RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette vil spare Norge for en del penger

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
Nederland frir til Norge og etterlyser jagerflysamarbeid.

Washington/Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal/Nettavisen): Nederland har bedt både Norge og Danmark om å samarbeide om innkjøp og vedlikehold av F-35-flyene. Det opplyste den nederlandske forsvarsministeren Hans Hillen etter møter i Pentagon (USAs forsvarsdepartement) torsdag.

Hillen sa etter et møte med USAs forsvarsminister Leon Panetta at de nederlandske F-16-flyene nærmer seg slutten på sin livssyklus, og at det kostbare innkjøpet av nye fly skaper stor debatt i Nederland. Den samme problemstillingen har vi i Norge.

- Samarbeid bør vurderes
Forsvarsminister Espen Barth Eide sier samarbeid med andre kampflykjøpere bør vurderes.

- Vi kan få litt mer klarhet overfor hverandre og kanskje tenke tanken om at noen av oss kan gå sammen om innkjøp, sier Barth Eide til NTB.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ståle Ulriksen, sier at Norge vil trolig spare en del penger på å inngå et slikt samarbeid.

- Det har vært sånn type samarbeid med Nederland, Portugal, Danmark og Belgia når det gjelder F16-flyene som har ført til samarbeid om øvelser, vedlikehold og innkjøp av deler. Da sparer man en del penger, og det samme vil gjelde for F35-flyene, sier forsker på avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering ved Nupi, Ståle Ulriksen, til Nettavisen.

- Fordel å samarbeide med små land
Ulriksen sier også at pilotutveksling mellom landene kan være kostnadsbesparende.

- En siste fordel er at når man skal ha et så intimt samarbeid, så er det en fordel at landene en samarbeider med er omtrent av samme størrelse som en selv. Det er lettere å samarbeide med små land enn med Storbritannia og USA, for da må man i større grad tilpasse seg disse, sier NUPI-forskeren.

- Kan du komme med noe anslag på hvor mye Norge vil kunne spare ved å inngå et samarbeid med Danmark og Nederland, Ulriksen?

- Nei, det er helt umulig å si, sier han.

Store kutt i forsvarsbudsjetter
Ulriksen sier imidlertid at det er skjær å spore i sjøen, og at kutt i forsvarsbudsjettene i USA og Europa vil kunne påvirke den endelige prislappen for jagerflyene.

- Spørsmålet om hvordan disse store kuttene i forsvaret i USA vil slå ut, kan være avgjørende for pris.

- Når det gjelder Nederland og Danmark, så vil du være avhengig av hvor mange fly de vil kjøpe. De har kjørt kutt i sine forsvarsbudsjetter, og hvis du ser på Europa det siste året, så har det vært dramatiske kutt i mange land. Det er viktig at nedbyggingen i forsvaret ikke fortsetter, i så fall må Norge regne med å måtte klare seg på egen hånd, sier Ulriksen.

Det er ennå uklart om Nederland og Danmark vil gå til innkjøp av de rådyre, amerikanske F35-flyene.

- Opprettholde NATOs kapasitet
Den nederlandske forsvarsministeren sa at initiativet til samarbeid med Norge og Danmark, er et eksempel på hvor langt Nederland vil gå for å samarbeide om å opprettholde NATOs kapasitet.

Norge inngikk i 2008 foreløpig avtale om kjøp av 56 F-35-fly fra amerikanske Lockheed Martin til erstatning for dagens F-16-fly.

Antatt anskaffelsespris var da 42 milliarder kroner. Summen har siden vokst til 52 milliarder kroner, ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere