*Nettavisen* Nyheter.

- Dropp fjellturen i helga

Det er kanskje fristende å ta en fjelltur i det milde høstværet, men vinden vil nok ødelegge den opplevelsen i helga. Foto: (Innovation Norway)

Hadde du tenkt deg opp i fjellet i helgen? -Dropp det, sier meteorologen.

03.10.14 14:05

På Østlandet nærmer høstferien seg slutten. Og slutten blir relativt grå og enkelte steder preget av mye vind.

- På kysten vil det blåse en del på Østlandet og ned til Agder. Skal du ut i båt er det greit å vite at det kan komme opp mot liten kuling på lørdag. I høyfjellet blir det mye vind, særlig nordover på Østlandet må en være obs på vind helt opp mot liten kuling lørdag. Så du må tåle mye vind hvis du skal til toppene, det er egentlig ikke å anbefale, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Vindværet vil avta noe utover søndagen.

Det vil bli noe regn sør for stadt og i ytre strøk av Møre og Romsdal tidlig på lørdagen. Deretter blir det opphold.

Trøndelag får fint vær og gode temperaturer både lørdag og søndag, mens Vestlandet blir det litt varmere lørdag før temperaturen synker litt søndag.

Best i Nord

Det ser ut til at Nord-Norge stikker av med det beste været i helgen.

- Det blir ganske fint vær i helgen. Det blir varmere, men også mye vind. I Nordland og Troms kan det bli stiv kuling. Men det blir oppholdsvær og egentlig mye sol både lørdag og søndag. Faktisk kan temperaturen komme opp mot 18 grader på søndag helt sør i Nordland, sier meteorolog Ida Fossli til Nettavisen.

Ellers i Nordland vil det blir rundt 14 grader. Troms og Finnmark får det litt kjøligere, men temeraturen holder seg tosifret enn så lenge.

Sola kommer tilbake

På den positive siden kan det bli en del sol flere steder.

- Det blir stort sett skyet og ørlite regn på lørdag. Utover ettermiddagen blir det lettere vær i kystområdene og litt innover i landet. Der kan skylaget sprekke litt opp og det kan komme noe sol. Søndagen kommer en front som tar med seg litt regn, aller mest i Agder, Telemark og de vestlige delene av Østlandet, sier Stenmark.

Høstferieværet varierer

Mens Østlandet stort sett avslutter høstferien nå, er det mange andre fylker som tar ferie fra mandagen av.

Også værmessig er Norge litt delt, i alle fall i begynnelsen av uka.

- I sør sørger en lavtrykksaktivitet over de britiske øyer for grått vær i sør, mens Nord-Norge ikke får så aller verst vær de første dagene i neste uke, sier langtidsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen.

Det kan bli en forholdsvis våt start på uka og det går trolig verst utover Vestlandet og Agder mandag til onsdag. Sør i landet vil det komme en del nedbør fra tirsdag. Ellers blir det grått.

Nærmer seg nullen

Foreløpig er resten av uken litt usikker, men det kan se ut som det blir dårligere vær også i nord, men det er litt usikkert når dette vil skje.

Temperaturmessig vil det sør i landet holde seg relativt stabilt.

- Temperaturen vil nok holde seg på en 10-12 grader i lavlandet. I nord blir det etterhvert kaldere og noen steder nærmer det seg nullen, og det vil ikke bli særlig mer enn fem plussgrader, sier Moxnes.

Det kan også komme til å blåse opp på kysten i starten av neste uke.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag