RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dopet meg for å kidnappe barna

Foto: ABDELHAK SENNA (AFP)
Sist oppdatert:
Khalid Skah hevder han ble dopet ned da barna hans ble hentet av norske spesialsoldater i fjor sommer.

- De brukte sofistikerte metoder for å åpne døra til huset mitt, dope meg ned og ta fra meg barna, uttaler den tidligere OL-mesteren Khalid Skah i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

- De etterlot en far med et knust hjerte, legger han til.

Går ikke i detaljer
I intervjuet sier ikke Skah noe mer om hvordan personene tok seg inn i huset eller hva slags stoff som ble brukt for å dope ham ned.

Med hjelp fra det norske diplomatiet og norske marinejegere på ferie, ble de to barna, den gang 13 og 16 år gamle, brakt ut av Marokko og forent med sin norske mor.

Marokko mener Norge brøt loven
Saken har skapt en diplomatisk floke. Regjeringen i Marokko mener Norge har brutt Wien-konvensjonen om diplomatisk opptreden ved å delta i det de beskriver som en uredelig uthenting av barna fra landet. Marokko krever at Norge straffer diplomatene som hjalp barnas mor Anne Cecilie Hopstock med å smugle barna ut av landet mot ønskene til faren, Khalid Skah. Det har utenriksminister Taieb Fassi Fihri uttalt.

Barna har dobbelt statsborgerskap. Det var i juli i fjor barna fikk tilhold i den norske ambassadeboligen i Rabat før de ble fraktet ut av landet sammen med sin mor.

Les også: - Kjørte Skah-barna mer enn ti mil
Les også: Soldater smuglet barna i ferien

- Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, har Fassi Fihri uttalt til Reuters.

Marokkos ambassadør til Oslo, Yahdih Bouchaab, mener både de to spesialsoldatene, den norske diplomaten som kjørte barna fra ambassaden til møtestedet, samt en fjerde person som angivelig organiserte hele aksjonen, har brutt marokkanske lover.

- Helt klart. Det er ingen tvil om det. De har alle fire brutt både marokkansk og internasjonal lov, har Yahdih Bouchaab uttalt til Nettavisen.

- Kjenner ikke til omstendighetene
Skahs norske advokat, Brynjar Meling, ønsker ikke å kommentere de nye påstandene:

- Det skyldes at jeg ikke kjenner til de faktiske omstendighetene, sier Meling til Nettavisen torsdag morgen.

- Våkner av mareritt
- Jeg rammes ofte av mareritt når jeg sover og hører barna mine skriker til meg om hjelp, sier Skah i intervjuet med Reuters. Han sier dette blir gjort mot ham fordi han er muslim og fordi man ønsker å skille ham fra barna og påtvinge dem et norsk levesett.

Samtidig sier Skah at han ønsker barna tilbake og at han holder døra åpen for samtaler med moren om en løsning til barnas beste.

Personalsak for norske offiserer
Khalid Skah-saken fikk ny aktualitet da Norges forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i uka som gikk innrømmet at to norske offiserer fra marinejegerkommandoen deltok i aksjonen da barna ble fraktet ut av landet. De to offiserene var ifølge Faremo på ferie da aksjonen fant sted.

På en pressekonferanse 1. februar kalte hun aksjonen privat og sa den ikke var klarert av norske myndigheter.

- Den private aksjonen berørte flere personer med felles fortid i politiet og Forsvaret, sa Faremo.

Hun sa det var uakseptabelt at noen fra Forsvaret har bistått den private redningsaksjonen og at dette nå er en personalsak for forsvarssjefen.

De to offiserene bisto ifølge Faremo med å seile en båt fra Spania til Marokko, for så å returnere til Spania igjen med barna og deres mor.

Støre avviser offisiell regi
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviste på den samme pressekonferansen at aksjonen var iscenesatt av norske myndigheter.

- Barnefaren har hevdet at dette har vært organisert av norske myndigheter. Jeg vil si direkte til han, det er ikke tilfelle, sa Støre.

Les også:Tre skal avhøres i Skah-saken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere