RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Drømmer om små, søte skolebrød

(Privat)
Sist oppdatert:
Dette er ernæringsfysiolog Camilla Andersens drømmeverden.

(SIDE2): I blogginnlegget «Alt er så stort nå for tiden» tar ernæringsfysiolog i somebody.no, Camilla Andersen, et oppgjør med de store pakningene med søtsaker. Hun beskriver hvordan hun skulle ønske det var. Les blogginnlegget hennes under;

«Min drømmeverden for barn inneholder små enheter av den maten man ikke burde spise for mye av. Tenk deg små pølser med små, grove pølsebrød, akkurat slik Rema 1000 har små hamburgere (sliders) med små grove hamburgerbrød.

Og små flasker med drikke slik at man ved en ekstra anledning kan sende med barnet 2 dl istedet for 5. Og da snakker jeg ikke om Kuli og Kjeft som finnes på markedet i dag som har for mye sukker i seg, men en fornuftig blanding av juice og vann/kullsyreholdig vann – uten tilsatt sukker. I akkurat passe stor forpakning. Brus skulle ikke vært tema.

Iskremene skulle vært akkurat passe små til at en barnemage kunne spise den og de skulle finnes i isdisken og ikke bare i multipack.

For ikke å snakke om når vi skal ha med barna på kafe. Bollene er så store! Tenk deg kafeen “smått er godt”. Med passe små boller, små søte kanelsnurrer og små skolebrød. Det hadde jo også vært bra for alle som unner seg noe søtt til kaffen i ny og ne.

Sjokolader skulle kommet i små enheter, akkurat som melkesjokoladen på 24 g. Og det hadde ikke bare vært barn som hadde hatt godt av mindre enheter.

Det skulle finnes smakfulle kjeks med morsomme tegninger på som ikke hadde mye tilsatt sukker og kakestykker skulle skjæres akkurat passe store til en barnemage. Det finnes små muffinsformer man gjerne kan bruke. Det er bare det at de ser så mye bedre ut i de store formene?

Godteriposene skulle ikke vært de store posene, men de søte kremmerhusene, hvor du får plass til mer enn nok.

Hvis vi fokuserer litt mer på mengdene og reduserer sukkerinntaket til barna på den måten i første omgang tror jeg vi er et godt stykke på vei.

Jeg kjenner jeg blir lettet bare av å skrive dette. Og jeg skal jobbe for en slik verden. For barna våre»

Deilige wienerbrød....Men må de være så store?
Deilige wienerbrød....Men må de være så store?

- For mye for barnemagen
For er det en ting ernæringsfysiologen er opptatt av så er det mengder - og det særlig til barn.

- Barns mage er mindre enn voksnes – og da må vi også ta hensyn til å prioritere plassen riktig. Å kjøpe en like stor bolle til barn som voksen blir jo da egentlig for mye for barnemagen. Frem til mine barn var ca 4 år har jeg alltid delt en bolle til dem. Og ikke kjøpt søt drikke i tillegg. Koser seg med bolle og drikker vann. Det blir nok sukker som det er likevel, sier Camilla til Side2.

Hun mener at vi ikke trenger å nekte oss noe, men heller tenke over hvor mye, og hvor ofte vi spiser enkelte matvarer. Spesielt det kroppen ikke har behov for, som søtsaker, kaker, kjeks is også videre.

- Jeg syns det er så viktig å lære barna om måtehold. Vise at det handler om å kose seg med ett kakestykke og ikke proppe i seg 5. Du blir ikke mett av sukkermat så det er lett å få plass til mye før du kjenner det. Og det blir mange unødvendige kalorier, og lett en vane å spise store enheter.

Boller: - Vil du ha tre til prisen av en? eller fem til prisen av tre? Vanlige spørsmål hos blant andre Deli de Luca..
Boller: - Vil du ha tre til prisen av en? eller fem til prisen av tre? Vanlige spørsmål hos blant andre Deli de Luca..

Feil holdning
- At barn «løper» av seg isen og det derfor er en unnskyldning for å gi dem flere om dagen syns jeg blir feil holdning. Du lærer barna at de kan spise ubegrenset og vanen tar de med seg videre. Men når de er 16 år og sitter mer stille enn da de var 5 år vil ubegrenset inntak av sukkermat kunne få uheldige konsekvenser som overvekt og diabetes. Kos må heller ikke bare være sukker. Vi må lære ungene våre at vi kan kose oss på andre måter også, som å gjøre noe sammen.

Camilla er selv mor til to og syns det er vanskelig at alle enheter er så store.

- Når jeg skal unne barna mine noe syns jeg det er vanskelig at alle enheter er så store. Jeg syns det er dumt å måtte si at de må dele – for nå vil de jo gjerne ha sin egen. Men når et skolebrød dekker hele ansiktet til datteren min sitter jeg med en dårlig bismak av hele kafébesøket og undrer meg over at det må være sånn. Til og med jeg som voksen syns bakevarene er for store. Det hadde vært så deilig om handelen heller prøvde å ta litt hensyn med mindre enheter slik at vi kunne kose oss med måte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere