*Nettavisen* Nyheter.

- Dette var satans godt

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Hellstrøm, Wongraven og Mia Gundersen med flere er smakt og vurdert.

17.10.12 19:53

(SIDE2): Side2 har latt seg friste av de mange norske kjendisenes vin - og tok på oss oppgaven med å teste de mange variatene. Så hvem er kjendisene? De synger, lager mat eller er bare opptatt av vin - men kan de egentlig lage vin og bør man la seg friste av kjente navn?

Sannheten er at mange kun har satt sitt eget navn på de edle dråpene. Men et par overrasker også med stor kunnskap og en dyp kjærlighet til vinens mangfoldige verden.

Rødt til bobler
Vinen variere fra rødt til hvitt, og til ulike varianeter av musserende vin. Norske kjendiser har laget både prosecco, cava og champagne den siste tiden. En av de aller ferskete innen vinfaget er rapperduoen Erik & Kriss, de to har laget en prosecco for å feire i års samarbeid. De to skal ha vært med på hele prosessen, og selv utviklet navn og design.

Satyricons vokalist Sigurd Wongraven har lenge vært svært opptatt av vin. Det merkes svært godt i hans voksende sortiment innen både rødt og hvitt. Nytt av året er hans økologiske champagne - et prosjekt han skal videreutvikle i de kommende årene.

Han har tatt utdannelse innen faget, og har reist mye i vinland og vært med i hele prosessen rundt vinlagingen. I sitt sortiment har hardrockeren hvitvin og rødvin fra henholdsvis Frankrike og Italia.

Panelet har sine klare favoritter innen de 15 vinene vi testet fra kjendisverdenen.

White, Prosecco DOC, Italia
(#97931, kr 124,90. Bestillingsutvalg)

Helt klar lys grønngul i fargen. Ingen kraftig aroma, men har hint av sitrus, pære og lett floral. Medium lengde, kraftigere smak enn duft - preget av grønt eple og sitrus.

Fin friskhet og god mousse, men søt.

- En god prosecco, mener panelet som ville valgt den til terrassekos og aperitiff.

Laget på 100% Glera.

Cruella Prosecco by Anne Kat, Italia
(#97680, kr 124,90. Bestillingsutvalg)

- I likhet med Anne-Kat. fremstår denne vinen som overmoden, kommenterer panelet.

Helt lys gul med lett grønnskjær i fargen. Ren, men lett duft preget av stenfrukt, blomster, sitrus og eple. Medium syrlighet, lett mousse og fylde. Søtlig preg - her finnes mye sukker. Ettersmak av modne gule epler.

En ganske klassisk prosecco panelet ville valgt til aperitiff.

Laget på 100% Glera.

Perelada Mia Gundersen Brut Nature Cava, Spania
(#99655, kr 139) Bestillingsutvalg)

Dette var en god overraskelse, Mia!

Strågul i fargen. Ren duft med god intensistet - preg av sitrus, mineraler, noe gjærbakst, eple og blomst.

God mousse, god og frisk syrlighet med medium fyldighet. Sitrus, litt kjeks og mineraler i en god, lang ettersmak.

- En veldig vellaget cava, like sprudlende som Mia selv, mener panelet.

Denne ville vi valgt til både aperitiff og skalldyrmiddagen.

Laget på Parellada 45%, Xarel·lo 30%, Macabeo 25%

Wongraven, Baron-Fuénte, Champagne Brut, Frankrike
(#131309, kr 309. Bestillingsutvalg)

- Sigurd Wongraven imponerer med mer enn musikk. Vin kan han åpenbart meget godt, er panelets unisone dom.

Helt klar lys strågul i fargen - lette bobler. Kraftig og ren aroma preget av grønne epler, sitrus og mineraler - panelet får assosjasoner til flint og byggeplass.

Veldig fin mousse, høy syre og god fylde med en lang ettersmak av sitrus, modne epler og mineraler. Tørr. En spennende champagne innen det økologiske vinifikasjonsmetoden. Høy kvalitet er det åpnebart på denne. Vi gleder oss til champagne-fortsettelsen.

Super til aperitiff, men ville også valgt til østers og skalldyrmiddagen.

Laget på 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir og 25% Pinot Meunier.

Alex Rosén Catarratto 2011, Sicilia, Italia
(#58784, kr 119,90.Bestillingsutvalg)

Helt lys sitrongul på farge.

Medium intesitet på nese - blomster, sitrus som lime. Middels fylde, men lang ettersmak litt varmende lette mineraler og en del lime i slutten, kraftig aroma.

En god variant av denne druetypen fra den italienske øya.

God til terrassebruk. Pluss for pris.

Laget på 100% Cataratto.

Cruella by Anne-Kat Chardonnay, Frankrike
(#97864, kr 130. Bestillingsutvalg)

Lys strågul, klar. Medium intesitet i duft. Dufter lett av lime, blomster melon, pære, steinfrukt.

Smaker av fat og lime i en relativt kort ettersmak. Medium syre. Litt umoden i stilen.

- En lite spennende hvitvin fra Anne-Kat, mener panletet.

Helt ok terrassevin.

Laget på 90 % Chardonnay og 10 % Sauvignon Blanc.

Hellstrøm Bon Vin Blanc Chablis 2011, Frankrike
(#97354, kr 160. Bestillingsutvalg)

Vi forventet intet mindre av Hellstrøm. Hvis ikke han hadde kunnet vin, ville vi blitt fortvilet, mener panelet.

Helt lys strågul med hint av grønt i fargen. Dufter meget godt av sitrus, eple og mineraler.

Deilig friskhet med veldig god syrlighet. Fin balanse i denne. God ettersmak preget av sitrus, litt eple og gode mineraliteter i slutten.

Dette er en matvin, velg til en god fiskerett med rik saus til eller til skalldyrfatet.

Laget på 100% Chardonnay.

En eget god chablis - heia Hellstrøm!

Wongraven Le Voyageur 2011, Frankrike
(#97490 kr 124,90. Bestllingsutvalg)

Vi synes det er hyggelig at en så vennlig hvitvin er laget av en dyster metalrocker, mener panelet.

Helt klar lys gul i fargen. Krafitg aroma preget av blomster som hylleblomst, lett av sitrus, lakris og stikkelsbær.

God friskhet, medium lengde med lette mineraltoner og litt lakris i ettersmaken. Tørr og god syrlighet. Ueiket.

- Vi elsker denne, Sigurd!

Glimrende vin til aperitiff eller sjømaten.

Laget på Sauvignon Blanc og Sémillon.

Alex Rosé 2010, Italia
(#92240, kr 119,90. Bestillingsutvalg)

Den eneste roséen i kjendishaugen imponerer ikke. Dessverre.

Denne er helt dyp rosa i fargen. Medium intensistet i duften preget av bringebær, jordbær og florale toner.

Tørr på smak, med litt sødme og god syrlighet. God saftighet, men litt bitter i ettersmaken.

En helt ok terrassevin.

Litt anonym - og minner ikke som Alex i det hele tatt, er panelets dom.

Laget på 60% Corvina, 20% Rondinella og 20% Merlot.

Anne Kat, «Tatt av Vinen 2008», Montepulcciano d'Abruzzo,Italia
(#56861 kr 129,90. Bestillingsutvalg)

Lys rubinrød på farge.

Kraftig aroma - mye røde bær som kirsebær, plomme og litt fat og urter.

Tørr, lange tanniner, men litt ung i smak. En del urter i ettersmak, den føles litt grønn og varm av fat i en lett ettersmak. Ok syre og medium fylde.

- En helt grei og lettdrikkelig variant fra Anne-Kat, mener panelet.

Laget på 100 % Montepulciano.

Wongraven Unione Barolo 2007
(#53124, kr 329,90. Basisutvalg)

Helt lys rubinrød, klar i fargen.

God og kraftig aroma av mørk røde bær, fat og krydder.

Tørr. Medium syre og medium tannin. Fersk og fruktig på smak, gode røde bær som kirsebær, litt floral og med noe fat i slutten. Medium fylde, deilig sødme og god lengde (medium). Litt varm.

Vi ville valgt til et skikkelig beist av en biff.

Laget på 100% Nebbiolo.

Alex Rosén Nero d'Avola 2011,Italia
(#50757, kr 119,90. Basissutvalg)

Rudbinrød i fargen.

Kraftig aroma av røde god bær, plomme, kirsebær og høstløv og pepper.

Høy syre, lite tanninner, så den forsvinner lett. Frisk og fruktighet - føles ung og likefrem, ikke spesielt kompleks.

En god kosevin i høstmørket. Passer også fint til pizza og pastaretter.

Laget på 100 % Nero d'Avola.

Hellstrøm Bon Vin Rouge, Frankrike
(#, kr 149,59. Bestillingsutvalg)

Dyp rød i fargen. Dufter godt av mørke røde bær som skogsbær og lett av krydder.

God fyldighet med lang ettersmak preget av mørke røde bær og godt av krydder. Gode, faste tanniner.

Denne ville vi valgt til kraftige kjøttretter.

- Kokken kan virkelig sin røde vin også, mener panlelet.

Laget på 80% Grenache, 15% Shiraz og 5% Mourvèdre.

5

Cruella by Anne Kat Syrah, Frankrike
(#97863, kr 135. Bestillingsutvalg)

Klar, blårød i fargen.

Svak på duft med lett peg av mørke røde bær, lakris, bittelitt pepper og vanilje.

Lette tanniner, noe sødme og lett vaniljepreget i slutten. OK fylde og tyngde, litt varmende.

- For lite karakter. Det fyller greit i munnen, men det føles allikevel bare som et lite varmeblaff, mener panelet.

Laget på 100% Syrah.

Wongraven Alleanza, Langhe Rosso 2010, Italia
(#53121, kr 149,90. Basissutvalg)

Middels dyp rudbinrød i fargen.

Middels aroma preget av lyse røde bær som moreller, kirsebær, høstløv og litt urter.

Frisk og god - fin ferskhet. Medium fylde og medium syrlighet med fine tanniner og en god, lang ettersmak av rød frukt, sopp og krydder.

En meget god rødvin til pizza og pasta.

- Dette var satans godt, og nesten blodig urettferdig mot de andre. Men Sigurd Wongraven vet hva han driver med og gjør det igjen. En nydelig vin, mener panelet.

Laget på 54% Barbera, 40% Nebbiolo og 6% Dolcetto.

Testen er utført Side2s vinjournalist og et utvalgt panel for Mediehuset Nettavisen. Kriterier og karakterer er gitt på utseende, duft og smak, og helhetsinntrykk.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.