*Nettavisen* Nyheter.

- Dømmes til å få stukket ut øynene

BARBARISK STRAFF: En mann i Iran er idømt en straff som innebærer å få stukket ut øynene. Bildet viser en annen iraner som også ble idømt tilsvarende straff. Arkivbildet er flere år gammelt, og ble tatt idet «bøddelen» starter på utførelsen avstraffen. Personen på bildet er i live. Foto: Foto: NCRI

Høyesterett godkjenner barbarisk, middelaldersk straff.

05.03.14 19:29

(Nettavisen): Den unge mannen, som går under navnet Jamshid , dømmes til å få stukket ut øynene sine, samt kuttet av nesen og høyre øre. Det er en iransk opposisjonsgruppe, National Council of Resistance of Iran (NCRI), som bringer nyheten.

Mannen ble dømt i oktober i fjor for å ha helt syre i ansiktet til en jente. Det førte til at jenta mistet synet og deler av høyre øre. Omstendighetene rundt forbrytelsen er ukjent.

Øye for øye, tann for tann
Nå har høyesterett godkjent at gjerningsmannen skal få tilsvarende behandling - men denne gangen utføres straffen av staten.

Opposisjonsgruppen NCRI sier til Nettavisen at barbariske straffemetoder som amputering og henging, er en del av det iranske rettssystemet.

- Det har vært et økende antall henrettelser i Iran siden Rouhani kom til makten i fjor sommer. Middelalderske straffemetoder anvendes kun for å skape en fryktatmosfære i den unge befolkningen, sier talsperson for National Council of Resistance of Iran, Shahin Gobadi, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRESIDENT: Hassan Rouhani er den sittende presidenten i Iran. Foto: Atta Kenare (Afp / NTB Scanpix)

Gobadi henviser til den iranske presidenten Hassan Rouhani, som blir omtalt som moderat sammenlignet med forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Menneskerettsaktivister hevder imidlertid at Rouhani henretter like mange mennesker, om ikke flere, som forgjengeren gjorde.

- Vesten lukker øynene
Opposisjonsgruppen NCRI anklager Vesten for å lukke øynene og ignorere de omfattende menneskerettighetsbruddene som begås i den islamistiske republikken.

- Vi oppfordrer til at menneskerettighetssituasjonen og de barbariske straffemetodene i Iran blir behandlet av FNs sikkerhetsråd i påskudd av atomforhandlingene med Iran. Vi aksepterer ikke taushet, sier Gobadi.

Klikk på bildet for å forstørre.

TALSMANN: Shahin Gobadi. Foto: (Twitter)

NCRI melder også om et annet tilfelle hvor en mann ble dømt til få amputert en arm og en fot. Dommen falt i slutten av februar måned, ifølge opposisjonsgruppen.

Menneskerettighetsgrupper hevder Iran har det siste året trappet opp bruken av henrettelser og offentlige henrettelser. Ifølge noen estimater er det gjennomført i underkant av hundre henrettelser ved henging i landet så langt i år.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag