RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Du må rope høyere, Siv!

Siv Jensen savner Carl I. Hagen på Frps landsmøte på Gardermoen.
Siv Jensen savner Carl I. Hagen på Frps landsmøte på Gardermoen. Foto: Åserud, Lise
Sist oppdatert:
Det mener professor. På en fersk måling har Frp krympet til en tredel av rekordsterke Høyre.

Høyre går fram 3,1 prosentpoeng til 35 prosent og posisjonerer seg som landets største parti. Fremskrittspartiet faller 2,4 prosentpoeng til 11,3 prosent, ifølge en måling som InFact har laget for VG.

Det er over 100 år siden Høyre hadde en høyere oppslutning, ved stortingsvalget i 1909.

- Ikler seg sosialdemokratiske klær
- Dette er veldig spennende! Høyre har som ambisjon å hente velgere fra Arbeiderpartiet og ikler seg sosialdemokratiske klær. Det har gitt velgere fra både Frp og Ap, noe som kan virke som et paradoks. Men så lenge Høyre avviste Frp, stemte mange på Frp i protest, sier professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Ifølge ham bør ikke Frp fortvile:

- Dette gir Frp stort spillerom. Selv om også Frp har beveget seg mot sentrum, bør de nå fokusere på å fronte de reale høyresakene. Frp kunne tjent seg på å brushe opp profilen som tydelig «annerledes enn Høyre».

- Må bli mer høylytte
Todal Jenssen nevner klassiske saker som er kritiske til velferdsordninger - eller såkalte «gamle Høyre-saker» som skattelette, karensdager og innstramming av trygdeordninger.

- Nå er det opp til Frp å fronte de reale høyresakene. Frp må bli mer høylytte på å fronte saker Høyre har forlatt.

Todal Jenssen er langt fra sikker på at Høyre klarer å holde på alle sympatisørene.

- Sprekk i Høyre også
- Jeg tror det er sprekk i laget hos Høyre også. Den bevegelige fronten har beveget seg mot sentrum, mens forsvaret henger igjen på høyresiden. For å holde seg på nivå, må de erobre sentrumsvelgere mens de taper til Frp. Videre vekst må skje fra sentrum, er Todal Jenssens spådom.

- Hvor mye er Høyre-fremgangen Ernas fortjeneste?

- Hvis det er én enkelthandling som har vært avgjørende, tror jeg det er å åpne for regjeringssamarbeid med Frp. Det andre er å gjøre Høyre til et mykere og varmere parti, som vi har sett en dreining mot fra 2009. Her har de tydeligvis lært mye av de svenske «moderaterna».

- Regjering på tomgang
Frp sliter ikke bare med velgerne, men også internt. Flere profiler forlater partiet, mens andre vurderer det samme. Hvorfor?

- Jeg er veldig usikker på hva som foregår der nå, men det er en kjent observasjon at når partier er i motgang, synliggjøres interne konflikter. Det er noe med at Frp har lagt kursen mot sentrum, og ved alle slike kursendringer, kommer misnøyen fram. Hvis tendensen vedvarer, kan det bli en diskusjon om lederskap.

- Men hva skal Ap gjøre med Høyre?

- Aps største hodebry er å komme opp med noe nytt, hvilket gjelder hele regjeringen. Det handler mer om at Ap virker ganske tømt for ideer, og når SV og Sp prøver seg, blir de klubbet ned av Ap, så sånn sett fremstår de som en grå gjeng i øyeblikket.

Erna: - Det går opp og ned
Høyre-leder Erna Solberg er naturlig nok godt fornøyd med rekordmålingen.

- Det er jo veldig hyggelig. Jeg er nøktern og det er lenge til valg, men det er en voldsom inspirasjon for partiet, sier Solberg til Nettavisen.

- Selv om det er et ekstremutslag i forhold til andre målinger, så har vi jo på de aller fleste målingene gått fram. Helt åpenbart kommuniserer vi veldig godt med velgerne for øyeblikket, sier hun.

- Mens dere går fram, går Frp tilbake. Dere er nå over tre ganger så store som Frp. Hva har dette å si for et fremtidig regjeringssamarbeid på borgerlig side?

- Jeg håper jo at alle de partiene som ønsker et regjeringsskifte ved valget neste år, at de ønsker det uavhengig av sin egen størrelse. Jeg er helt sikker på at det kommer til å gå opp og ned mellom de ulike borgerlige partiene, sier hun, og legger til:

- Jeg tror det er viktig at de gir et tydelig signal om at man ønsker et regjeringsskifte.

Solberg påpeker samtidig at det er et tydelig borgerlig flertall i VG-målingen.

- Vi symboliserer et skifte
- Hvorfor gjør dere det så bra nå?

- For det første prøver vi å fremheve vår politikk, og når vi snakker om hvordan vi vil løse utfordringene i helse-Norge, tror jeg vi treffer mange. Når vi snakker om lærerutfordringen, tror jeg mange skjønner hva vi snakker om. Det her gjelder på flere områder. Vi har klart å gjøre politikken vår bredere, sier Solberg.

I tilegg mener hun at Høyre gjør det så bra fordi folk ønsker å skifte ut Jens og co.

- Den andre tingen som jeg tror slår ut, er at folk ønsker er regjeringsskifte, og vi er blitt partiet som symboliserer et skifte, sier hun.

- Har du selv mye av æren for Høyres framgang?

- Det er jo sånn at en leder for kjeft når det går dårlig, og skal ha en god del ros når det går bra. Men vi har bygget et bredt team, og jeg tror dette er et godt lagarbeid, sier Solberg til Nettavisen.

- Fortsatt lenge til valg
- Er du nå enda mer sikker på at det blir et regjeringsskifte etter en slik rekordmåling?

- Den beste indikasjonen på det er at vi har ligget stabilt lenge, men jeg vet det er hardt arbeid og det er lenge til valget, sier Høyre-lederen.

Øvrige partier

  • Ap får 31,1 prosent på målingen, en fremgang på 2 prosentpoeng.
  • Venstre som står på stedet hvil med 5,8 prosent.
  • Kristelig Folkeparti (KrF) går tilbake 1,1 prosentpoeng til 4,8 prosent.
  • Senterpartiet (Sp) går tilbake 0,2 prosentpoeng til 4,8 prosent.
  • Sosialistisk Venstreparti (SV) taper 0,7 prosentpoeng og får støtte fra 3,4 prosent av de spurte.
  • Rødt får 1,8 prosent på målingen, en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng.

Les også: - Folk vil ha et skifte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere