RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dørene hun åpnet vil ikke lukkes igjen

GÅTT BORT: Generalsekretær i Actis og leder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon mener Nini Stoltenbergs åpenhet og engasjement har bidratt til åpenhet og debatt om rusproblematikk.
GÅTT BORT: Generalsekretær i Actis og leder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon mener Nini Stoltenbergs åpenhet og engasjement har bidratt til åpenhet og debatt om rusproblematikk. Foto: Erlend Aas
Sist oppdatert:
- Ninis bortgang er et tap for rusfeltet.

Onsdag ble det kjent at Nini Stoltenberg er død, 51 år gammel. Dermed har en stemme i debatten om norsk ruspolitikk stilnet. Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, uttaler til Nettavisen at Ninis bortgang er et tap for rusfeltet.

- Hun har satt varige spor og påvirket hvordan vi tenker om ruspolitikk i Norge. Dørene hun har åpnet vil ikke lukkes igjen, sier Gerhardsen til Nettavisen.

Nini var lillesøsteren til Camilla og Jens Stoltenberg, og datteren til Thorvald og Karin Stoltenberg. Mina Gerhardsen mener åpenheten hun og familien har vist har betydd enormt mye for familier som lever med rusmisbruk.

FJERNE STIGMAER: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, mener Nini Stoltenberg har bidratt til å fjerne stigmaer.

Nini Stolteberg ble etter hvert en stemme i debatten om norsk narkotikapolitikk, og ga rusmisbrukere et ansikt da hun stod frem på TV i 2001. Sammen med samboeren Karljohn Sivertzen engasjerte Nini Stoltenberg seg sterkt i ruspolitiske debatter, og har også holdt foredrag om temaet.

- Fjernet stigmaer

- Nini og familien Stoltenberg har bidratt til å fjerne mange av stigmaene med å leve med rusmisbruk. Nini har vært en viktig talsperson som har stått for at alle mennesker har rett til å bli møtt med verdighet og respekt, og rett til å ha en mening om både hjelpetilbud og livssituasjon. At rusmisbrukere skal møtes på samme måte som alle andre, sier Gerhardsen.

Hun kjenner selv familien Stoltenberg, og har møtt Nini mange ganger.

- Vi føler med familie på en dag som dette, sier hun. 

Annerledes posisjon

Jon Storaas, daglig leder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, mener Nini har bidratt til å skape både åpenhet og debatt rundt rusproblematikk i Norge.

Fra 2003 til 2006 satt Storaas i Bondevik-regjeringens ekspertgruppe for narkotikaspørsmål, sammen med Nini Stoltenberg. Her var han og Nini de eneste brukerrepresentantene.

Storaas mener det var viktig at Stoltenberg gikk åpent ut slik som hun gjorde.

- Det var viktig at hun og familien gjorde det, for hun hadde en posisjon som var annerledes enn andre rusavhengige. Hun mente og hun turte å mene. Jeg er glad i folk som gjør det, sier Storaas til Nettavisen.

Men han legger til at han ofte har vært uenig med Stoltenberg.

- Men uenighet skaper utvikling, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere