RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dobler risikoen for sprengkulde

I fjor ble flere nordlige amerikanske byer, deriblant Chicago, rammet av sprengkulde. Japanske forskere hevder issmeltingen i Arktis dobler antall ekstremvintre på den nordlige halvkule. Bildet ble tatt i Chicago rundt juletider i fjor.
I fjor ble flere nordlige amerikanske byer, deriblant Chicago, rammet av sprengkulde. Japanske forskere hevder issmeltingen i Arktis dobler antall ekstremvintre på den nordlige halvkule. Bildet ble tatt i Chicago rundt juletider i fjor. Foto: Scott Olson (Afp)
Sist oppdatert:
Global oppvarming gjør det paradoksalt nok enda kaldere for oss i nord, mener japanske forskere.

Siden 2004 har det vært en gradvis nedgang i mengden sjøis i Arktis som følge av global oppvarming.

Nå varsler japanske klimaforskere kaldere vintre i Europa og Asia som følge av sjøissmeltingen i Arktis. Til tross for en stadig varmere planet, har global oppvarming paradoksalt nok skapt kaldere vintre, hevder forskere i en ny studie.

- Dette er noe japanerne har vært veldig opptatt av i flere år, om det er en direkte kobling mellom mer åpent hav i polområdene, og om det dreier høytrykk- og lavtrykksystemene på en annen måte som risikerer kaldere vintre, sier avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter, Terje Wahl, til Nettavisen.

- Det er en veldig aktuell problemstilling. Sist vinter var det amerikanerne som fikk sprengkulden, men for et par år siden hadde vi en veldig kald vinter, sier Wahl.

Kjøleeffekt
Forskerne mener smeltingen av sjøisen i Barentshavet og Karahavet har en direkte sammenheng med ekstremvintre i Europa og Asia. Ifølge Masato Mori ved Tokyo Universitet, som har fått publisert forskningen i Nature Geoscience, skaper issmeltingen en kjøleeffekt i luftstrømmene som sender de iskalde vindene fra Arktis til Europa og Aisa.

Studien antyder at mindre sjøis fører til at større åpne havområder absorberer mer solvarme, som igjen fører til trykkendringer i atmosfæren. Denne trykkendringen, ifølge forskerne, danner et værmønster som kan vare i dager og uker, og som sender iskalde luftstrømmer over Europa og Asia.

- Generelt vil kulde alltid legge seg over områder der det er kaldt i bunn. I øyeblikket det blir mer åpent hav i polområdet, vil det være kaldere på bakken innover på landjorden enn ute på havet. Da vil den verste kulden legge seg der det ikke er åpent hav, sier Wahl.

Forskerne tror imidlertid ikke at kjøleeffekten vil vedvare etter dette århundret, ettersom stadig økende gjennomsnittstemperaturer på jorden vil utradere lokal avkjøling forårsaket av sjøissmelting. Det er dog vanskelig å forutse nøyaktig når denne kjøleeffekten vil opphøre, ifølge forskerne.

Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Dobler sannsynligheten
Forskerne har gjennomført 200 datamodellsimuleringer hvor de ser på mengden sjøis i Barentshavet og Karahavet, og sammenligner dette opp mot vinterværet. De japanske klimaforskerne mener issmeltingen dobler sannsynligheten for kalde vintre.

- Jorden taper varme til verdensrommet hele tiden. Hvis det er åpent hav, kan man etterfylle med varme lenger nedenfra havet. Men når det er frossen bakke, etterfylles det med mye mindre varme nedenfra, og da blir det kaldere. Disse kalde høytrykkene vil legge seg over landjorden, og sannsynligvis komme seg lenger sør enn hvis nordpolområdet hadde vært helt isdekket, sier Wahl.

Wahl sier japanerne har verdens beste satellitt ti å undersøke isforholdene i Arktis.

Mer enn 183 millioner amerikanere ble berørt av vinterkulden i USA i fjor. I International Falls i Minnesota og i Comertown i Montana ble det registrert effektive kuldegrader på henholdsvis -48 celsiusgrader og 53 effektive minusgrader i begynnelsen av januar. Dermed var det betraktelig kaldere der enn på Sydpolen, hvor det ble målt 32 effektive kuldegrader samme uke. Bildet viser Chicago i bakgrunnen.

Kuldeutbrudd i Norge
Wahl sier det foreløpig finnes lite statistikk på feltet, ettersom det er først nå nylig at issmeltingen begynte å ta av for alvor. Likevel tror han issmeltingen vil føre med seg kaldere vintre.

- Jeg tror at jo mer åpent hav en får, vil kulden i økende grad legge seg over der det er land. Dette vil nok veksle fra år til år. Den kan komme øst i Sibir, nord i Europa eller nord i Canada og USA som sist vinter, sier Wahl.

Han sier også at sprengkulden vil kunne nå Norge.

- Når du får åpent vann inn mot Nordpolen, vil kulden kunne lettere flytte seg innover Sibir eller Canada. Hvis kulden legger seg over Sibir med nordøstvind, så vil denne kulden renne inn mot Norge. Da kan du få kuldeutbrudd inn mot Norge, sier Wahl.

I 2010 og 2011 var Norge rammet av sprengkulde. Vinterkulden kom allerede i november, og fortsatte utover nyåret. Den november måneden var den kaldeste i Norge siden målingene startet for over hundre år siden. Samtidig ble det satt 93 kulderekorder i Norge samme måned.

Irreversible innvirkninger
Samtidig er delegater fra 100 stater og klimaforskere samlet i København denne uken for å vurdere utkastet til en ny FN-klimarapport. Rapporten skal være et slags veikart i forkant av klimamøtet i Peru i desember og toppmøtet i Paris neste år.

Utkastet til rapporten konkluderer med at klimaendringer vil ha «alvorlig, gjennomgående og irreversible» innvirkninger på samfunnet og naturen. Men rapporten, som skal godkjennes denne uken, slår også fast at stater fortsatt har tid til å avverge verst tenkelig scenario.

Kilder: Bloomberg, The Independent, Reuters


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest