RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dollaren kommer fortsatt til å svekke seg

Sist oppdatert:
Dollarsvekkelsen mot kroner har ridd de store, norske børsselskapene som en mare den siste tiden. SEB tror dollaren vil fortsette å svekke seg, og snakker om bunn-nivåer for dollar mot euro
- Dollaren kommer til å fortsette å svekke seg, sier sjeføkonom Klas Eklund i den svenske banken SEB til avisen Dagens Nyheter.

Han mener at dollarsvekkelsen er en ettervirkning av aksjeboblen som sprakk for snart tre år siden.

- Det her er ettervirkningene av den store boblen i aksjemarkedet, sier han.

Uttalelsene til Eklund kommer etter at han har deltatt på møtet til det Internasjonale valutafondet (IMF) i Dubai.

- Det som er åpenbart - etter å ha sittet på seminar og hørt på Valutafondets økonomer - er at det blant verdens økonomer vokser frem en følelse av at dollaren må svekkes kraftig og være svak ganske lenge, sier sjeføkonomien til Dagens Nyheter.

Det er tre årsaker til at dollaren burde svekkes, mener Eklund. For det første har USA et gigantisk underskudd på handelsbalansen. Underskuddet er på 5 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

For det andre har Bush-regjeringen økt budsjettunderskuddet, og den amerikanske sentralbanken har senket renten kraftig. Amerikanske husholdninger har i det store og hele sluttet å spare, påpeker Eklund.

Hovedårsaken til at dollaren ble sterk, var boblen som på slutten av 90-tallet drev opp aksjenkursene til urimlig høye nivåer. Utenlandske investerere søkte seg dermed til de amerikanske markedet, noe som drev opp dollaren mot andre valutaer.

- Det finnes de som tror at dollaren må ned til 2 dollar pr. euro. En del storbanker har 1,40 til 1,50 dollar pr. euro som prognose. Jeg tror vi står overfor et veldig skifte i synet på dollaren, mener Eklund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere