RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dropp Jaffa-appelsinene i påsken

Sist oppdatert:
- Ikke kjøp de israelske blodappelsinene i påsken, oppfordrer leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Kirsti Bergstø.

(YEYE):Sosialistisk Ungdom oppfordrer påskehandlerne til å ikke kjøpe israelske appelsiner når de skal handle inn til skituren eller hyttekosen. - Israel bryter menneskerettighetene og driver en brutal okkupasjon og undertrykkelse av det palestinske folket. Norske forbrukere bør boikotte de israelske Jaffa-appelsinene, sier leder Kirsti Bergstø.

- Som apartheid
Bergstø mener Israel kan sammenlignes med apartheidregimet i Sør-Afrika og viser til den internasjonale kampanjen som tvang Sør-Afrika til å avvikle sitt styringssett.

- Internasjonal boikott var avgjørende for å velte apartheid i Sør-Afrika. Israel bedriver i dag en systematisk undertrykking og forskjellsbehandling basert på etnisitet. Blant annet kontrolleres palestinerne gjennom egne ID-kort og bilskilt, og Israel opererer med to ulike lovverk - et for de israelske bosetterne og et for den palestinske befolkningen, sier hun.

Hun mener det er på tide at norske forbrukere tar affære og slutter med å kjøpe israelske varer.

- Det er en veldig viktig politisk handling å vende Israel ryggen, og at vi ikke aksepterer apartheid og brudd på menneskerettighetene, sier hun.

6000 tonn påsekappelsiner
Påsken er høytid for sjokolade og appelsiner. Og nettopp appelsiner spiser vi enorme mengder av. I løpet av påskedagene spiser vi nordmenn hele 18 millioner appelsiner, eller nærmere 4 appelsiner hver. Hele 6000 tonn appelsiner sendes ut på det norske markedet i påsken.

I fjor satte hver norske forbruker til livs 8,6 kilo av de oransje fruktene. Og det ser ikke ut til at forbruket synker: de siste fem årene har appelsinforbruket økt med mer enn 16 prosent, i følge Bama, skriver Newswire.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere