- Direkte feil og dumt

Foto: (Scanpix/Regjeringen)

Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner blir latterliggjort av statssekretær.

09.05.10 14:55

Fredag skrev Nettavisen om Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner som gikk ut og mente at politiet i Oslo trenger flere politifolk – samtidig som politistudenter sliter med å få jobb.

Les også: - Oslo trenger mer politi

- Flere innbyggere, færre politifolk
Han mener blant annet at Oslo i dag har halvparten så mange politifolk på patrulje i gatene, som for 20 år siden. Dette har skjedd samtidig som byen har fått en markant økning i antall innbyggere. Samtidig mener han at byen sliter med tilstrømning av utenlandske forbryterbander.

Politimesteren i Oslo mener politiet må kutte 60-65 millioner kroner.

- Knut Storbergets svar på disse alvorlige utfordringene er budsjettkutt. Til alt overmål må det politidistriktet som sliter mest, også kutte mest i sitt budsjett.

Tetzschner stiller også spørsmål om departementet mener at det er tilgang på data fra det foreslåtte Datalagringsdirektivet som skal sørge for at oppklaringsprosenten i Oslo skal gå opp fra rundt 20 prosent.

Blir latterliggjort
Uttalelsene til Tetzschner blir latterliggjort av statssekretær Terje Moland Pedersen.

- Dette var et samrøre av mye tull, slår Moland Pedersen fast overfor Nettavisen.

- Politiet har fått en vekst på 1,3 milliarder kroner, og av dette har Oslo fått 192 millioner kroner. At det kan bli kutt, det er en ganske god øvelse, slår han fast.

- Det er jobb til studentene
Moland Pedersen forstår at de nyutdannede politifolkene gjerne ønsker seg en jobb med en gang, men at det er veldig mange jobber som er på vei.

- Vi har beregninger på dette, som viser at det i år vil være 106 flere personer som blir utdannet, enn det er politifolk som går av med pensjon eller går over i andre yrker. Alle disse stillingene har vi lagt inn i budsjettet, sier han.

Han kjøper ikke argumentasjonen med at studentene sliter fordi mange av de 258 utløste stillingene i politiet er lederstillinger.

- Det vil jo alltids være slik at mange av de som går av har stillinger høyere opp i systemet, og da er det andre som tar over for disse lenger ned. Da blir det ledig i bunn, og det er disse stillingene det er meningen at studentene skal fylle, sier Moland Pedersen.

Kommer flere stillinger til høsten
Statssekretæren påpeker også at departementet har varslet om at det skal utlyses et «betydelig antall» stillinger til Politiets utlendingsenhet som skal sende asylsøkere ut av landet.

- Dessuten må Tetzschner huske på at vi utdanner politibetjenter til hele Norge, ikke bare Oslo. De har fått en betydelig stillingsvekst de siste årene.

Oslopolitiet får flere utfordringer
- Men hvor kommer da de 60-65 millionene som politimesteren snakker om?

- Vi rammebevilger penger, noe som altså betyr at vi ikke styrer politiet ned på årsverk. De kan selv ta litt opp og ned på stillinger innenfor de rammene de har, for å skifte ut ting som IT-systemer, utstyr og biler. Men oslopolitiet har i denne omgangen to utfordringer: En må nå sørge for å få orden på IKT-systemene. Vi kan ikke tåle at en får angrep på nettsystemene til politiet. Dette utgjør rundt 30 millioner av den veksten på 193 millioner de får. Politiet har også en del nasjonale oppgaver, som inkluderer politihelikopteret. Frem til nå har det vært leaset, men nå må det kjøpes ut for rundt 30 millioner til. 18 millioner av dette må politiet i Oslo dekker, sier Moland Pedersen.

Samtidig skal oslopolitiet selge et boligkompleks, som de regner med å få rundt 18 friske millioner til.

- Reelt sett har de 48 millioner kroner i ekstra utgifter, men dette dekkes opp innenfor veksten på 193 millioner, sier han.

- Direkte feil og dumt
Moland Pedersen mener derimot at Michael Tetzschner er uklok i sin kritikk.

- Oslopolitiet har levert, og leverer, veldig mye godt politiarbeid. Det er direkte feil og dumt å fokusere på hva de ikke får til. Det gir inntrykk av at Oslo er en utrygg by. Men det gjøres veldig mye godt av politiet, slår han fast.

Når det kommer til Tetzschners kommentarer om Datalagringsdirektivet er statssekretæren helt klar:

- Det er mange rare diskusjoner går om DLD, men dersom politiet ikke får tilgang til den type data, så vil en bli satt langt tilbake. Det er ett av mange andre verktøy som politiet trenger. Jeg håper Høyres landsmøte hører på hva politiet sier. Hvis en ikke hører på politiet, hvem skal en da høre på? spør Moland Pedersen.

Les også: Dette er den nye Høyre-ledelsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.