RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Doble vakter ikke sosial dumping

Foto: Roar Løkken (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Lovbruddene Arbeidstilsynet avdekte på Bøn sykehjem, har ikke noe med sosial dumping å gjøre, mener tillitsvalgt på institusjonen.

Ingen av de ansatte på Incitas sykehjem i Bønsbakken har før nå uttalt seg etter at Arbeidstilsynet sist uke konkluderte med at det er begått grove brudd på sykehjemmet.

En uanmeldt inspeksjon avslørte blant annet at en vikar leid inn gjennom selskapets eget bemanningsforetak hadde jobbet opptil 103 timer i løpet av en uke.

- Lovbruddene har ikke noe med sosial dumping å gjøre, sier Fagforbundets tillitsvalgte på det private sykehjemmet i Eidsvoll, Anette Sørlie Andersen Kjernsli.

- Overdrivelser
Hun snakker på vegne av de Fagforbund-organiserte på institusjonen, som vil si 22 av 25 ansatte. Hun sier at de ansatte føler seg tråkket på etter presseoppslagene om bruddene på arbeidsmiljøloven.

- Vi som fast ansatte her kan ikke lenger sitte på sidelinja og være vitne til overdrivelsene om vikarbruk og doble vakter som blir formidlet i pressen, sier Kjernsli til Romerikes Blad.

Hun understreker at hun bare uttaler seg om forholdene på egen arbeidsplass. Og hun avviser ikke at arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid er brutt.

Kjernsli er også klar på at ledelsen skal rydde opp, slik konsernsjef Olaf Dønnum har forsikret at han var i gang med allerede før Incita fikk kniven på strupen. Samtidig er hun opptatt av å nyansere debatten.

Viser til oljearbeidere
- De svenske vikarene som har vært her, har vært enestående og på ingen måte forsømt beboerne eller jobben sin. De har jobbet mye for så å ta langfri, etter eget ønske. Det blir som arbeidsordningen for ansatte på oljeplattformer, sammenlikner Kjernsli.

- Slike vaktordninger vil jo kunne gjøre norske arbeidstakere som ønsker å jobbe ordinære vakter, mindre attraktive.

- lngen hjelpepleiere går ledig og venter på jobb. Det er rett og slett ikke nok folk å ta av her i landet til alle helseoppgavene som skal løses. Det er derfor ingen stor forbrytelse som nå er avslørt. De svenske pleierne som har jobbet som vikarer her, har selv ønsket å ha lange arbeidsdager når de først er i Norge.

- Kan ikke lange og doble vakter være uforsvarlige blant annet fordi vikarene blir slitne og kan gjøre feil?

- Det kan muligens være en konsekvens, men jeg har ikke opplevd at det har vært en problemstilling her på sykehjemmet, framholder Fagforbundets tillitsvalgte.

29 år på sykehjemmet
I løpet av sine 29 år på sykehjemmet har hun sett hvordan tidligere stabil drift med et fast antall pasienter for Oslo kommune – år etter år – ikke er til å kjenne igjen i dagens anbudspressede bransje med store krav til omstilling.

Hun ser ingen annen løsning enn å justere bemanningen i takt med utfallet av anbudsrundene, dog innenfor lovverket.

I et innlegg i dagens avis skriver Sørlie Kjernsli blant annet om kritikk hun har fått for ikke å melde fra om lovbruddene.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere