RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dubai vil bli det nye Island

Foto: Morten Ø. Karlsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Dubai har satset for høyt, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

DUBAI/OSLO (Nettavisen): - Det jeg er mest overrasket over når det gjelder Dubai, er at problemene ikke har kommet før.

Det sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen.

Helt siden nyheten om omstruktureringen av gjelden til Dubai World kom 25. november, har verdens finansøyne vært rettet mot Dubai.

Og selv om omstruktureringen av gjelden har endret seg fra det som opprinnelig ble meldt, er ikke Mork i tvil.

- Dette kommer til å bli et nytt Island på mange måter. Men Dubai kommer til å få hjelp fra nabostatene – det fikk også Island. Men Dubai får neppe hjelp fra IMS (Verdensbanken), sier Mork.

- Vil gå i stå
Allerede nå står mange byggeprosjekter stille i Dubai. Noen går for lav maskin. Men andre går for fullt.

Nettavisen har denne uken vært nede og med egen øyne sett på Dubai.

Det vi så var en by der mye sto stille, men også mange prosjetker der byggingen var i full sving. Ved Burj Dubai, verdens høyeste bygning, som etter planen skal åpnes 4. januar neste år, var det full aktivitet.

Mork spår likevel en fremtid der flere av Dubais mange byggeprosjekter kommer til å gå i stå.

- Prosjektene vil gå i stå, men de vil gjøre det beste ut av det og la det stå en periode – og så bygge ferdig. Men de utsetter bare problemene.

Men det finnes alternativ.

- Et annet mulig scenario kan også tenkes, nemlig at de får tilstrekkelig hjelp fra sine emiratbrødre til å bygge ferdig og satse. Det kan også tenkes at bankene som er involvert faktisk vil fortsetter å investere for å beskytte sin pant. Det er jo velkjent at hvis et skipsverft går konkurs, så må de bygge ferdig båten. En halvferdig båt har ingen verdi, sier Mork.

Han er likevel ikke i tvil om at Dubai sliter med et stort problem når det gjelder bygningsmassen – nemlig at de har for få leietakere.

40 prosent står tomme
I forrige uke ble det kjent at rundt 40 prosent av kontorlokalene i Dubai ikke hadde leietakere.

Tall fra eiendomsmekleren Knight Frank viste at nærmere en million kvadratmeter med næringslokaler sto ledig.

Den totale kontormassen, om alt blir ferdigbygd, vil dobles til seks millioner kvadratmeter innen 2012, og også da viser estimatene at 40 prosent av den totale massen vil stå tom.

For å ta et eksempel, så er ledighetsprosenten når det gjelder kontorlokaler i naboemiratet Abu Dhabi bare seks prosent.

Samtidig har utleieprisen for kontorbygg falt med 44 prosent på et år i Dubai.

- De har for lite gjester og for få leietakere. Det er ingen tvil om at de har satset for høyt. Og resesjonen hadde selvfølgelig heller ikke de regnet med. Men det som overrasker meg mest med Dubai er at smellen ikke har kommet før, sier Mork.

- Hvorfor har vi ikke oppdaget det før nå?

- Dubai var ikke noen jeg gikk rundt og tenkte på. Jeg var heller ikke klar over hvor høyt dette var giret, sier Mork.

- Ikke et sjokk
Nettavisen har også pratet med en finansmann som jobber opp mot Midtøsten og som er i Dubai flere ganger i året.

Mannen, som vil være anynom av hensyn til sine finanskunder i området, sier at det slettes ikke er noe sjokk at Dubai nå har problemer.

- Det kom ikke som noe sjokk at Dubai World ba om utsettelser. Det er mye gjeld i selskapet, og mye av dette komme fra eiendom. Når vi samtidig vet at mange av bygningene står tomme, og derfor uten leietakere, så er det ikke noe sjokk i dette, sier han til Nettavisen.

Som Mork viser finansmannen til at emiratbrødrene og landene rundt sitter på mye penger.

Abu Dhabi er nevnt. Men land som Kuwait, Qatar og ikke minst Saudi-Arabia har investert tungt i Dubai.

- Sitter på masse penger
- Det er viktig på huske på at emiratene rundt Dubai og landene rundt sitter på masse penger. Dubai har nesten ikke olje, de har levd på handel, finans og turister. Men når dette viser fall, så er det klart at det blir tungt. Men da må vi huske på at alle rundt dem har penger, og at det fortsatt er mye finansiell aktivitet der nede.

- Flere emirater har penger, Kuwait har penger, Saudi-Arabia har penger – mange land rundt Dubai har masse penger - og det er disse som ligger bak selskapene i Dubai.

Dubais storerbror Abu Dhabi er ekstremt rikt og står for omlag 60% av føderasjonens bruttonasjonalprodukt.

Den viktigste inntektskilden er produksjon av olje, samt inntekter fra formuesplasseringer i fast eiendom og aksjemarkeder i Dubai og i utlandet.

Abu Dhabi sitter også på det største oljefondet i verden, foran Saudi-Arabia og Norge.

Men selv om det muligens blir Abu Dhabi som redder lillebror ut av krisen, tror ikke finansmannen det går uten tap.

- Nå blir det er dragkamp mellom kreditorer – og mange av dem må ta tap. Og selv om det er snakk om store milliardsummer, så må man ikke ta helt av. Hos Lehmann var det snakk om 100 milliarder dollar. Det er det ikke snakk om her.

