- Drepte fordi han ikke kunne engelsk

Foto: Hans Pennink (REUTERS)

Jiverly Wong (41) skjøt 12 og seg selv fordi han slet med språket og var arbeidsløs.

05.04.09 01:31

Det var fredag kveld at en mann tok seg inn i et immigrasjonssenter i småbyen Binghamton. Mannen skjøt rundt seg med en grovkalibret rifle. 12 personer ble drept, over 40 slapp unna. Nå har politiet identifisert drapsmannen.

Les også: Gisseltaker skjøt seg selv

Selv student
41 år gamle Jiverly Wong satte bilen sin foran bakdøra til immigrasjonssenteret før han tok seg inn hovedinngangen. Wong kjente senteret godt. Han hadde selv studert engelsk der, ifølge Reuters.

Politisjef Joseph Zikuski sier motivet for skytingen så langt ikke er kartlagt. Men han bekrefter at Wong, som også gikk under navnet Voong, hadde følt seg nedverdiget på grunn av manglende engelskferdigheter. Han hadde nettopp også mistet jobben.

- Folk som står ham nær sier at handlingen ikke kom overraskende, sa Zikuski på en pressekonferanse.

- Han var svært opprørt over at han slet med det engelske språket, la han til.

Småbyen Binghampton har mottatt opplysninger fra ni land og to konsulater om ofrene for skytedesperadoen. Så langt er ofrenes identitet ikke gjort kjent, ifølge ordfører Mattew Ryan.

Målrettet
Politiets kartlegging viser at Wong, iført skuddsikker vest, tok seg inn hoveddøra på senteret, og deretter skjøt han den ene av to resepsjonister. Han fortsatte deretter til klasserommet der det foregikk engelskundervisning, hvor han drepte 12 andre før han til slutt tok livet av seg selv.

Zikuski sa at massakren var over raskt, før politiet kom til stedet. Da de ankom tok de med seg en mengde overlevende som hadde gjemt seg for desperadoen. Overlevende har fortalt at Wong ikke sa et ord før han begynte å skyte.

Fire skadd
I alt fire personer ble skadd i angrepet. Alle, inkludert en resepsjonist som ringte politiet, er ventet å overleve.

Massakren i Binghamton er den verste siden skyteepisoden på Virgina Tec i 2007.

-At denne tragedien skulle skje i vårt samfunn med våre venner som bare ville øke sin kunnskap og kjærlighet til USA er ikke til å bære, sa en talsmann for American Civic Association, immigrasjonssenteret som ble rammet, i en uttalelse.

Wong var kraftig bevæpnet og hadde en våpentillatelse fra 1995 og 1997 på to rifler som ble funnet igjen på drapsstedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.