RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Din mobil skal overvåkes

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- SV og Senterpartiet har aksepter overvåkning, slår politikere og eksperter fast.

Onsdag la regjeringen frem sine planer for hva de skal gjøre de neste fire årene, og fra dette dokumentet går det frem at det er kraftig uenighet mellom de tre regjeringspartiene når det kommer til EUs såkalte datalagringsdirektiv.

Les også: Soria Moria 2 i korte trekk

Overvåkning av alle
Direktivet er et krav fra EU om at hvem du ringer og sender melding med skal lagres i opp til to år, og det skal også lagres hvor både du og personen du kommuniserte med befant seg på det tidspunktet. I tillegg skal det lagres hvem du kommuniserer med på nett, og hvor du surfer på nett.

«Arbeiderpartiet vil implementere datalagringsdirektivet forutsatt at det i utredningen ikke framkommer klare negative konsekvenser for personvernet. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil av personvernmessige hensyn gå mot implementering av EUs datalagringsdirektiv i norsk rett. SVs og SPs statsråder og stortingsrepresentanter stilles fritt i denne saken,» står det i regjeringens planer.

Både SV og Senterpartiet har i klartekst fortalt til Nettavisen at de vil at Norge skal legge ned veto mot direktivet. At dette nå ikke er presset gjennom i forhandlingene får Fremskrittspartiet til å tenne.

- Har akseptert overvåkning
- SV og Sp har akseptert at Datalagringsdirektivet nå skal innføres. De vet at Ap har flertall sammen med Høyre på denne saken – så dette er en formulering i dokumentet for å få vaska hendene rene ved å kunne vise til disens, forteller Frps stortingsrepresentant og talsmann på personvernsaker, Bård Hoksrud, til Nettavisen.

Også Høyre sier at de er skeptisk til direktivet, men sier at de ikke ønsker å skape usikkerhet rundt EØS-avtalen.

- Arbeiderpartiet synes jo det er greit med litt overvåking av alle, men jeg er skuffet over de to andre partiene, sier han.

Noe østblokkland ønsket de kunne gjøre
Bransjeorganisasjonen IKT-Norge, som representerer nettleverandører som i praksis blir de som må stå for overvåkningen som direktivet legger opp til, er heller ikke fornøyd.

- Direktivet minner om metoder de gamle østblokkregimene skulle ønske de kunne innføre, men ikke hadde mulighet til fordi dagens teknologi ikke var tilgjengelig for dem, sier prosjektleder Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Tror ikke saken er helt tapt
Waterhose er likevel ikke bare pessimist. Han mener at utredningen vil vise at det vil være negative konsekvenser for personvernet.

- Det fremstår som opplagt at dette overvåkningsregimet har klare negative konsekvenser for personvernet når absolutt alle skal overvåkes. Det var kanskje dette Arbeiderpartiet mente med «Alle skal med», sier Torgeir Waterhouse.

Heller ikke Fremskrittspartiet anser saken som helt tapt.

- Vi mener at denne debatten definitivt ikke er ferdig enda. Det er fortsatt mulig å få snudd noen i Høyre. Jeg vet at det er enkelte i Høyre som er skeptiske, og som sa dette før valget - og da forventer jeg at de stemmer imot, sier Hoksrud.

- Bestilling på Lund-kommisjonen 2
Waterhouse gir på sin side Arbeiderpartiet kraftig kritikk.

- Skal Arbeiderpartiet bidra til å opprettholde personvernet må de også ta tydelig standpunkt mot overvåkningen. De motstridende uttalelsene i Soria Moria 2 peker tvert i mot i retning av en flørt med metoder som fremstår som en bestilling på å opprette en Lund-kommisjon nummer 2, sier Waterhouse.

Lundkommisjonen var som kjent en kommisjon som ble satt ned av Stortinget for å granske påstander om ulovlig overvåkning av Norske borgere. Lund har senere advart kraftig mot nettopp datalagringsdirektivet.

- Det er på høytid at de overvåkningsvennlige i norsk politikk snur. Og om ikke all motstanden får dem til å revurdere burde det være et tydelig nok signal at EU allerede er i ferd med å begynne evaluering av direktivet før et det er ferdig implementert hos EUs medlemsland, sier Waterhouse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere