RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Texas Department of Criminal Justice

- Dømt til døden fordi han er svart

Sist oppdatert:
Sakkyndig i USA hevdet det var fare for gjentakelse fordi han hadde mørk hudfarge.

Duane Buck (48) ble for 16 år siden dømt til døden for et dobbeltdrap. Advokaten Kate Black mener en sakkyndig i rettssaken slo fast at det var gjentakelsesfare fordi Buck var svart, og at dette kan ha påvirket straffeutmålingen.

Nå har USAs høyesterett besluttet å utsette henrettelsen for å granske påstandene om at rasisme spilte en avgjørende rolle i straffeutmålingen, melder nyhetsbyrået AP.

- Rase var en faktor
Buck skulle etter planen henrettes torsdag, men livet ble spart i tolvte time som følge av høyesterettsbeslutningen.

- Vi er lettet over at USAs høyesterett innså den opplagte uretten som ble begått, ved å tillate den tiltaltes rase være en faktor i straffeutmålingen, og innfridde en midlertidig utsettelse av henrettelsen til Duane Buck, sier advokat Kate Black, skriver The Times.

Buck ble funnet skyldig for drapene på sin ekskjæreste og en mann i hennes leilighet i Texas i juli, 1995.

Advokatene anmodet både høyesterett og Texas-guvernør Rick Perry om å stanse den planlagte henrettelsen torsdag. Årsaken er at en sakkyndig avga et vitneutsagn i retten om at svarte mennesker har større potensial til å begå nye voldshandlinger.

Les også: - USA risikerer å henrette feil mann
Les også: - USA er i særdeles dårlig selskap!

- Øker faren for gjentakelse
Ifølge rettsdokumentene, stilte aktor den sakkyndige følgende spørsmål:

- Denne rasefaktoren, svart, øker faren for gjentakelse av ulike årsaker. Er det korrekt?

- Ja, svarte psykolog Walter Quijano.

Bucks advokater har ingen betenkeligheter overfor skyldspørsmålet, men mener juryen kan ha blitt påvirket av vitneutsagnet når straffen skulle settes. Advokatene mener derfor Buck må få en ny straffeutmåling.

- Lovpris herren
Bucks sak er én av seks saker som tidligere delstatsjustisminister John Cornyn ville gjenåpne i 2000, fordi det ble avgitt vitneutsagn med rasistiske undertoner i straffeutmålingen. I de andre fem sakene fikk alle gjenopptatt saken. Samtlige ble imidlertid idømt en ny dødsdom.

- Lovpris herren. Guds nåde seirer over dommen, skal Buck ha sagt da han fikk vite om utsettelsen.

Guvernør og presidentkandidat i republikanernes nominasjonsprosess, Rick Perry, slapp å ta stilling til Bucks sak, ettersom høyesterett besluttet å gjennomgå ankesaken der det rasistiske vitneutsagnet ble avgitt.

Henrettet 235 drapsdømte
235 drapsdømte har blitt henrettet i Texas under Perrys elleve år som delstatsguvernør. I løpet av denne perioden har han valgt å utsette fire henrettelser, inkludert én henrettelse av en kvinne som senere fikk effektuert sin dødsdom.

I Amnesty Internationals årlige dødsstraffoversikt kommer det fram at USA er det eneste landet i Vesten som gjennomførte henrettelser i 2010. Landet gjennomførte USA 46 henrettelser i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere