RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)

- Du lures til å trene

Sist oppdatert:
Side2 har testet klassikeren fra gymtimen.

BISLETT/(Side2): - Kjør på nå og jobb hardere. Bytt taktikk om det ikke funker, ropes det strengt mot de omkring 20 treningskledte skikkelsene som løper, mer eller mindre, energisk rundt i det sterkt belyste rommet.

Stemningen er til å ta og føle på.

Lydnivået er høyt - og både deltakernes høye rop og den skrikende lyden av joggesko som treffer den harde parketten bringer minner fra barneskolens gymtimeleksjoner tilbake - en effekt som forsterkes av at baller suser faretruende i luften, og svette kropper som dulter bort i hverandre i kampens hete.

Men Side2 befinner seg ikke på en skole.

I SATS lokaler på Bislett har nemlig treningskjeden invitert, blant annet, pressen til å teste et utvalg nye gruppetimer som vil bli introdusert på timeplanen til høsten. DogdeBall, som har hentet inspirasjon fra gymtimeklassikeren Kanonball, er en av dem.

- Ikke for dem som er ballredd
For å instruere denne timen har den svenske instruktøren, Pernilla Gunnskog, kommet ens æren til Oslo.

Med caps, t-skjorte, shorts og en fløyte hengende rundt halsen minner hun skremmende mye om en gymlærer, og hun legger heller ikke skjul på at hun inntar denne rollen når hun leder disse timene, som hun selv har utviklet.

- Jeg fikk i oppdrag fra S.A.T.S. Sverige om å lage en time som var annerledes, og da tenkte jeg; Ok, da skal det bli annerledes, sier Gunnskog, til Side2.

Den tidligere landslagspilleren i fotball omtaler seg selv som en balljente, og forklarer at hun ønsket å utvikle en time ulikt noe annet, og som samtidig var både morsom og krevende.

- Jeg tror timen passer alle idrettsglade gutter og jenter, og spesielt de som har et konkurranseinstinkt. Jeg tror timen passer for veldig mange flere enn man i utgangspunktet tror, men kanskje ikke for dem som er ballredd og den eldste generasjonen, sier Gunnskog.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Trenger ikke å ta på hverandre
Før timen startet deles deltakerne i to grupper, som plasserer seg på hver sin banehalvdel.

I midten ligger det flere baller på rekke, og på siden av hver bane er det plassert et område beregnet for å utføre «straff» om man blir truffet av motstanderens ballkast. Straffen er et utvalg fysiske øvelser, og hvilken av de seks øvelsene man må gjennomføre avgjøres ved at man kaster en terning. Etter utført straff kan man igjen spille ball.

- Lagdynamikken skapes av at man kommer inn i lekemodus og har det morsomt sammen. Det skjer selv om man ikke kjenner hverandre, sier Gunnskog, som av erfaring kan fortelle at dette har skjedd hver gang hun har ledet en DogdeBall time.

- Dynamikken har blitt skapt automatisk. Selv om man er på et lag, så trenger man jo ikke ta på hverandre og da tror jeg det funker, fortsetter hun.

- Lures til å være i gang hele tiden
Foruten at man har det morsomt, utfordres både kondisjon og styrke i den 30 minutter lange sesjonen.

- Jeg er overbevist om at man glemmer at man trener når man er med på en DogdeBall-time. Man kan lures til å være i gang hele tiden. Man lures til å trene, sier Gunnskog, som innser at ikke alle vil nyte av like god treningseffekt.

- Om man er redd for ballen så blir man stående i et hjørne, og da får man ingen effekt av treningen. Men så er det kanskje ikke den gutten eller jenta som skal gå på den time heller, fortsetter hun.

Konkurranseinstinkt
En av dem som fikk god treningseffekt under forsmaken på høstens, kanskje mest nostalgiske, gruppetreningstime, er Ådne Ødegård, som tydelig har nytt godt av den 30 minutter lange treningsøkten.

- Jeg synes det var kjempegøy! Det var gøy å få opp litt konkurranseinstinkt og å være med på en morsom lek, sier han til Side2.

Den svette luggen tyder på at han har forbrent noen kalorier.

- Jeg ble kjempesliten. Man blir så engasjert og får lyst til å kjøre på, smiler 22-åringen.

Det skal nevnes at Ådne kjente flere av dem som var med på timen, men selv tror han ikke han vil få mindre treningseffekt av å delta på en DogdeBall-time uten vennegjengen.

- Jeg er veldig åpen så jeg hadde kjørt på og hatt det morsomt uansett. Men det er kanskje gøy å dra med en man kjenner på timen, sier Ådne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Side2 mener:
Det var med skrekkblandet fryd undertegnede, som bevegelig målskive, forsøkte å nedsenke spillere på motsatt lag. For min del tok det noe tid å komme inn i gruppedynamikken, men når vi først hadde spilt noen runder føltes det faktisk som om jeg var en del av et lag - noe som økte viktigheten av å treffe og ikke bli truffet, som igjen ga høyere treningseffekt.

Svetten begynte, til tross for mange strafferunder, imidlertid ikke å sile før i tredje og siste runde - så det kan være en fordel å varme godt opp før timen for å oppnå høyest mulig effekt.

Gymtimefølelsen var utvilsomt til stede under hele seansen, noe jeg for min egen del kunne blitt spart for. Timen hadde nok blitt enda mer intens om man hadde vært der med noen jeg kjente, men samtidig er denne gruppetreningstimen en unik mulighet til å ha det barnslig gøy med totalt fremmede - for hvor ofte har man egentlig det?

Timen vil bli å finne på et utvalg S.A.T.S.-senter i Oslo fra høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere