*Nettavisen* Nyheter.

- Dødsorkanen Irene var sendt av Gud

Foto: MARY ANN CHASTAIN (Reuters)

Presidentkandidat med usmakelig uttalelse om orkanen som har krevd minst 44 menneskeliv.

31.08.11 21:31

Den amerikanske politikeren Michele Bachmann er én av kandidatene som kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat i nominasjonsprosessen.

Forrige helg gjorde hun en mildt sagt stor tabbe da hun spøkte om den dødelige orkanen Irene overfor støttespillere i Florida. Bachmann sa nemlig at Irene var et klart budskap fra Gud på Washingtons feilslåtte politikk.

- Hører dere etter?
Kommentaren falt lørdag kveld da orkanen gjorde sitt inntog oppover USAs østkyst. Orkanen har krevd minst 44 menneskeliv i 13 delstater, og påført materielle skader for milliarder av dollar.

- Washington D.C., man skulle tro at de i alle fall nå har forstått budskapet. Et jordskjelv, en orkan, hører dere etter? Det amerikanske folket har gjort alt de makter, nå er det tid for at Gud handler, og det gjør han, sa hun til tilhengerne sine.

Bachmanns kommentar ble møtt med latter hos tilskuerne, men da hun gjentok poenget dagen etter overfor andre støttespillere, var det ingen som lo.

- Jeg lurer på hvor mye Gud må gjøre for å få oppmerksomheten til politikerne. Vi har hatt et jordskjelv og en orkan. Han sier: Skal dere begynne å høre på meg nå? sa hun.

Jordskjelvet rammet Washington i forrige uke og forårsaket skader for millioner av dollar.

- Tar ikke lett på det
Men i ettertid benekter presidentkandidaten at hun bagatelliserte over ettervirkningene av jordskjelvet og orkanen.

- Våre hjerter og bønner går ut til familiene og ofrene. Dette er ikke noe vi tar lett på. Mine uttalelser skulle ikke tas lett på. Det jeg sa på en humoristisk måte, er at det skjer ting som politikerne må være oppmerksomme på. Det er ikke hver dag vi har et jordskjelv i USA, sa Bachmann.

Bachmann har stormet fram som en populær kandidat hos den omstridte Tea Party-bevegelsen. Hun kom best ut på en meningsmåling i delstaten Iowa tidligere i sommer, men senere målinger viser at hun ligger bak Texas-guvernør Rick Perry og Mitt Romney. Sistnevnte stilte i nominasjonsprosessen mot John McCain i 2008.

Faller bak på målingene
En fersk CNN-måling viser at Bachmann ligger på fjerde plass blant republikanerne. Hun ligger til og med bak tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin, som ennå ikke har kunngjort sitt kandidatur.

Uheldige uttalelser har tidligere vist seg å kunne koste presidentvalget. Ett eksempel er Gerald Fords uttalelse under en TV-debatt i 1976 med motstanderen Jimmy Carter. Da klarte Ford å si at Sovjetunionen ikke dominerte Øst-Europa, når Moskva i realiteten holdt et jerngrep rundt hele regionen.

Enorme materilelle skader
Eksperter anslår at orkanen Irene vil være en av de ti dyreste katastrofene i USAs historie. Et foreløpig estimat på skadeomfanget utgjør mellom syv og ti milliarder dollar.

Orkanen feide over store urbane områder på østkysten, deriblant Washington D.C. og New York. Men tobakksåkre og bomullsplantasjer i Nord-Carolina har også blitt kraftig rammet av flodvannet som var forårsaket av orkanen.

Kilder: The New York Times, Reuters, The Times, Associated Press.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.