RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ROBERT FRANCOIS (Scanpix)

- Du kan også gjøre suksess

Sist oppdatert:
Eva Joly holdt sitt eneste foredrag i Norge i vår - for 1200 kvinner og fem menn.

OSLO KONSERTHUS (Nettavisen): Korrupsjonsjeger Eva Joly valgte 1200 kvinner og fem menn som arena for sitt eneste foredrag i Norge dette halvåret.

Den travle 66-åringen er Norges første representant i Europaparlamentet og bistår også Island, på vei opp av den økonomiske hengemyren.

- Fremtiden foran meg

- Selv om jeg er blitt 66, føler jeg at fremtiden ligger foran meg, innledet Joly muntert.

Til arrangementet «Kvinner i tiden», var hun invitert for å snakke om å gripe muligheter - og å bryte barrierer.

- Du kan trene opp viljen din til å endre det som ikke er bra. Husk - du må ha din egen vilje, ditt eget kompass, sa den lille store kvinnen, med røde briller godt ned på nesen.

- Lev fullt og helt

Joly, som det meste av sitt voksne liv har bodd i Frankrike og hvor hun levde med sikkerhetsvakter etter Elf-avsløringene, er opptatt av alder - men ikke alderstegnene:

- Da jeg var 16, tenkte jeg at jeg var for gammel til å få kjæreste. Da jeg fylte 30, så jeg både rynker og var lei hagearbeid - og da 50 blinket foran meg, tenkte jeg at nå er det over.

- Nei, lev fullt og ut den alderen du er, sier hun - og ber publikum tenke over hva slags fokus de har.

- Hva er verst - å dø på et skip som forserer blokaden nær Gaza eller å dø av spiseforstyrrelser? Hvor ligger ditt engasjement?

Daglig øvelse

Joly, som leder Utviklingskomiteen i Europaparlamentet, har reflektert mye rundt tankenes kraft.

- Det verste som fins, er å overgi seg selv til sine egne tunge tanker. Sett av fram minutter hver dag, hvor du reflekterer over hvor du er i livet - og hva som er din mål. Unngå energifellene som tapper deg. Det kan være negative mennesker rundt deg, sa hun.

- Ta et oppgjør med dine svarte tanker, og be om hjelp, hvis det er det som skal til!

Joly ha gjort seg en spesiell erfaring:

- Gjør dem til helter!

- Anerkjenn de menneskene du møter, for det de gjør. Gjør dem til helter! I går ble jeg stoppet i sikkerhetskontrollen med for mye kosmetikk og var fristet til å si at. "Du løser ingen terrorproblemer med å ta fra meg leppestiften", men hun gjorde bare jobben sin og hadde jeg strittet i mot, kunne jeg i verste fall risikert kroppsvisitering, sa hun - til mange anerkjennende blikk og latter.

Med referanse til flyverdenen, sa Joly at:

- På flyet kan du slappe helt av. Kun piloten har makt - og ingen må forsøke å ta den fra ham! Derfor kan du slappe helt av. Det er nemlig kjempeviktig at du bekymrer deg for de ting du kan endre på - og slapper av på de forhold som er utenfor din kontroll.

- Jeg kan bidra!

Som topp-politiker, er hun klar på sin rolle:

- Å skulle snakke for mange, gi håp, er ikke noe jeg kan gjøre alene. Jeg ser på meg selv som et talerør for generasjoner av tenkere, der jeg kan bidra, sa hun.

En av erfaringene Joly har gjort seg på Island, at higen etter ytre vellykkethet og grådighet, fører helt galt av sted.

- Tenk dere, landet hadde en gjeld på 100 milliarder, hvilket er åtte ganger så mye som landets brutto nasjonalprodukt (BNP). Det skyldes at alle hadde mistet sansen for ansvaret sitt, sa hun.

- Skjønnhet, godhet, rettferdighet

Joly tror vi mennesker trenger helt andre inspirasjonskilder:

- Søk inspirasjon i skjønnhet, rettferdighet og godhet, som i kunst og kultur.

- Helt til slutt: La dette være den siste dagen i ditt gamle liv - og den første dagen i ditt nye. Bygg din egen plattform, ut fra dine suksesser, avsluttet Joly.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere