*Nettavisen* Nyheter.

- Disse kandidatene kan skape trøbbel for Norge

Den russiske opposisjonsavisen Novaya Gazeta slo opp følgende på forsiden: «Tilgi oss, Nederland», etter at et passasjerfly (MH17) med mange nederlendere ble skutt ned over Ukraina i fjor. Bildet til venstre viser den russiske menneskerettsaktivisten Svetlana Gannusjkina. Foto: Scanpix (fotomontasje)

Nobelekspert tror ikke komiteen tør å gi en slik pris før tidligst i 2017.

09.10.15 09:07

Fredag formiddag klokken 11.00 kunngjøres årets tildeling av Nobels fredspris. I 2010 ble prisen tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Tildelingen resulterte med at det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina havnet på frysepunktet.

De mest omstridte fredspriskandidatene for Norge i 2015, vil trolig være den russiske opposisjonsavisen Novaya Gazeta, den internasjonale organisasjonen Memorial eller aktivisten Svetlana Gannusjkina.

- Det er klart at en pris til en russisk opposisjonsavis eller menneskerettsaktivist i år vil være kjærkomment og en støtte i en situasjon hvor disse aktørene er i ferd med å bli mistenkeliggjort og marginalisert i Russland, sier Russland-forsker ved NUPI, Julie Wilhelmsen, til Nettavisen.

- Litt for sent
- Men det er på en måte litt for sent. Hadde prisen kommet i 2012, da demonstrasjonene pågikk for fullt i Moskva, så ville den prisen gitt mer løft fordi de hadde mer spillerom, sier Wilhelmsen.

Hun sier at en Nobels fredspris til en regimekritiker vil også kunne underbygge Russlands allerede eksisterende fiendebilde av Vesten.

- De er nærmest litt paranoide, ikke bare ledelsen, men også den russiske befolkningen når det gjelder denne forestillingen om at Vesten er villig til å holde Russland nede gjennom NATO-utvidelse, sanksjoner eller ved å gi en pris til Novaya Gazeta som er det russiske regimets sterkeste kritiker, sier hun.

Et svingslag til Russland
Nobel-ekspert Øivind Stenersen sier en pris til en opposisjonell russer vil vekke stor oppsikt.

- Hvis de våger å gi et slikt svingslag til Russland, er det veldig modig gjort. Men jeg tror ikke de tør. Denne Kina-prisen (Liu Xiaobo) sitter ganske hardt igjen, så jeg tror de tenker seg om to ganger før de går løs på enda en stormakt, sier Stenersen, som også er redaktør for nettstedet Nobeliana, til Nettavisen.

- Jeg mener at på sikt så kommer Nobelkomiteen å gi en pris til den russiske opposisjonen. Neste år går den kanskje til Colombia hvis avtalen mellom myndighetene og Farc går i boks. Men i 2017 kan det komme en anti-russisk pris, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julie Wilhelmsen, NUPI Foto: Nupi

Dramatisk dårlig forhold
Russland-eksperten beskriver det norsk-russiske-forholdet som dårlig.

- Jeg vil si at det er et forhold som har blitt dramatisk mye dårligere siden annekteringen av Krim. Det er ganske forutsigbart fordi annekteringen er et så grovt folkerettsbrudd at det strider mot de normer en småstat som Norge trenger å hegne om, sier Wilhelmsen.

- Norge har satset masse penger og energi på å støtte framveksten av et demokratisk Russland. Det vi ser i dag, er en enorm skuffelse over at det overhodet ikke går den veien.

Les også: John Kerry pekes ut som favoritt til Nobels fredspris

- Ikke like hardt straffet
Wilhelmsen tror imidlertid ikke at Russland ville brukt like mye retorikk og energi på å «straffe» Norge ved en eventuell pris til en opposisjonell, som Kina gjorde i kjølvannet av tildelingen til Liu Xiaobo.

- Russland er nok mer realpolitisk orientert enn Kina, sier hun.

Men hun påpeker at en pris til russiske opposisjonelle eventuelt kan styrke forholdet mellom Kina og Russland.

- Da vil Russland og Kina ha enda en ting felles som kan bygge opp under den fellesforståelsen de har om at Vesten tar seg til rette i verden, og dikterer hva slags system andre stormakter skal ha. Det vil både Kina og Russland ha seg frabedt, og det er noe de kan være enige om, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øivind Stenersen Foto: Font Forlag

- Litt sent med fredsprisen
Fredspriskandidat Svetlana Gannusjkina var i Oslo onsdag under et seminar på Litteraturhuset. Da ga hun uttrykk for at det kanskje var litt sent med en fredspris til russiske aktivister, ifølge Wilhelmsen.

- Hun sa det hadde vært et mye bedre tidspunkt i 2011, for da var det et slags momentum. Russerne var oppgitte av det jukset som ble avdekket under Duma-valget (underhuset red.anm.), så det var et godt tidspunkt. Etter dette har regimet strammet inn voldsomt, sier Wilhelmsen.

- Ville det blitt kjempebråk
Varsleren Edward Snowden, som offentliggjorde enorme mengder med amerikansk etterretningsinformasjon, er også en svært kontroversiell kandidat.

- Hvis de valgte Snowden, så ville det blitt kjempebråk. Da ville det vært problemer for Norge lenge, sier Stenersen.

Pave Frans er også en mulig kontroversiell kandidat.

- Hvis de velger paven, vil også det skape veldig oppsikt. Det vil være en populær pris, men kritikerne vil ta tak i alle de negative sidene ved Den katolske kirken, og skape debatt. Det vil møte kritikk mot katolikkenes syn på homofile, kvinnelige prester og prevensjon.

Heteste kandidatene
Noen av de heteste kandidatene til Nobels fredspris er Tysklands statsminister Angela Merkel og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), pave Frans, den kongolesiske legen Denis Mukwege, USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Javad Zarif, Dmitry Muratov og avisens hans Novaja Gazeta, Artikkel 9 i Japans grunnlov, organisasjonen Memorial, den russiske aktivisten Svetlana Gannuskhina og den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Se kunngjøringen direkte klokken 11.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag