RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Drapene vil for alltid være en del av Utøyas arv

Utøya (NTB): Det er godt å komme hjem til Utøya og føle magien i over 50 år med livsglede og latter, sa statsministeren da han søndag talte til AUF-ungdommen.

Statsministeren ble møtt med stående applaus da han kom til øya av AUF-erne som sto klare i den berømte bakken på Utøya, der Stoltenberg og så mange andre kjente politikere har holdt taler før.

- Desto vondere er det å kjenne gufset fra ondskapens timer i fjor. Alle som ble drept så brutalt og uten nåde. Alle som ble kvestet for livet. Alle som ble jaget rundt. Dette vil for alltid være Utøyas doble arv, sa statsministeren da han talte under minnemarkeringen på Utøya søndag ettermiddag.

Stoltenberg har selv deltatt en rekke ganger på den politiske sommerleiren på Utøya, både som leder for AUF og senere som toppolitiker og statsminister. Han sa han kjente det som å «komme hjem» da han søndag reiste ut til Utøya for å delta i minnemarkeringen for de 69 døde og mange skadde etter terrorangrepet 22. juli i fjor.

- Selv ett år etter er det knapt mulig å forstå lidelsen og frykten på Utøya 22. juli i fjor. Desto mer imponerende er det som har skjedd siden. AUF reiste seg, og ungdom over hele landet sluttet rekkene. De fant seg ikke i at engasjement skulle avle død, sa han.

Men drapenes brutalitet må ikke fortrenge gleden over livet, mente statsministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere