*Nettavisen* Nyheter.

- Dette slo ned som en bombe

Foto: Foto (Arbeiderpartiet)

Det sier rådmannen i Vågå til Nettavisen.

28.09.11 09:09

Nyheten om at Rune Øygard (Ap), som har vært ordfører i Vågå i 16 år, er overgrepssiktet, slo ned som en bombe i lokalsamfunnet.

- Dette slo ned som en bombe og er en sak som berører oss alle, sier rådmann Tor Gangsø i Vågå til Nettavisen.

Les også: - Jeg er uskyldig

- Veldig populær
- Øygard er en veldig populær ordfører, som nyter stor respekt, legger rådmannen til.

- Hva gjør ham så populær?

- Det er vanskelig å svare på, men han er både flink til å lytte og har oppnådd en del resultater, svarer Gangsø.

Ved valget i år fikk Arbeiderpartiet (Ap) i Vågå 58,3 prosent av stemmene

Viktig mann for Ap
Statsminister Jens Stoltenberg beskrev Ap-ordføreren for to år siden i Aftenposten, som en mann med «visjoner og store mål, som han når». Vågå har vært et av partiets utstillingsvinduer, fordi de har hatt så sterkt fotfeste i kommunen.

- Hva er din kommentar til denne saken?

- Jeg har ingen kommentar til den, bortsett fra at det er en trist sak, som er en belastning for begge parter. Nå har jeg tiltro til at politiet etterforsker saken og kommer til bunns i hva som er realitetene, sier Gangsø til Nettavisen.

- Tøffe beskyldninger
- Hvordan ivaretar dere siktede og fornærmede i saken?

- De blir begge tatt vare godt vare på. Jenta bor ikke i denne kommunen, forteller han.

- Det er klart denne saken er belastende. Det er snakk om tøffe beskyldninger, men når det gjelder de kommunale tjenestene, går de sin gang, understreker Gangsø.

Anbefaler permisjon
- Hvordan påvirker saken lokalsamfunnet?

- Den berører alle i kommunen følelsesmessig. Dette er så lite samfunn at alle har hatt en formening om hvem ordføreren i saken var. Selv har han vært redd for unødige spekulasjoner, så det var grunnen til at han nå valgte å stå frem, selv om han mener han er helt uskyldig.

Øygard er for tiden sykmeldt, men partiledelsen i Ap har rådet ham til å søke permisjon mens saken er under etterforskning.

- Dette er snakk om alvorlige beskyldninger, men er først og fremst en politisak. Nå er ordføreren sykmeldt, men jeg har rådet ham til å søke permisjon, sier partisekretær i Ap, Raymond Johansen, i Politisk Kvarter på NRK onsdag.

Årets kommuneprofil i 2009
Øygard har vært ordfører siden 1995. Ved valget i 2007 oppnådde Arbeiderpartiet cirka 70 prosent av stemmene i Vågå, og dermed ble Øygard gjenvalgt med stort flertall.

Ved valget i år fikk Arbeiderpartiet i Vågå 58,3 prosent av stemmene - og gikk dermed tilbake 11,7 prosentpoeng fra forrige valg.

Han ble av Kommunal Rapports lesere kåret til Årets kommuneprofil i 2009.

- God håndtering
Valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot, mener det var riktig av Vågå kommune å offentliggjøre saken.

- Dette er jo en personlig sak - ikke en partisak. Det som kan felle partiet, er hvordan de håndterer saken. Jeg mener håndteringen av saken har vært god så langt. Dette vil ikke få noen store konsekvenser for Ap, sier han til Nettavisen.

Aarebrot er som kjent selv medlem av Arbeiderpartiet.

Han synes det er vanskelig å kommentere en sak hvor påstand står mot påstand.

- Hvis man sammenligner denne saken med de andre sakene som har vært fremme i media den siste tiden, har vi her å gjøre med en personen som sier han er uskyldig. Da blir kommentarene mer varsomme, og det er helt riktig, mener Aarebrot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.