*Nettavisen* Nyheter.

- Du har ikke ødelagt formen

Foto: Berc (Getty Images/iStockphoto)

Juleferiens utskeielser gir heller et overskudd du bør utnytte.

09.01.12 17:09

(SIDE2): - Det er nok en psykologisk greie at mange begynner treningen i januar.

- Avbrekket har lite å si
- Mange har litt dårlig samvittighet, siden vi har vært gjennom en tradisjonell og hyggelig julefeiring der inntak av god mat og drikke har vært i overkant for mange. Ellers er vi på den «riktige» siden av nyttår, der fokuset igjen dreier seg mot å se fram til sommeren og motiverende ferier. Mange ser seg selv i shorts eller bikini, og ønsker en kropp som egner seg å vise fram, sier produktsjef for personlig trening Atle Arntzen i Elixia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Januar er tiden der treningssentrene som regel er fylt til randen av treningskåte nordmenn. De som allerede trener skal trene enda litt hardere mens noen fikk personlig trener til jul eller har satt seg som mål at 2012 er året der de skal bli spreke og starter treningen i januar.

- Men hvor mye har man egentlig ødelagt av form de ukene det var juleferie og ribba, sjokoladen og alkoholen fikk flyte fritt i juleselskapene?

- To uker i seg selv er ikke det verste, og er man ellers i året flink til å trene - kan det for mange bare være en fordel med et lite, avslappende avbrekk - der kroppen får tid til å komme seg, og lade opp til ny, og hard trening det neste året. Det som ødelegger er jo det overdrevent høye inntaket av alkohol, som så mange går igjennom i førjulstida, gjerne på de gode, gamle norske julebordene hvor det gjerne er fri flyt og gratis drikke, sier personlig trener Cornelis Elander.

Han jobber som personlig trener i Los Angeles og syns folk skal unne seg litt kos i juleferien selv om ikke julemat er det sunneste du kan spise.

- Den norske julematen er ikke av den aller beste sorten, men man skal jo kunne kose seg litt ekstra av og til, og jula er jo en fin og hyggelig tid - så jeg vil ikke la folk måtte angre for mye over hva de eventuelt drakk eller spiste i denne tida. Det som er viktig er hva du gjør med saken nå og hvordan man angriper problemstillingen nå.

Elander mener treningen bør startes i januar og dessuten er det viktig å starte mykt.

Begynn å trene nå! Men vær også varsom med å gå ut for hardt! Svært mange kaster seg inn i treningen uten noen som helst plan og mening, og en stor del av de som starter i dag ender bare opp med å bli støttemedlemmer.

For flere tips: Les Elanders blogg her.

- Dersom du har trent regelmessig før avbrekket, vil en pause på ca. to uker ha meget lite å si. Mange opplever faktisk et stort overskudd etter et juleavbrekk, der overskuddet av energi fører til gledelige treningsopplevelser. Det viktigste er derfor jevnlig trening, slik at fokuset på treningsavbrekkene blir positivt, sier Arntzen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også treningsfysiolog og produktsjef i Sats, Halvor Lauvstad mener et treningsavbrekk kan være akkurat det man trenger på tampen av året.

- Det er avhengig av form, men normalt vil formen være «tilbake» iløpet av ei ukes tid med bra kost og trening. Mange kan ha godt av et lite avbrekk slik at det kan utløse bedre form dersom man har trent mye og hardt i forkant av treningsavbrekket.

Lettere etter kort pause
Kommunikasjonsansvarlig i Friskis & Svettis, Ida Westgaard mener også det er fint med en pause. Hennes tips er å trene noe du syns er gøy.

- Av og til kan både kropp og sjel ha godt av en liten pause og for de som har gode treningsvaner vil ikke et avbrekk på to uker ødelegge så mye for formen. Har du lagt deg til en god treningsvane er det lettere å komme i gang etter kortere pauser som jula. Er det derimot lenge siden du har trent eller kanskje du aldri har trent vil det være tyngre å komme i gang. Prøv treningsformer du liker, hvis du synes treningen er morsom er det også enklere å fortsette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har man først kommet i gang er det allikevel ikke det enkleste i verden å klare å holde treningen vedlike.

- Å etablere en treningsvane vil variere fra person til person, avhengig av tidligere treningsvaner og i hvilken grad du har vært fysisk aktiv gjennom livet. Forskning som blant annet er gjort av organisasjonen IHRSA rundt etablering av treningsvaner, viser imidlertid at det er i begynnelsen av medlemskapet at treningsvanene på lang sikt skapes. Trener du minst 1-2 ganger pr. uke i løpet av de første 2-3 månedene, ser vi at treningsfrekvensen er større hos disse sammenliknet med medlemmer som trener mindre regelmessig helt i starten, sier Arntzen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Crestock

Og mange blir dessverre passive medlemmer som kun betaler kontigent.

- Vi ser at jo tidligere våre medlemmer kommer i gang med treningen og gjennomfører sine to timer med personlig trening (PT) som er inkludert i medlemskapet, desto flere etablerer regelmessige treningsvaner. Ellers investerer vi mye ressurser på gode tiltak der vi jobber hardt for å ta tak i de som av ulike årsaker trener mindre enn én gang/uke, ifølge Arntzen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.