RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Du vil få høyere lønn

Sist oppdatert:
Statsministeren advarer mot å forsterke finanskrisen.

Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot å la finanskrisen gripe om seg i hele det norske samfunnet. Det vil bare forsterke krisen.

- Selv med en dobling av arbeidsledigheten så vil over 95 prosent være i jobb, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Statsministeren viser til at Statistisk sentralbyrå har anslått at ledigheten kommer til øke fra under to til rundt fire prosent av arbeidsstyrken.

- De fleste vil både få høyere lønn og økt kjøpekraft neste år dersom dagens anslag slår til, påpeker Jens Stoltenberg.

- Så folk flest skal handle som normalt?

- Ja, de skal handle og oppføre seg normalt. Hvis folk flest blir for forsiktige, så vil bare krisen forsterke seg. Men min oppgave er også å formidle alvoret i situasjonen. Det er en mager trøst for de som blir ledige at flertallet har jobb, sier statsministeren og poengterer at krisen rammer brutalt og urettferdig.

Offentlig sektor
Mandag møtte Jens Stoltenberg tillitsvalgte i Unio, som er samlet på Gardermoen mandag og tirsdag. Statsministeren la vekt på at offentlig sektor vil bli brukt aktivt for å dempe virkningene av den internasjonale økonomiske krisen.

- Det er stor usikkerhet om hvordan krisen vil slå ut. Jeg vil derfor advare mot å høre på dem som er skråsikre, sa Stoltenberg.

Han innrømmet samtidig at verden står overfor den største finansielle krisen siden 30-tallet.

- Det er historien om en lenge varslet krise som kom overraskende. Vi har fått en ny bekreftelse på at markedskreftene ikke kan overlates til seg selv, sa statsministeren.

Han hevdet at det er blitt avslørt grunnleggende systemsvakheter ved kapitalismen.

- Bankene låner ut for mye i oppgangstider og for lite i nedgangstider, sa han.

Lavere rente
Statsministeren forteller at renta vil gå ytterligere ned, slik sentralbanksjefen har lovet. Lavere rente er ifølge Stoltenberg det mest treffsikre og raskeste virkemiddelet. Så skal statsbudsjettet få virke, og så kommer regjeringen med nye krisetiltak i månedsskiftet januar/februar.

- Dette er klassisk motkonjunkturpolitikk. Vi kan bruke mer penger i dårlige tider. Vi vil blant annet styrke kommunenes økonomi ytterligere, sa Stoltenberg og varslet oppussing av skoler, kirker og sykehjem.

- Vi er opptatt av prosjekter som kan startes opp raskt. Oppussing kan starte raskt, sa statsministeren.

Forbanna på banken? Bytt her

20 milliarder
Unio-leder Anders Folkestad ber regjeringen om å handle raskt, og han krever en ny krisepakke med tiltak for 20 milliarder kroner i offentlig sektor.

- Gode tiltak må ikke settes på vent. Det trengs også innsats mot arbeidsplasser som ennå ikke er skapt, sa Folkestad og slo et slag for mer forskning.

Han forlangte videre at renta må settes ned to prosentpoeng i løpet av neste halvår. Folkestad understreket at krisen ikke er skapt av kravstore arbeidsfolk.

- Vi gir ikke opp kravet om at utdanning skal lønne seg, sa Unio-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere