*Nettavisen* Nyheter.

- Din sadistiske psykopatjævel

Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen Mediehuset)

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen innrømmer å ha kommet med en tirade av truende ord, men innrømmer ikke trusler.

26.01.09 14:09

- Truslene sitter veldig løst i fengselet, sa Viggo Kristiansen fra tiltalebenken i Bærum tingrett. Kristiansen er tiltalt for å ha kommet med svært grove trusler. Han innrømmer at ordene har blitt sagt, men mener likevel at han er uskyldig. Ifølge Kristiansen kom ordene i en «humoristisk og spøkefull tone».

29 år gamle Kristiansen innrømmer at han kom med en tirade av ord til aspiranten i vaktbua på avdeling C på Ila den 29. februar 2008.

Les også: Viggo Kristiansen tiltalt for drapstrussel

Dobbeltdrapsdømte Viggo Kristiansen har sittet fengslet på forvaring ved Ila fengsel siden februar 2002. I fjor startet hans advokat Sigurd Klomsæt arbeidet med å få gjenåpnet drapssaken. Kristiansen har hele tiden nektet for at han voldtatt og drepte Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia 19. mai 2000.

- De hadde ikke funnet deg
I det arbeidet hjelper det svært lite hvis Kristiansen blir dømt for de grove uttalelsene han skal ha kommet med overfor en betjentaspirant ved fengselet.

Viggo Kristiansen innrømmet i Bærum tingrett at han kalte aspiranten en «sadistisk psykopatjævel».

- Hadde dette vært utenfor hadde de ikke funnet deg (...) jeg skal gjøre dette året til et helvete for deg, sa Kristiansen til aspiranten som var på utplassering ved Ila under studietiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ment i en hyggelig tone
29 år gamle Kristiansen innrømmer altså at han sa disse ordene til aspiranten i vaktbua på avdeling C den 29. februar 2008. Kristiansen husker ikke detaljer rundt samtalen som gjorde at ordene falt, men er fast bestemt på at det ikke var en alvorlig krangel.

- Det kan tolkes flere veier. Det kommer an på tonefallet og settingen. Jeg føler vi hadde en helt annen tone enn at det skulle fremkalle frykt. Jeg føler at vi hadde en humoristisk og sarkastisk tone, sa Kristiansen i retten.

- Forholdet mellom meg og aspiranten har vært greit også etter denne episoden. Det tok ikke lang tid før vi satt inne i vaktboksen igjen og snakket om dagligdagse ting. Derfor stiller jeg meg utrolig undrende til denne anmeldelsen, sa Kristiansen.

Stor takhøyde
Viggo Kristiansen mener at det er stor takhøyde for bruk av ord ved Ila.

Etter at ordene til aspiranten hadde falt, så kom avdelingslederen opp for å snakke med Kristiansen. I samtaler med avdelingslederen skal Kristiansen ha sagt til avdelingslederen at «hadde jeg sett deg langs veien så hadde bremsene røket» eller «hadde jeg sett deg i et fotgjengerfelt så hadde nok ikke bremsene fungert» eller lignende.

- Stemningen ble litt amper mellom deg og avdelingslederen etter det? spurte aktor Karianne Hoffart.

- Jeg brukte dette som et eksempel. Jeg anser ikke slike ord som en trussel i en spøkefull og avslappet tone, sa Kristiansen.

Brukes for å hindre permisjon
Viggo Kristiansen sier at han ble svært overrasket da han ble anmeldt for truslene. Han mener at hendelsen blir brukt for å hindre ham permisjon.

- Jeg mener at ila har brukt dette som et grunnlag for å hindre permisjoner, sa Kristiansen under sin forklaring i Bærum tingrett.

Viggo Kristiansen kunne i utgangspunktet ha begynt med permisjoner for 18 måneder siden, men har ennå ikke sluppet ut av fengselet på egen hånd. De turene han har hatt i det fri, har skjedd sammen med betjenter fra fengselet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.