*Nettavisen* Nyheter.

- Doping ble min redning

Terje Bratland (40) valgte doping etter lang tids mobbing.

31.07.13 08:49

(SIDE2:) Det kunne fort blitt hans endestasjon, mener han selv.

Nå vil han mobilisere politikere i arbeidet med å forebygge dopingbruk blant ungdom i Norge. Han mener nemlig at mange foreldre er naive når det kommer til ungdommers bruk av dopingmidler.

Mobbing førte til dopingbruk
- I dag er det bredt akseptert med bruk av doping. Uvitende ungdom knasker dopingpiller som om det er sukkertøy, og setter sprøyter helt ukritisk. Titusenvis av jenter bruker efedrin, clenbuterol og winstrol-tabletter for å komme i form til sommeren, sier Terje Bratland til Side2.

Tirsdag var 40-åringen i møte med daglig leder i Antidoping Norge. Nå håper han på å få til et samarbeid med stiftelsen i forbindelse med forebyggende antidoping-arbeid rettet mot ungdom.

- Jeg følte at det var på tide å ta kontakt med Antidoping Norge og gi dem min usminkede historie. Det var et godt møte, og jeg ønsker fortsatt et samarbeid. Men hvordan veien blir videre har jeg ikke et svar på i dag.

Han brukte selv ulovlige preparater i flere år og forteller om hvordan mobbing bidro til dårlig selvtillit og dopingbruk.

- Fra den tiden jeg ble mobbet har jeg mange forferdelige minner. Jeg ble mobbet fordi jeg var tynn. De arrene mobbingen skapte ga meg dårlig selvtillit og et elendig selvbilde. Jeg gikk ofte med selvmordstanker, avslører Fredrikstad-mannen, som driver sin egen «mobbeblogg».

Bratland er åpen om sitt tidligere dopingmisbruk og forklarer at han brukte dop i flere år. Han sier han aldri fikk hjelp av lege eller andre fagfolk.

- Jeg startet bruken etter uholdbart press fra mobbingen. Det uunngåelige var et faktum. Dopingen ble min redning og det kunne blitt min endestasjon. Jeg ba aldri om hjelp til å slutte, men sluttet frivillig uten hjelp fra noen våren 2011.

Den engasjerte 40-åringen påpeker at bruken av ulovlige preparater ikke var forbundet med hans tid som aktiv idrettsutøver.

- Jeg er opptatt av «ren idrett» og jeg har alltid vært motstander av doping i idretten, sier han.

- Å si at steroider er ufarlig er tullprat

Bratland mener både foreldre og politikere må få øynene opp og innse at doping er blitt et relativt vanlig fenomen blant unge.

- Ungdom sitter og skryter av det på fester. Du må ikke være naiv å tro at ikke datteren din gjør det samme, sier han.

Nå ønsker han å samarbeide med «Hollywoodtrener» Cornelis Elander og Antidoping Norge for å forebygge dopingbruk blant unge.

Han hevder at det ikke nødvendigvis er de «klassiske bolerne» som utgjør størsteparten av dopingmiljøet.

- «De store» på treningssentrene er egentlig minoriteten. Det er større omfang blant de som ikke sees på som «bolere» Å si at steroider er ufarlig, er tullprat. Det er så mye dritt i markedet og folk har liten kunnskap om hva de egentlig dytter i seg av for eksempel veksthormoner og prestasjonsøkende midler.

Han sier at dopingbruken kan føre til mange problemer, noe han ønsker flere skal innse.

- «Det går bra med meg», sier folk og legger ikke merke til sin egen atferdsendring. Men andre merker det. Raserianfall og ujvent humør er heller ikke uvanlig. Det er også mange forhold som ryker fordi folk ikke er seg selv.

Bratland håper at hans historie kan bidra til at ungdom holder seg unna ulovlige dopingmidler. Nå ønsker han å reise rundt til skoler og idrettsklubber for å holde foredrager.

- Når ungdommer står ved et veiskille, hvor de har valget om å bruke eller ikke bruke, så er informasjon ofte det som skal til for at man gjør det rette valget, sier han.

Ta grep!
- Jeg ønsker å utfordre Jonas Gahr Støre og andre helsepolitiske talsmenn i de andre partiene til å ta et alvorlig grep. Nå har de sovet Tornerose-søvnen i mange år, og de har ikke ønsket å ta tak i de forebyggende antidoping tiltakene blant ungdom, og det er urovekkende. Nå må de skjerpe seg. De har et samfunnsansvar. De kan ikke se på dette med blinde øyne, fortsetter Terje.

- Jeg ønsker at politikerne i valgkampen skal ta et standpunkt for hva de faktisk ønsker å gjøre, og komme med konkrete forslag før jul. Jeg ønsker å invitere til disse samtalene fordi man ikke lenge kan sitte på sidelinjen og se på. For mange liv har gått tapt, og for mange har fått store helseplager. Nå må man begynne å samarbeide.

Han mener Antidoping Norge har gjort en fantastisk jobb i alle disse årene, og at de har fått politikerne til å gjøre de rette tiltakene.

- Men jeg synes ikke politikerne har vært harde nok. Strafferammene virker ikke avskrekkende på noen som helst måte.

Samarbeider med «Hollywoodtreneren»
I forbindelse med tirsdagens møte med Antidoping Norge har Bratland med seg personlig trener Cornelis Elander, også kjent som «Hollywoodtreneren».

- Det er mye som kan og bør forandres, og jeg vet blant annet at de store treningssenterkjedene driver med mye forebyggende arbeid - i tillegg til at de nok har mye annet på gang for å stoppe den uheldige utviklingen jeg mener vi ser innen treningsmiljøet, sier Elander til Side2.

Han setter pris på arbeidet til Antidoping Norge, som blant annet har kjempet for den nye dopingloven. Men personlig ser han på problemstillingen fra en trener side, og mener at veien fortsatt er lang å gå, spesielt når det kommer til de yngste som ønsker å legge på seg muskelmasse

- Per i dag føler kanskje denne gruppen at de ikke får den hjelpen og de rådene de trenger. Her mener jeg at spesielt vi i media har feilet, ved ikke å vise nok av sunn, hard trening, kombinert med et riktig kosthold som gir deg de virkelig gode resultatene. Det har muligens vært litt for mye fokus kun på de som ønsker å gå ned i vekt, mens den grupperingen som ønsker å gå opp, og dem er det også mange av, gjerne ikke finner den hjelpen de trenger i aviser, magasiner, og lignende.

Han mener trenere bør være med på å forebygge, og sørge for at færre går i fella og begynner med doping framfor å bare gå etter de som allerede har begynt.

- Personlig kan jeg i hvert fall fronte hardcore trening som virkelig gir resultater - på en sunn og lovlig måte, noe som også har vært en kampsak for meg i lengre tid. Gjennom alle mine år som personlig trener, både i Norge og internasjonalt, og som treningsekspert blant annet for Nettavisen, har jeg opparbeidet meg en plattform der jeg ser hva spesielt unge gutter i Norge i dag ønsker og trenger hjelp med, og hva vi som trenere kan gjøre for å legge dette bedre til rette for dem.

I et blogginnlegg på sin hjemmeside skriver Elander følgende:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelis Elander

«I morgen skal jeg på besøk hos Antidoping Norge sammen med Terje Bratland, som har en viktig historie å fortelle dem og andre. Som Bratland vil kunne fortelle starter mange med ulovlige preparater nettopp fordi man føler seg mobbet, og jeg vet at det er mange av dere der ute som kan trenge hjelp, veiledning, og gode råd fra personer som ham – som nettopp selv har erfart dette på egen kropp, og som kan komme med gode råd til hvordan man styrer unna preparater og midler som potensielt kan være svært skadelige og farlige!» skriver den personlige treneren

«De av dere som har fulgt meg en stund vet at jeg er en stor motstander av alt som heter ulovlige preparater og doping, og jeg ønsker derfor å være en del av dette prosjektet sammen med Bratland – både for å vise at jeg tar sterkt avstand fra slike ting, samtidig som jeg også ønsker å komme med konstruktive råd og ideer til hvordan samfunnet vårt (og ikke minst politikerne) bør ta grep og gjøre noe med det som er et stadig økende problem her hjemme i Norge», mener Elander.

FAKTA OM EFEDRIN:
Brukes som dopingmiddel på grunn av den sentralstimulerende effekten, men det brukes også som slankemiddel. Efedrin har mange av de samme bivirkningene som amfetamin, men i mildere grad.

(Kilde: Antidoping Norge)

FAKTA OM WINSTROL:
Et anabolt steroid, også kjent under navnet Stanozolol. Brukes for å forbedre yteevne. Vanlige bivirkninger som oppleves av brukere er akne, hodepine og søvnproblemer.

(Kilde: Helsenett)

FAKTA OM CLENBUTEROL:
Man tror at stoffet har en oppbyggende effekt på muskulatur. I tillegg utnyttes stoffets nedbrytende effekt på fett via økningen i kroppstemperatur. Bivirkninger er økt blodtrykk, vanskeligheter med å sove, angst og nervøsitet. Man kan også få kramper som kan føre til alvorlige skader og i verste fall død.

(Kilde: Helsenett)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.