- Abu Dhabi er likevel storebror – de hart mesteparten av nasjonalproduktet til Emiratene. Men de kommer ikke til å cashe ut Dubai på alt dette. Noen må ta tap.

Han viser til at Abu Dhabi også er på vei fremover.

- Nå er Abu Dhabi som kommer etter. De bygger ut. La meg ta noen eksempler: Alle trodde for eksempel også at det var Dubai som skulle inn i Premier League og kjøpe Liverpool. Men det endte opp med at Abu Dhabi kjøpte Manchester City. Abu Dhabi har også Formel 1-banen. Poenget er: Abu Dhabi har overtatt – men de har råd til det, sier finansmannen.

Energibyen Masdar City er et annen eksempel som viser hvordan Abu Dhabi satser. Og The Emirates Palace Hotel viser at også naboemairatet ønsker å satse på store og luseriøse hote.

Finansmannen tror uansett ikke at norske selskaper vil tape mye penger på Dubai.

- Internasjonale banker må nok ta tap. Men norske banker er minimalt eksponert. Det er heller ikke enorme norske eiendomsinvesteringer der nede, som jeg kjenner til, sier finansmannen.

Prosjekter sterkt forsinket
Aftenposten skrev i forrige uke at to norske investeringsrådgivere har samlet inn 375 millioner kroner til eiendomsspekulasjon i Dubai - spareproduktselgerne i Verdispar og WarrenWicklund og forvaltningsselskapet Colliers.

Begge disse prosjektene er nå sterkt forsinket og kundene ligger ifølge avisen an til tap om ikke bygging, salg og priser tar seg opp.

Avisen skrev samme dag at Saddiq-familien som bor på Grønland i Oslo, og som eier Mercedes-forhandleren Star Autoco på Lørenskog, i 2007 kjøpte en leilighet i Dubai.

Byggeprosjektet er nå satt på vent og verdien i bygget skal være halvert i forhold til nivået i dagens marked.

- Her er det full fart
Men selv om boligbransen sliter, er ikke Erik B. Wiken, direktør på Dubai-kontoret til Innovasjon Norge, enig i at det er helsvart i Dubai.

- Her er det full fart. Mange selskaper er sågar i gang med å utvide og rekruttere flere mennesker, sier Wiken. til Nettavisen. Han forteller at norske bedrifter i Dubai er lite påvirket av det som har blitt skrevet i det siste.

Og Wiken er en av de som burde vite best om hva som skjer nede i Dubai, og ikke minst med de norske selskapene.

Gjennom handelskontoret hører og vet han det meste som beveger seg her nede.

Sjokkbølgen som det statlige selskapet Dubai World påførte verden, vipper ikke Wiken og de andre nordmenne her nede av pinnen.

Rundt 60-70 norske bedrifter er for tiden på plass i Dubai. Omtrent 1500 nordmenn bor i emiratet.

- Vareeksporten øker
- Den totale vareeksporten fra Norge til UEA har økt med 19 prosent på de ti første månedene. Det gjør UAE til det femte største markedet for Norge i Asia, sier Wiken til Nettavisen.

Fiskeeksporten fra Norge til emiratet har økt med 32 prosent så langt i år.

- Så kommer tjenesteeksport i tillegg, konsulenttjenester som shippingtjenester, logistikk og lignende.

Også Wiken er overbevist om at Abu Dhabi vil ta en mer sentral rolle i UAE fremover.

- De har pengene og prosjektene, prosjekter som er like øyenfallende som dem Dubai har hatt. De vil ikke overta rollen fremover, men de har lært mye av Dubai og vil nok nå utvikle mer og mer av sine egen ting, sier Wiken.

Han viser blant annet til miljøbyen Masdar City som nå skal lages med fornybar energi.

Totalt har Norge rundt 2500 bedrifter i Gulfen.

Wiken snakker om store og nye prosjekter i både Abu Dhabi, Qatar og Saudi-Arabia.

- Vi jobber mest med de små og mellomstore bedriftene. Mange assosierer emiratene bare med Dubai. Men det er i Abu Dhabi at pengene er, der er det massevis. Og der er det fortsatt full fart, sier Wiken.

Han sier at det også i Saudi-Arabia og Qatar er full fart i økonomien, til tross for finanskrisen verden står midt i.

- Man må også huske at det har vært vekst i Dubai gjennom hele krisen. Og det er fortsatt vekst, det går bare ikke til himmels som det gjorde før. Før forventet man, og opplevde man, en dobling av boligprisen hvert år. Slik er det ikke lenger, sier direktøren.

Wiken forteller at en god del bygninger nå står tomme i Dubai og at leiemarkedet er særdeles tøft.

Store prosjekter som Dubailand og The World sliter. Mange prosjekter har stoppet opp eller er lagt på is.

- Det vi ser nå vil jeg si er en normalisering. I noen tilfeller er boligprisene halvert, og det er synd for de som gikk inn på høy pris og lånefinansierte alt. Men de fleste her nede bygger stein på stein, sier Wiken.

- Jeg har heller ikke hørt om noen nordmenn som har gitt seg eller som har hatt problemer. Her er det fremdeles optimisme blant alle jeg snakker med, sier Wiken til Nettavisen.

Les også: Nettavisen på Burj Dubai

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere