- Disse fuglene vil dø uten hjelp

Pinefull død for flere tusen fugler kan bli konsekvensen av oljekatastrofen.

31.07.09 21:28

Etter at det Panama-registrerte lasteskipet M/S «Full City» gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark har det hersket fullt kaos i området.

Katastrofe
Flere tonn bunkersolje fryktes å ha lekket ut, men ingen har fullstendig oversikt over katastrofens omfang.

I verste fall kan konsekvense for dyre- og fuglelivet bli katastrofale.

Det har alledere kommet flere bilder av fugler fullstendig dekket av bunkersoljen fra skipet.

- Vil til slutt dø
Disse fuglene går nå en vanskelig tid i møte.

- Hvis ikke disse fuglene får hjelp til å få av seg denne oljen, så vil de til slutt dø, sier leder Alv Ottar Folkestad i Norsk Ornitologisk Forening til Nettavisen.

De siste ukene har det vært rundt tusen ærfugl i området, opplyser foreningen til Nettavisen.

- Med 50-200 tonn olje, skal det ikke mye til før det slår uheldig ut. Potensiale for en katastrofe er rimelig stort, sier Folkestad bekymret.

- Kollapser
Sjøfuglene vil ikke bare slite fordi de ikke har tilgang på mat i sjøen, men faren for at de vil få i seg olje er også stor.

- Hvis disse fuglene får i seg oljen vil kroppsfunksjonene bli forstyrret og de vil få et fysiologisk sammenbrudd. Det kan bli svært smertefullt, sier fugleeksperten.

Å få hele kroppen dekket av oljesølet vil kunne bli svært traumatisk for fuglene.

- De blir låst inne i en klebrig masse de ikke har en sjanse til å komme seg ut av. I gitte situasjoner kan de dø av stress fordi stressituasjonen fører til at fuglene kollapser, sier Folkestad.

- Ytterst ubehagelig
- Disse fuglene viser alle tegn på at det har det ytterst ubehagelig. De blir også veldig stresset av det. Det som forverrer en slik situasjon er at oljen ofte inneholder giftstoffer, sier han.

Folkestad opplever katastrofen som en tragedie for fuglelivet i området.

- Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg selv har stått med en liten fugl i hånden som har vært dekket av olje. Mens jeg har holdt det lille individet i hånden har de dødd. Slikt vekker sterke følelser i en, sier han.

- For dårlig beredskap
Folkestad er opprørt over at myndighetene ikke har gjort mer for å unngå slike katastrofer.

- Vi har opplevd dette mange ganger før og fikk også varsel om at det ville bli dårlig vær i området. Beredskapen er altfor dårlig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.