RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette var unødvendige tap av liv

Foto: STRINGER/INDONESIA (Reuters)
Sist oppdatert:
Indonesiere er opprørte over varslingssystemet som skal ha sviktet. 500 mennesker har trolig omkommet i tsunamien.

Hjelpearbeidere anslår at minst 500 menneskeliv har gått tapt som følge av tsunamien som skylte innover øygruppen Mentawai mandag kveld. Indonesiske myndigheter forsøker å forsvare seg mot påstanden om at varslingssystemet sviktet.

Den svenske Redd Barna-arbeideren, Mie Melin, befant seg i nærheten av katastrofeområdet da hendelsen inntraff. Melin, som nå befinner seg i Jakarta, forteller at indonesierne er opprørte over at varslingssystemet sviktet.

- Det er en diskusjon her i Indonesia om dette tsunamivarselet som sviktet. Det man tenker er at det har vært unødvendige tap av menneskeliv, sier hun til Nettavisen.

Det offisielle tallet på døde er oppjustert til 343, men hjelpearbeidere på stedet anslår at over 500 menneskeliv er gått tapt. 338 mennesker er fortsatt savnet.

- Vi anslår at to tredeler av dem som er savnet er omkommet, enten skylt ut på havet eller begravd i sanden. Da vi fløy over området i går, så vi mange lik. Hoder og bein stakk opp fra sanden, noen av dem var i trærne. Hvis vi plusser på med 200, så er det i hvert fall 543 døde, sier Ade Edward, som leder katastrofehåndteringen på stedet, skriver The Times.

- Ble ikke varslet
Etter tsunamien i Det indiske hav i 2004, ble det opprettet et omfattende system som skulle varsle folk om tsunamier i utsatte områder, slik at de rekker å komme seg opp i høyden.

Varslingssystemet består av bøyer utstyrt med sensorer som er utplassert i havet for å registrere små endringer i vannoverflaten.

Men systemet skal ifølge indonesiske og internasjonale medier ikke ha fungert tilstrekkelig.

Selv om det hadde blitt sendt ut en tsunamivarsel, så ville det kanskje allerede vært for sent for innbyggerne som mistet livet.

Jordskjelvet som utløste tsunamien, hadde nemlig sitt episenter bare 78 kilometer fra den rammede øygruppen.

- Vi vet at da jordskjelvet inntraff, så tok det bare ti minutter før tsunamien kom, sier Julian Pasha, talsmann for president Susilo Bambang Yudhoyono, skriver The Times.

- Redde for at de skulle dø
Melin og hennes kollega Jenny Nordin er i Indonesia for å følge opp situasjonen til barna som ble berørt av jordskjelvet på Vest-Sumatra i fjor høst. De fikk oppleve på nært hold hvordan redselen for nye katastrofer preget utsatte barn i området.

- Vi traff jo barn både på tirsdagen og onsdagen, og da hadde jo barn opplevd skjelv i løpet natten, så de viste tydelig uro og var redde for at de skulle dø som følge av nye etterskjelv. De har jo erfaring fra jordskjelvet fra Padang i fjor da mer enn 1100 mennesker døde, 3000 ble skadd og 250.000 hus ble ødelagt, sier hun.

Les også: Fant baby gråtende og forlatt etter tsunamien

Melin forteller at kolleger i Redd Barna i Indonesia nettopp er ankommet katastrofeområdet.

- De kommer til å gjøre en første vurdering for å se hvordan familier og barn har det, og se hvilke innsats som kreves fra Redd Barna, og hvordan arbeidet skal koordineres med regjeringen og andre internasjonale organisasjoner.

Melin sier indonesiske myndigheter drøfter hvordan man kan styrke katastrofehåndteringen, og etablere bedre evakueringsplaner i de mest utsatte områdene som omtales som «ring of fire».

- Dette er et område som strekker seg fra Mentawai til Java som er svært utsatt for naturkatastrofer, sier Melin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere