnet på den omkomne, opplyser politiet til Østlands-Posten.

Går gjennom sikkerheten

Flyet som 17-åringen ble funnet på, tok av fra Torp flyplass i Sandefjord torsdag morgen.

– Luftfartstilsynet skal fredag ha møter med ledelsen på Torp for å finne ut av hva som har skjedd. I dag har vi hatt løpende kontakt med flyplassen. Men det er ikke godt å si hva som har skjedd, før alle detaljene er på bordet, sier Kvarum.

Torp flyplass jobber nå med å finne ut hvordan 17-åringen kan ha kommet seg inn på flyplassens område.

- Det er et spørsmål vi stiller oss selv. Hele flyplassen er inngjerdet og videoovervåket, sier administrerende direktør Gisle Skansen til NTB.

- Det første spørsmålet er hvordan personen har kommet seg inn på flyplassens område. Det andre er hvorfor personen ikke ble oppdaget da han var på området der flyet sto parkert, sier Skansen.

Ifølge Skansen blir flyene manuelt videoovervåket når de står parkert. Hvorfor sikkerhetspersonell ikke har oppdaget personen, vil ikke Skansen spekulere på.

Manuell sjekk av flyet

- Det tredje spørsmålet er hvorfor ikke personen ble oppdaget i den manuelle sjekken, sier Skansen.

Pilotene på flyet skal før avgang foreta en manuell sjekk av flyet. 17-åringen ble funnet i hjulbrønnen. Ifølge Skansen ville den antatte 17-åringen ha blitt funnet, hvis han befant seg i hjulbrønnen før den manuelle sjekken.

- Jeg vil ikke spekulere på om det har vært en manglende manuell sjekk. Politiet etterforsker nå saken, og vi går nå gjennom overvåkingsvideoer sammen med politiet, sier Skansen.

- Fast rutine

NTB har vært i kontakt med KLM, som ikke kan bekrefte eller avkrefte om den manuelle sjekken av flyets utside, en såkalt «walkaround», ble gjort av pilotene før flyet tok av fra Torp torsdag morgen.

- Denne sjekken blir alltid gjort. Det er en fast rutine. Men jeg kan ikke spekulere eller si noe om akkurat denne avgangen, sier pressetalsmann Joost Ruempol til NTB.

17-åringen har vært savnet fra Larvik siden onsdag kveld.

- Foreldrene ble torsdag ettermiddag varslet om funnet av den døde personen, opplyser politiet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.