*Nettavisen* Nyheter.

- Djevelen var her i går, og det lukter fortsatt

Foto: Tomas Bravo (Reuters)

Med gjenvalget av Hugo Chávez i Venezuela, ligger det an til seks nye år med gullkorn fra den frittalende presidenten.

08.10.12 22:29

- Djevelen var her i går, og det lukter fortsatt, sa Hugo Chávez i 2006. Anledningen var FNs generalforsamling, og dagen før hadde George W. Bush stått på talerstolen.

Ifølge CNN ga ikke Chavez seg med den karakteristikken av Bush, men fortsatte:

- Som talsperson for imperialisme kom han for å dele sine remedier for å beholde mønsteret med å dominere, utnytte og plyndre verdens befolkning. En Alfred Hitchcock-film kunne brukt scenariet. Jeg vil til og med foreslå en tittel - 'Djevelens oppskrift'".

- Dra rett til helvete, herr Blair
Mandag ble Chavez gjenvalgt til president i Venezuela, etter et jevnt valg med en valgdeltakelse på rekordhøye 81 prosent. Chavez slo den mye yngre utfordreren, Henrique Capriles, etter å ha fått omtrent 54 prosent av stemmene, mot 45 prosent for Capriles.

Chavez kom til makten i 1999, og tar dermed fatt på sin tredje seksårsperiode. Det betyr, etter alt å dømme, seks nye år med spenstige uttalelser og gullkorn. Chavez kommer titt og ofte med sleivspark mot dem han ikke setter særlig pris på.

Også Tony Blair har fått unngjelde. Etter at den tidligere britiske statsministeren oppfordret Venezuela til å følge det internasjonale samfunnets regler, fikk han servert en heftig tirade fra Venezuelas president.

- Ikke vær skamløs, herr Blair. Ikke vær umoralsk, herr Blair. Du er en av dem som ikke har moral. Du har ingen rett til å kritisere noen når det gjelder det internasjonale samfunnets regler, sa han i 2006, ifølge BBC, og fortsatte:

- Du er en imperialist som prøver å innynde deg hos trusselen Bush-Hitler, den massemorderen som finnes på denne planet. Dra rett til helvete, herr Blair.

- Kapitalisme på Mars
I 2011 antydet han, ifølge Wall Street Journal, at kapitalismens styggedom kanskje strakte seg ut i verdensrommet.

- Jeg har alltid sagt at det ikke ville vært rart om det hadde vært liv på Mars, men kanskje kapitalismen kom dit, imperialismen kom dit og ødela den planeten.

Chavez fornekter seg heller ikke når det gjelder den amerikanske tradisjonen Halloween, som han omtaler som terrorisme mot både andre nasjoner og sitt eget folk.

- Obama ville stemt på Chavez
Chavez har allerede rukket å uttale seg om hvem han liker best av Mitt Romney og Barack Obama, mennene som kjemper om å vinne presidentvalget i landet Chavez misliker mest av alle.

- Jeg håper dette ikke skader Obama, men hvis jeg hadde vært fra USA, så ville jeg ha stemt på ham, uttalte Chavez nylig til statlig TV, ifølge Reuters.

- Obama er en fin fyr. Jeg tror at om han hadde vært fra et av de fattige nabolagene i Venezuela, så ville han ha stemt på Chavez, sa presidenten, som omtalte seg i tredjeperson, en uke før mandagens valg, der han altså vant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.