RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dumper mistenkte ebolasmittede i gaten

Lokalinnbyggerne i den liberiske byen Monrovia dumpet dette liket midt i gaten i frykt for at mannen hadde dødd av Ebola-viruset. Nå advarer myndighetene lokalbefolkningen mot å dumpe mistenkte Ebola-ofre i gaten, ettersom det kan medføre ytterligere smittefare.
Lokalinnbyggerne i den liberiske byen Monrovia dumpet dette liket midt i gaten i frykt for at mannen hadde dødd av Ebola-viruset. Nå advarer myndighetene lokalbefolkningen mot å dumpe mistenkte Ebola-ofre i gaten, ettersom det kan medføre ytterligere smittefare. Foto: Abbas Dulleh (Ap)
Pårørende frykter å havne i «dødsfeller».

Over 900 mennesker har hittil dødd av det farlige Ebola-viruset i Vest-Afrika, som har en dødelighet på mellom 60 og 90 prosent.

Samtidig opplyser saudiarabiske myndigheter at de har mistanke om et Ebola-dødsfall i landet. Dette er i så fall første gang at Ebola-viruset har krevd menneskeliv utenfor det afrikanske kontinent, melder Al Arabiya.

Panikken brer om seg i voldsom fart i de Ebola-rammede landene Guinea, Sierra Leone, Nigeria og Liberia.

I sistnevnte land har personer som er mistenkt for å ha dødd av Ebola, blitt dumpet i gaten.

I forrige uke iverksatte liberiske myndigheter tøffe tiltak i et forsøk på å holde Ebola-utbruddet i sjakk. Tiltakene inkluderer stenging av skoler og innføring av karatene for pårørende til Ebola-ofre.

Frykter dødsfeller
Landets informasjonsminister Lewis Brown sier at innbyggere har begynt å slepe likene til sine kjære familiemedlemmer ut i gaten, i frykt for at de nye tiltakene vil kunne utsette dem for smittefare. Mange liberiere, ifølge ministeren, anser isolasjonssentrene for Ebola som rene dødsfeller.

- Derfor fjerner de likene fra hjemmene sine og dumper dem i gaten, sier Brown til Reuters.

- De utsetter seg for smittefare. Vi ber folk om å la likene forbli i hjemmene sine, og så plukker vi dem opp, sier ministeren.

Myndighetene i Liberia besluttet mandag denne uken at likene til Ebola-ofre skal kremeres for å minke smittefaren.

Mange ebolasmittede pasienter har blitt smittet ved å berøre døde Ebola-ofre i begravelser, noe som er tradisjon.

En nigeriansk helsearbeider er utstyrt med vernedrakt ved ankomsthallen på den internasjonale flyplassen i Lagos. En amerikaner falt om på flyplassen for halvannen uke siden, og døde av Ebola-viruset noen dager senere.

Dødsfall i Saudi-Arabia
Mannen som er mistenkt for å ha dødd av Ebola i Saudi-Arabia, hadde nettopp kommet tilbake fra en forretningsreise i Sierra Leone. Han ble innlagt på sykehus i byen Jiddah på mandag med ebolasymptomer. Han døde på onsdag.

President Ellen Johnson Sirleaf advarer om at Ebola-epidemien truer Liberias overlevelse som stat, skriver NTB.

Hun har nå innført unntakstilstand for å bekjempe sykdommen.

Unntakstilstanden skal i første omgang vare i 90 dager, ifølge en uttalelse fra presidenten onsdag kveld lokal tid.

- Regjeringen og folket i Liberia er avhengig av ekstraordinære tiltak for å sikre vår stats overlevelse og beskyttelse av innbyggernes liv, heter det i uttalelsen.

Tidligere har nabolandet Sierra Leone innført unntakstilstand som et ledd i kampen mot ebolaepidemien som herjer i store områder i Vest-Afrika.

President Ellen Johnson Sirleaf sammen med Sierra Leones president Ernest Bai Koroma (t.v.) og Guineas president Alpha Conde under et toppmøte om ebola i Guineas hovedstad Conakry 1. august.

Obama: Ikke testet
USAs president Barack Obama mener det er for tidlig å sende ny ebolamedisin til Afrika, ettersom det foreløpig ikke foreligger nok informasjon om virkningene av denne og andre eksperimentelle behandlinger.

Han vil ikke tillate omfattende bruk av nye ebolamedisiner som ikke er testet skikkelig på mennesker.

- De rammede landene er de første til å innrømme at det offentlige helsevesenet har blitt overveldet, og ikke har klart å identifisere og isolere tilfeller raskt nok, sa Obama torsdag.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt en gruppe eksperter sammen til møte neste uke for å vurdere om flere smittede bør få ulike typer eksperimentelle behandlinger. Årsaken er at to smittede amerikanere ble bedre etter å ha blitt behandlet med en ny medisin som tidligere ikke er testet på mennesker.

Herjer i tre land
Så langt har 932 mennesker dødd som følge av ebolaepidemien i Vest-Afrika. Bare i helgen tok viruset 45 liv. Samme helg økte antall antatte smittetilfeller med 108 til 1711, ifølge WHO.

Ebola fører til høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger. Det finnes ingen medisiner mot sykdommen som beviselig har god effekt.

Virusutbruddet startet i Guinea i februar, og har så langt spredt seg til Liberia, Sierra Leone og Nigeria.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere