RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gregory Bull (Ap)

- Drepte kvinner og barn

Sist oppdatert:
Slipper unna med tre måneder i fengsel.

Den amerikanske soldaten Frank Wuterich sto anklaget for å ha ledet en avdeling som drepte 24 irakiske sivilister, inkludert barn og kvinner, i den irakiske byen Haditha i 2005.

Stabssersjant Frank Wuterich sto tiltalt for forsettlig drap. Men som følge av en avtale mellom påtalemyndigheten og den tiltalte, ble de ni tiltalepunktene mot ham droppet fordi han tilsto pliktforsømmelse ved å ha beordret sine soldater til å skyte først «og spørre senere», skriver The Times.

Tre måneder i fengsel
Wuterich får fortsette i forsvaret, men blir nedgradert fra sersjant til menig.

Maksimumsstraffen for pliktforsømmelse er tre måneder i fengsel.

Massakren i Haditha ble utløst ved at et amerikansk militærkjøretøy ble sprengt i filler av en veibombe.

Wuterich reagerte ved å beordre soldatene sine til å skyte mot sivile hus, samt sivilister som befant seg i en bil. Både kvinner og barn var blant de drepte.

Sterke reaksjoner i Irak
Hendelsen vakte sterke reaksjoner i Irak, og førte til at irakiske myndigheter krevde at amerikanske soldater skulle kunne straffeforfølges i Irak. Men USA krevde immunitet for sine soldater i Irak.

- Det er ingen som benekter at hendelsen var tragisk, spesielt ikke Frank Wuterich. Men faktum er at drapstiltalene mot ham, som er brakt mot ham av myndighetene og media, er droppet, sa Wuterichs advokat, Neal Puckett, etter krigsrettshøringen i Camp Pendleton i California mandag.

De syv andre soldatene som var involvert i massakren, har alle blitt frifunnet for drapsanklagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere