*Nettavisen* Nyheter.

- Du var verdens beste pappa

Sterkt i Oslo tingrett da obduksjonen av dødsofrene startet.

04.05.12 13:06

HTML EMBED

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Du var verdens beste pappa, sa barna om Trond Berntsen gjennom sin bistandsadvokat. Hjerteknusende siste hilsner til ofrene på Utøya ble lest opp samtidig som rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum fortalte om den brutale slutten på deres liv.

Gjennomgangen av de avdøde vil fortsette mandag. De ni første dødsofrene kan du lese om nederst i saken.

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum konstaterte at mange av de døde på Utøya mistet bevisstheten momentant selv om ikke døden inntraff med en gang. Årsaken er at store blodtap på kort tid fører til at man besvimer selv om man ikke dør med en gang.

På Utøya ble de fleste ofrene truffet av flere skudd, og skadene var omfattende.

69 døde
69 personer døde på Utøya. 67 personer ble skutt. En døde av fallskader og en annen druknet. De neste dagene vil hvert dødsfall bli gjennomgått i detalj. De fleste ofrene ble truffet av flere skudd, og da ofte minst et skudd rettet mot hode. Nesten halvparten av ofrene på Utøya ble truffet med tre skudd. En personer ble truffet av åtte skudd totalt.

Politibetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos vil vise hvor ofrene døde, og professor Torleiv Ole Rognum vil fortelle retten hvordan de døde. Rognum er blant landets fremste rettsmedisinere og har lang erfaring fra obduksjoner i forbindelse med straffesaker. Han er bare en av flere rettsmedisinere som har obdusert de mange døde.

Skannet
Rognum fortalte at rettsmedisinsk institutt måtte bygge kraftig ut kjølekapasiteten slik at man kunne ta vare på de døde kroppene på en god måte. Fem ulike obduksjonsteam jobbet parallelt med de døde.

- Vi så snart at skadene var omfattende og kompliserte, fortalte Rognum. Derfor ble det innledet samarbeid med radiologer og nesten alle fra Utøya ble undersøkt med CT-skanning som tar 2000 bilder av hele kroppen slik at den blir rekonstruert på datamaskin. På den måten kunne de bygge opp et tredimensjonalt bilde av kroppene og på den måten få et bedre bilde av hvordan kulene hadde oppført seg i kroppen.

Det ble bygget nye ganger mellom ulike bygninger slik at ingen skulle få innsyn i dette arbeidet.

Presentasjon av menneskene
I tillegg til en rettsmedisinsk presentasjon av de døde, vil de også bli presentert slik de var i levende live slik at retten kan få et lite innblikk i hvem disse menneskene var.

- Slik jeg kjenner ham så tror jeg ikke at Breivik vil reagere på dette, sa forsvarer Geir Lippestad torsdag.

Gjennomgangen av de døde på Utøya vil fortsette gjennom hele neste uke. Statsadvokat Svein Holden sa torsdag at man ikke har ønsket å ta flere enn 12 om dagen på grunn av påkjenningen denne gjennomgangen er for rettens medlemmer og tilhørerne.

Trond Berntsen, Øvre Eiker
- Du var verdens beste pappa. Du stakk hodet inn i alle situasjoner, sa hans 10 år gamle sønn og 15 år gamle datter om politimannen Trond Berntsen som var vaktmann på Utøya.

- Han var den som kunne gå gjennom ild og vann for oss, sa barna gjennom bistandsadvokaten i Oslo tingrett

Trond Berntsen født 12. mai 1960. Var en av vaktene på Utøya. Han ble funnet i bakken fra kaia og opp mot Hovedhuset. Han hadde em skuddskader og døde av skudd i hodet og ryggen. Berntsen jobbet i Politiets utlendingsenhet og hadde vært vakt på Utøya i 25 år.

Monica Bøsei, Krokleiva
Statsminister Jens Stoltenberg sa om Mor Utøya at Bøsei var en klippe og en mor. Bøsei, født 20. januar 1966, var bestyrer på Utøya. Hun ble funnet ved siden av Trond Berntsen i bakken opp mot Hovedhuset. Hun ble drept momentant av skudd mot hodet.

Rune Havdal, Øvre Eiker
- Han utstrålte trygghet og var gjennomgående en god gutt, sa familien om vakten Rune Havdal. Havdal var født 16. desember 1967 og jobbet til daglig som tømmerhogger og hadde også jobbet om privat vekter. Han hadde vært vakt på Utøya i 15 år.

Han ble funnet drept på gressbakken bak Hovedhuset og opp mot Kafebygget. Han ble skutt med fem skudd og døde momentant av skudd mot hode.

Hanne Fjalestad, Herning i Danmark og Lunner i Norge
Hanne var en varm omsorgsperson som ville alle godt og det er svært mange som savnet henne, sa bistandsadvokaten om Hanne Fjalestad.

Fjalestad var født 13. oktober 1967 og var på Utøya som medlem av Norsk Folkehjelp. Hun ble funnet foran Kafebygget. Fjalestad ble truffet av tre skudd, og døde momentant av skudd mot hode, ryggen og brystet.

- Hanne etterlater seg fire barn. Hanne var svært opptatt av barna sine og i tillegg viet hun mye av tiden sin til frivillig arbeid i korps pinsemeningheten og norsk folkehjelp. Det var i den forbindelse hun var på Utøya.

Snorre Haller, Trondheim
Født 29. april 1981 ble funnet ved siden av Fjalestad utenfor Kafebygget. Han døde momentant etter å ha blitt truffet tre ganger i hodet og brystet.

Vokste opp på familiegården på Byåsen i Trondheim og ble engasjert i fagbevegelen gjennom arbeidet som maler.

Snorre var medlem i AUF men var på Utøya som fagforeningsmedlem og hadde holdt innlegg. Han ble igjen på øya sammen med Renate Tårnes.

Rolf Christopher Johansen Perreau, Trondheim
Født 9. juni 1986 ble funnet skutt utenfor Kafebygget på samme sted som Haller og Fjalestad. Også han ble truffet av tre skudd og døde momentant av skudd mot hode.

Var aktiv i politikken og sto på sjetteplass foran kommunevalget i Trondheim. Han hadde med seg sin 15 år yngre bror til Utøya. Broren reddet seg vekk fra øya. Hans kjæreste var i retten denne dagen, fortalte bistandsadvokaten.

Lejla Selaci, Fredrikstad
- Vi skal kjempe videre for det du sto for (...) vi sees igjen, hilste familien til Lejla i Oslo tingrett.

Født var født 9. januar 1994 AUF leder i Fredrikstad og varamedlem i AUF Østfold. Hun ble funnet drept på grusveien mellom Kafebygget og teltplassen. Hun døde momentant av to skudd mot hodet.

- Lejla var en flott og ubeskrivelig jente som var høyt elsket av alle. Hun var kjent for å spre latter og glede hver dag. Hennes livsmoto var: «Du skal være som andre som du vil at andre skal være mot deg og jeg vil være med på å få andre til å føle seg bedre».

Det siste hun skrev på Facebook var «jeg håper det går bra med de i Oslo». Det siste hun sa før hun døde var «stopp, ikke skyt».

Steinar Jessen, Alta
Ble beskrevet som en aktiv og omsorgsfull gutt. Han kunne ikke se på at noen sto utenfor og var alene. Han etterlater seg to småsøsken og mamma og pappa, sa bistandsadvokaten.

Han ble født 17 januar 1995 i Kirkenes og vokste opp i Alta. Han var sekretær i Alta AUF og aktiv svømmer i Alta svømmeklubb. Han gledet seg til å begynne på videregående. Han ble funnet drept ved scenen på hjørnet av Kafebygget. Han ble truffet av to eller tre skudd og døde momentant av skudd mot hode.

Birgitte Smetbak, Nøtterøy
Født 25. februar 1996. Ble funnet drept utenfor Kafebygget i området mot teltplassen. Hun ble truffet av to skudd i brystet og kneet. Hun levde en liten stund før hun døde, men rettsmedisiner Rognum sier at hun trolig ikke kunne overlevd selv om hun hadde kommet raskt til sykehus.

Hun var på Utøya for andre gang. Hun var en glad jente som likte musikk. Etterlater seg foreldre, steforeldre og en storebror.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.