RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Disse kvinnene tjener kun 37 kroner i timen

En tidligere ansatt hos heiagjengen til basketlaget Milwaukee Bucks (bildet) har gått til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver. Hun hevder at hennes timelønn utgjorde bare 4,50 dollar, mens minstelønnen er på 7,25 dollar.
En tidligere ansatt hos heiagjengen til basketlaget Milwaukee Bucks (bildet) har gått til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver. Hun hevder at hennes timelønn utgjorde bare 4,50 dollar, mens minstelønnen er på 7,25 dollar. Foto: Gary Dineen/NBAE (Getty Images)
Profesjonell heiajente for amerikansk basketball går til søksmål på grunn av luselønn.

Underbetalte og overarbeidede profesjonelle heiagjenger i amerikansk fotball, såkalte cheerleaders, har vunnet en rekke søksmål mot sine arbeidsgivere fordi de har fått en lønn under den lovfestede minstelønnen.

Nå har en tidligere cheerleader i amerikansk basketball også gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver.

Lauren Herington (22) hevder hun jobbet mellom 30 og 40 timer i snitt i uken da hun var ansatt som cheerleader for Milwaukee Bucks i delstaten Wisconsin.

37 kroner i timelønn
Hun har regnet ut at timelønnen utgjorde mellom 3,50 og 4,50 dollar, som tilsvarer mellom 29 og 37 kroner i dagens kurs. Den lovfestede minstelønnen i delstaten og USA for øvrig, ligger på 7,25 dollar. 22-åringen hevder også at de blir nektet overtidsbetaling.

Basketlaget Milwaukee Bucks betaler sine cheerleadere 65 dollar for hver hjemmekamp, 30 dollar per øving og 50 dollar for hver spesialopptreden, framgår det av søksmålet, ifølge Reuters. Cheerleaderne må også møte opp halvannen time før hver kamp.

- Tjenere med pongponger
Cheerleaderne øver mellom fem og ti timer i uken, og trener 15 til 20 timer i uken. I tillegg bruker de mye tid på skjønnhetspleie, som er påkrevd fra arbeidsgiver, skriver The Times.

- De er kontraktbundede tjenere med pongponger, sier advokat Scott Andresen, som representerer Herington, til Reuters.

Andresen utelukker ikke at flere av Bucks’ cheerleadere vil slutte seg til søksmålet.

- Vi ser på saken
- Vi tar dette på alvor og ser nærmere på saken, sier en talsperson for Milwaukee Bucks til Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel.

I fjor tapte det amerikanske fotballaget Oakland Raiders et søksmål, og måtte betale 90 av sine tidligere cheerleadere 1,25 millioner dollar.

Heiagjengen til fotballaget Tampa Bay Buccaneers fikk nylig 820.000 dollar i et forlik som følge av urettferdig lønn.

Vedtatt lov om minstelønn
De mange søksmålene har ført til at lovgivere i California har vedtatt en lov om at sportslagene må behandle sine cheerleadere som alminnelige ansatte, og betale dem minstelønn og overtid, samt lønnet fravær ved sykdom.

Et tilsvarende lovforslag er fremmet i delstaten New York, hvor det også kreves at sportslagene betaler en minstelønn til heiagjengen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere