RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: State Office of Criminal Investigation of Baden (AP)

- Dr. Død kan fortsatt være i live

Sist oppdatert:
Nazijeger tviler på at den beryktede nazilegen døde i 1992, og utelukker ikke at han ennå er på rømmen.

Aribert Heim var under andre verdenskrig tilknyttet Adolf Hitlers Waffen SS, og tjenestegjorde som lege ved flere konsentrasjonsleirer, deriblant leirene i Mauthausen og Sachsenhausen.

Heim fikk tilnavnet Dr. Død etter å ha gjennomført grusomme eksperimenter på hundrevis av fanger i Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

Han skal blant annet ha gjennomført operasjoner uten bedøvelse, injisert gift i hjertet på flere av sine pasienter, samt fjernet organer fra friske mennesker og latt dem blø i hjel.

I tillegg skal han ha beholdt hodeskallen til en pasient son en suvenir. Etter krigen jobbet han som gynekolog i den tyske byen Baden-Baden, men måtte flykte fra tyske påtalemyndigheter i 1962.

Mye tydet på at nazilegen holdt seg i skjul i Argentina og Spania. Men i fjor meldte The New York Times og en tysk TV-kanal at den beryktede nazilegen døde i Kairo i 1992.

- Kan være i live
I helgen publiserte den spanske avisen El Pais utdrag fra flere brev som var overlevert påtalemyndigheten i Baden-Baden. Det er sønnen til Dr. Død, Rudiger Heim, som har overlevert brevene til påtalemyndigheten. Han krever at farens sak blir henlagt.

- Men de vil ikke, sier han, skriver The Times

Sønnen hevder at farens lik ble overlevert til helsemyndigheter for å brukes i forskning, og at faren var gravlagt i en umarkert grav.

Men leder for Simon Wiesenthal Centre, Efraim Zorof, tviler på sønnens versjon, og utelukker ikke at nazilegen ennå er på flukt.

- Mappen er fortsatt åpen. Det finnes ingen rettsmedisinsk bevis som støtter sønnens versjon, sier han til The Times.

Urørt bankkonto
Zorof mener det er flere detaljer rundt sønnens historie som skurrer.

- Ingen har gjort krav på farens bankkonto som har to millioner euro, sier han.

I tillegg skal sønnen for seks år siden ha bedt myndighetene i Berlin om å senke skattene på farens leilighet i byen fordi eieren befant seg i utlandet. Det til tross for at Aribert Heim angivelig døde i 1992.

Bedyret sin uskyld
Dr. Død er 95 år gammel dersom han fortsatt er i live. Han er ettersøkt for krigsforbrytelser, men har selv bedyret sin uskyld i 21 brev som han skrev til en jødisk lege, Robert Braun, mens han trolig holdt seg i skjul i Egypt.

Heim har i brevene, som ble forfattet på 1970- og 1980-tallet, bedt legen om å hjelpe ham med å bli renvasket. Nazilegen hevdet i brevene han ikke kunne ha gjennomførte alle eksperimentene, ettersom han som lege var bundet til medisinske, etiske retningslinjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere