*Nettavisen* Nyheter.

- Dum dag å legge det på

Foto: (Trine Stalsberg)

Ole-Magnus har brukt lørdagen på julegaveshopping. Men vet du hvilken dag det er?

27.11.10 17:00

(SIDE2): Til tross for det iskalde været, var hovedstadens paradegate Karl Johan smekkfull av folk på jakt etter julegaver lørdag. Oslofolk og tilreisende var nedlesset i handleposer, innpakket i sine varmeste gevanter.

Side2 tok turen den første adventshelgen for å sjekke hvor langt folk hadde kommet i julestria, og møtte blant annet på Ole-Magnus Sæther (29) som er på besøk utenbys fra, og som benytter anledningen for å kjøpe julegaver.

Ferdig!
Han kan fortelle at han akkurat har kommet i mål med julegaveshoppingen sin.

- Det er ikke desember engang, og jeg er allerede ferdig, sier en strålende fornøyd julegaveshopper.

- I dag har jeg kjøpt en playmobil og Xylofon til nevøene mine, samt en bok til min mor, sier Ole-Magnus fornøyd, som ellers har for vane å handle julegavene i siste liten. Han anbefaler alle å få gaveshoppingen unna så fort som mulig.

- Det er veldig befriende, flirer han.

- Dum dag
Side2s utsendte kommenterer at det er handlefri dag i dag, noe Ole-Magnus ikke synes er et sjakktrekk.

- Jeg synes det er en dum dag å legge handlefri dag på, det er jo siste handledag før advent. Det er jo nå mange folk begynner julegavehandlingen sin. Det er jo også dagen etter Black Friday i USA, poengterer Sæther, som ikke lar denne dagen affisere sin kjøpelyst.

LES OGSÅ: Kastet klærne midt i Oslo

Også Camilla (19) og Aleksandra (16), som er på besøk fra Vesterålen, er ute og handler til jul. De blide jentene er godt i gang med julegaveshopping og priset det allsidige sortimentet i Oslos handlegater.

- De har så stort utvalg her i Oslo, så nå er vi her i helgen for å handle julegaver og gå på show med Raske Menn, sier Camilla.

Jentene har fylt posene med gaver til venner og familie.

- Jeg har kjøpt smykker, og vennskapsbøker til venninnene mine, forteller Camilla.

- Til familien har jeg kjøpt bøker fylt med positive ord, det er en fin, varmende gave å gi, synes Camilla, som heller ikke har fått med seg at det er verdens kjøpefrie dag.

For lørdag blir altså verdens kjøpe kjøpefri dag markert

- Kjærlighet og varme
Dagen startet med en aksjon i Canada i 1992. Nå er aksjonen blitt global, med markeringer i 50-60 land. I Norge har kjøpefri dag blitt markert de siste 14 årene - og i Oslo markeres dagen i år med arrangementer i regi av Framtiden i våre hender (FIVH), Grønn hverdag, Changemaker og Attac Oslo øst.

- Det er en aksjon for å vise at det vi trenger er kjærlighet og varme, sier Sjur Cappelen Papazian i Attac Oslo øst, som jobber for en alternativ økonomi.

- Det høres kanskje litt patetisk ut, men penger er ikke alt. Vi lever i et samfunn som er bygget opp på vekst og økonomi, mens vi mener at vi her i Norge forbruker mye allerede - så kanskje vi bør vurdere en annen økonomi enn bare å bruke.

Mange bekker små
I år faller dagen sammen med den første helgen i advent, og gatene er fulle av julegavekjøpere.

- I juletida er det et enormt stort forbruk, alle skal ha gaver til alle sine kjære. Men kanskje andre typer gaver hadde vært bedre, gaver der man bruker tid sammen og som er mindre materielle, sier Sjur, og forteller at han selv skal gi vekk gaver av typen kino, be ut på middag og hjelpe til hjemme.

Men at dagens aksjon alene skal få store ringvirkninger, tror han ikke.

- Jeg tror ikke folk kjøper mindre på grunn av denne aksjonen nei. Det blir ellevilt i år, som alle andre år. Men jeg tror alle de små aksjonene, klimakampanjer og fredsbevegelser, hjelper til sammen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.