RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Disse hyres for å drepe

Foto: Video fra Youtube.
Sist oppdatert:
Utenlandske leiesoldater skal angivelig ha fått 160.000 kroner i betaling for å drepe sivile. Se video.

Libyas Muammar al-Gaddafi skal ha mistet grepet og kontrollen over store deler av landet, deriblant havnebyene Benghazi, Tobruk og Misrata. Øst i Libya skal sivilbefolkningen ha overtatt kontrollen og forsøker nå å organisere seg mot diktatoren som har styrt landet med jerngrep i over 40 år.

Gaddafi kjemper nå en blodig kamp for å holde overtaket i hovedstaden Tripoli, og skal ha hyret inn leiesoldater for å supplere hæren. Hensikten er å ta knekken på opprøret.

Videoer som er lekket ut av Libya viser det som angivelig er leiesoldater, angripe sivilbefolkningen i landets nest største by Benghazi tidligere i uken.

Leiesoldater skal også ha blitt utplassert i andre byer, deriblant hovedstaden Tripoli.

- Russiske og østeuropeiske leiesoldater
De utenlandske leiesoldatene skal angivelig komme fra andre afrikanske land. I tillegg verserer det rykter om at russiske og østeuropeiske leiesoldater også er blitt innleid for å drepe sivile som forsøker å demonstrere i hovedstaden.

Ifølge Daily Mail skal leiesoldatene ha blitt betalt 18.000 pund, som tilsvarer 163.000 kroner i dagens kurs, for å angripe sivile som gjør motstand mot regimet. Ifølge ubekreftede meldinger skal regimet ha fløyet inn minst 4000 leiesoldater fra utlandet de siste dagene.

- De har ordre om å drepe folk. Og leiesoldatene avfyrer skudd rett mot folkemengdene. De forsøkte å drepe min nevø da han demonstrerte på mandag, sier en svenskboende aktivist, Shaban Elgale, til Aftonbladet.

Gaddafi skal også ha mobilisert stridsvogner ut i Tripolis forsteder. Diktatoren tar også i bruk tunge skyts som artilleri og jagerfly mot sitt eget folk.

Les også: Slik kan Gaddafi bli tvunget til å gå

- Ingen tør å gå ut
Alt tyder på at sivilbefolkningen i hovedstaden er livredde for Gaddafis leiesoldater.

- Det er ingen som er ute i gatene. Alle innbyggerne holder seg innendørs, akkurat som gisler, sa Tripoli-innbygger Amairr til australske ABC News onsdag.

Det går også rykter om at det vil bli arrangert en kjempedemonstrasjon i hovedstaden torsdag.

- Det er en melding som sirkulerer på mobiltelefonene i Libya om at det i morgen vil holdes en demonstrasjon med en million mennesker i sentrum av byen, sa Amairr.

- Vi er forsvarsløse, vi har ingenting å kjempe med, men vi skal møte opp, sa han.

I byen Benghazi har innbyggerne stilt seg i lange køer for å få utdelt våpen som er plyndret fra soldater og politi. Mange av innbyggerne gjør seg klare til det de omtaler som slaget om Tripoli, melder BBC.

- 2000 døde i Benghazi
Flere hundre mennesker er så langt blitt drept i sammenstøt med den libyske hæren og det som skal være leiesoldater.

Italias utenriksminister anslår at tusen mennesker kan ha dødd i Libya. Human Rights Watch har fått bekreftet 300 dødsfall, mens organisasjonen Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter sier at minst 700 er blitt drept.

En fransk lege i byen Benghazi sier imidlertid til BBC at minst 2000 mennesker har dødd i landets nest største by.

Gaddafi stormet mot opprørerne i en TV-tale tirsdag kveld. Sønnen Saif al-Islam rykket imidlertid ut på TV dagen etter i et forsøk på å roe ned gemyttene. Han omtaler opprøret som «normalt».

Gaddafi blir presset fra alle kanter, og flere embetsmenn har sluttet seg til protestene. Libyske diplomater har de siste dagene sluttet i protest mot regimets angrep på sivilbefolkningen. I tillegg har mange soldater og militærledere desertert.

Også en rekke guvernører har sluttet seg til folket for å bekjempe Gaddafis regime.

Evakuerer sine statsborgere
Samtidig flykter tusenvis av mennesker over grensen til Egypt og Tunisia. Mange europeiske land har også iverksatt storstilte evakueringsaksjoner for sine statsborgere som fortsatt befinner seg i Libya.

Norske myndigheter forsøker å evakuere rundt ti nordmenn fra landet.

USAs president Barack Obama holdt en pressekonferanse onsdag kveld hvor han kritiserte den omfattende voldsbruken i Libya.

- Vi fordømmer voldsbruken i Libya på det sterkeste, sa Obama uten å nevne noe om eventuelle straffetiltak.

FN og EU har denne uken holdt krisemøter for å drøfte den spente situasjonen. Men så langt har det ikke kommet noen konkrete planer om straffesanksjoner.

Videoen viser det som angivelig skal være utenlandske leiesoldater som er utplassert i hovedstaden Tripoli.

Videoer som er lekket ut av Libya viser det som angivelig er leiesoldater (de med gule hjelmer), angripe sivilbefolkningen i landets nest største by Benghazi tidligere i uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere