*Nettavisen* Nyheter.

- Disse videoene sjokkerer hvite i USA

Bildene er hentet fra flere videoer som viser politivold mot svarte mennesker i USA. (Skjermdump (YouTube).

Videoer avslører brutal politivold mot afroamerikanere.

01.08.15 18:52

De siste årene har det vært en rekke episoder i USA hvor hvite polititjenestefolk har skutt svarte, ubevæpnede mennesker. Mange av episodene har ført til landsomfattende protester. Med god hjelp fra sosiale medier blir nå de groveste politivold-videoene mer tilgjengelig for allmennheten.

En jusekspert i USA sier mange av videoene bærer preg av rasistiske undertoner blant politiet, og at det er først og fremst den hvite befolkningen, ikke den svarte befolkningen, som blir overrasket over dette.

- Mange hvite folk er dypt sjokkert over det disse videoene skildrer. Jeg kjenner veldig få afroamerikanere som er overrasket, sier jusprofessor ved Georgetown University, Paul D. Butler, til The New York Times.

Han sier videoene er sterke bevis, som igjen skaper sinne blant befolkningen,

The New York Times har samlet flere videoer fra i år som viser politiet i et svært dårlig lys.

Manglet bilskilt
Den 19. juli fanget politikameraet til polititjenestemann Ray Tensing opp øyeblikket da han skjøt og drepte Samuel Dubose (43) under en trafikkontroll, som følge av manglende bilskilt. Tensing som er hvit, er tiltalt for drap på Dubose som er svart.

Døde på cellen
Den 10. juli ble den svarte kvinnen Sandra Bland (28) stanset av en politimann i Texas. Politimannen truet Bland med et elektrosjokkvåpen, trolig fordi hun nektet å stumpe en røyk som hun røkte i sin egen bil. Hele pågripelsen ble filmet med politiets dashbordkamera. Kvinnen ble arrestert og senere funnet død i fengselscellen.

Svømmebassengfest
Et mobilkamera fanget opp en episode 5. juni der en ung, afroamerikansk jente blir utsatt for brutal behandling av en hvit politimann. Politimannen sikter skytevåpenet på jenta som kun er iført bikini. Deretter skyver han jentas hode ned i bakken.

Døde av skader
12. april ble Freddie Gray (25) påført en ryggskade da han var i politiets varetekt. Han døde en uke senere. De seks politimennene som deltok i pågripelsen, både svarte og hvite, ble siktet for drap.

FBI-statistikk
En FBI-statistikk over en syvårsperiode fram til 2012, viser at en hvit politimann skyter og dreper en svart person nesten to ganger i uken. I gjennomsnitt er det 96 slike tilfeller av totalt 400 drap begått av amerikansk politi hvert år. 18 prosent av de svarte som ble drept i denne perioden, var under 21 år gamle.

- Når det gjelder den fargede befolkningen, er de overrepresentert når det gjelder drap og kriminalitet, og de bor i områder som er farlige. Så de tallene er ikke helt overraskende. Hvis du tenker på skarpe oppdrag, vil det være flere skarpe oppdrag i områder hvor det bor mye gjenger og hvor det er mye alvorlig kriminalitet, har voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tidligere uttalt til Nettavisen.

- Det er veldig alvorlig når det er befolkningsgrupper hvor det er så mange som blir utsatt for beskytning. Og det bidrar ikke til å dempe konfliktsnivået mellom ulike grupper i USA, sa Bjørnbekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag