*Nettavisen* Nyheter.

- Drept fordi han mishandlet dyra

PLAGET DYRENE: Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Jan Petter Aarstad ble drept fordi han tystet og mishandlet dyrene på gården i Søndre Land.

20.01.09 13:58

(GJØVIK TINGRETT/NETTAVISEN): Tirsdag forklarte Knut Arne Thorstensen seg for retten om drapet på Jan Petter Aarstad (41) som han, søsteren og søsterens tidligere kjæreste står tiltalt for.

Knut Arne Thorstensen bodde på Vollheim gård i Søndre Land sammen med søsteren Berit, hennes daværendekjæreste Ronny Kjeldsen og Jan Petter Aarstad fra 2005.

Han har allerede erkjent straffskyld for drapet på Aarstad, som antakeligvis ble drept i begynnelsen av november i 2007. Han ble imidlertid ikke finnet føt den 23. januar 2008.

Forklaringen til Knut Arne Thorstensen var usammenhengende, og ordene måtte trekkes ut av ham da han dommer Helle Rolstad kom inn på selve drapsdagen. Det var tydelig ubehagelig for ham å svare på de detaljerte spørsmålene, og han unngikk en del av spørsmålene ved å si at han ikke husker helt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Oppland Arbeiderblad (Oppland Arbeiderblad)

Skulle dø av sprøyta
- Jeg og Jan Petter skulle opp til et hus og hente noen møbler til gården. Jeg fikk med en sprøyte heroin av Ronny. På veien spør Jan Petter om han kan få sprøyta, forklarte Knut Arne Thorstensen i retten.

Jan Petter Aarstad skal ha bedt Thorstensen om å sette sprøyta, fordi han ikke er så flink til det selv. Han forklarte videre at Jan Petter sovnet i bilen som følge av dosen med heroin. Ifølge Thorstensen var det meningen at Aarstad skulle få en overdose.

- Det var vel i utgangspunktet meningen at han skulle dø av det, sa Thorstensen.

- Men jeg synes ikke det så ut som en overdose. Den var for lys til det, sier Thorstensen.

Det er noe uklart når dette skal ha blitt planlagt. Forklaringen bærer preg av høyt rusmisbruk i perioden, og dermed mange huller i humommelsen.

Fraktet til brønnen
Imidlertid skal Aarstad ha sovnet i bilen, og 34-åringen fraktet ham opp til gården igjen. Der ga han beskjed til søsteren og samboeren hennes om at Aarstad lå i bilen.

Forklaringen etter dette var noe usammenhengende. Han har en del hull i hukommelsen, men han husker et øyeblikk at han sto ute på tunet og så at Aarstad var på vei til å bli fraktet ut av bilen.

- Når jeg så bort der da var beina til Jan Petter inni bilen, mens overkroppen lå utenfor. Ronny sto ved siden av.

Dekket til av takstein og vaskemaskin
Deretter skal Ronny Kjeldsen ha tatt tak under armene til Jan Petter Aarstad og fraktet ham opp til bønnen. Thorstensen husker ikke å ha sett at han faktisk ble lempet ned i brønnen, men han husker at de dekket ham til med takstein.

Aarstad ble funnet i brønnen tildekket av en vaskemaskin, en gressklipper, takstein og annet skrot.

- Hjalp Berit til med å frakte gjenstandene til brønnen?, ville dommeren vite.

- Hun sto på branntomta og brant noe søppel. Men hun hjalp til med å frakte vaskemaskinen. Hun styrte trillebåra foran, svarte Thorstensen.

- Vi passet ikke så godt sammen
Knut Arne Thorstensen forklarte tidligere at han hadde et anstrengt forhold til Jan Petter Aarstad.

- Det var ikke det beste forholdet mellom meg og Jan Petter. Vi passa ikke så godt sammen, for å si det sånn, forklarte Knut Arne Thorstensen i retten.

I tillegg skal Aarstad ha tystet på ham. Dette skal ha dreid seg om bilene som Thorstensen stjal for å blant annet finansiere narkotikabruket sitt.

- Jeg ble fortalt av de andre at han hadde tysta på meg ved flere anledninger.

- Han slo dyrene med kosteskaft
Alle på gården skal ha hatt et anstrengt forhold til Aarstad. De fire skal ha drevet oppdrett av rottweilere, og Thorstensen sa at Aarstad mishandlet dem.

- Han behandla dyra på gården ganske dårlig. I tillegg ødela han ting, skrudde fra hverandre vaskemaskiner og sånn, sa Thorstensen.

Disse tingene samlet oppgir han også som motivet for drapet.

- Ja, det var det at han mishandla dyra og tysta. Han slo dyra med kosteskaft, sa Thorstensen.

De skal ha planlagt å kvitte seg med Aarstad allerede da Knut Arne Thorstensen flyttet til gården.

- Men det er jo ofte sånn man sier i dette miljøet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

- Godt forhold
Under forklaringen til Knut Arne Thorstensen noterte søsteren ivrig. Hun kikket bare opp på broren noen få ganger. Gårsdagen var preget av en isfront mellom de to, og det så ikke ut til å ha endret seg over natten.

Likevel forklarte lillebroren at de to hadde et godt forhold, både før og etter drapet.

- Jeg synes vi har hatt et bra forhold gjennom åra, men jeg har nok ikke vært den enkleste å ha med å gjøre på grunn av misbruket mitt, forklarte Thorstensen.

- Berit hadde pengene
De har vokst opp hver sitt sted med hver sin mor, men samme far. De traff hverandre i farens begravelse for 12 år siden, og gjenopptok kontakten da. Dette førte til at lillebror til slutt flyttet til gården på Søndre Land.

Knut Arne Thorstensen forklarte at det var søsteren som styrte økonomien på gården. De andre på gården satte inn trygd og sosialstønad på hennes konto.

Lillebroren fikk bruke kortet hennes innimellom, men da hadde det først blitt bestemt hvor mye penger han skulle bruke. Han fikk med en lapp som bekreftelse på at han hadde tillatelse til å bruke kortet hennes. Aarstad fikk også bruke kortet, men han trengte imidlertid ikke lapp.

34-åringen forklarte at det var et stort forbruk av narkotika på gården.

- Selv hadde jeg et forbruk på 4-5 gram amfetamin per dag. Hendte seg innimellom at jeg brukte piller, forklarte Thorstensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag