RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dropper omstridte retursentre for asylsøkere

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Etablering av retursentre ble for dyrt. Nå håper regjeringen heller at asylsøkerne vil dra frivillig ut av landet.

Regjeringen har bestemt at de likevel ikke vil opprette de omstridte retursentrene for asylsøkere som skal ut av landet, skriver NRK.

- Regjeringen har besluttet at retursentrene ble uforholdsmessig mye dyrere enn hva vi først hadde sett for oss etter å ha gått anbudsrunder om det, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til nettstedet.

Nå skal pengene de sparer heller gå til andre tiltak som kan bidra til å få fart i hjemsendingen. Lønseth sier at dette blant annet innebærer fortsatt økning i frivillig retur.

Skulle gi viktig signaleffekt
Retursentrene skulle være et viktig signal til asylsøkere om at de skulle forlate Norge, uttalte justisminister Knut Storberget for ett år siden, da regjeringen la fram sin plan om å opprette inntil 16 retursentre på landsbasis.

Nå har regjeringen snudd.

Asylsøkere med avslag skal, ifølge NRK, i stedet henvises til ordinære asylmottak.

Effektiv retur - mer trygghet
I løpet av første halvår av 2011 er til sammen 474 straffedømte uttransportert av landet, mot 283 i samme periode i fjor. Dette er en økning på 67 prosent.

I løpet av juni måned sørget Politiets utlendingsenhet (PU) for at 88 straffedømte ble sendt ut av Norge. Dette er en økning på 47 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Flere reiser hjem frivillig
Statistikken viser også at det er en kraftig økning i antall personer som reiser hjem frivillig etter at de har fått avslag på asylsøknaden.

- Det er mest humant for alle at saker behandles raskt, og at de som får avslag på sine søknader reiser hjem for starte sine liv i hjemlandet, sa Storberget i juli, og videre:

- Effektiv retur, helst frivillig og om nødvendig med politiets hjelp, og effektiv saksbehandling i UDI og UNE er viktig signalpolitikk. Dette kan være med på å forklare at det kommer færre asylsøkere uten beskyttelsesbehov til Norge.

Les hele saken: Sender hjem rekordmange straffedømte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere