RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dyrekos gir deg et lengre liv

NÆRE BÅND: Livet med kjæledyr er betraktelig bedre enn uten, viser nyere forskning.
NÆRE BÅND: Livet med kjæledyr er betraktelig bedre enn uten, viser nyere forskning. Foto: Galina Barskaya (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Nyere forskning konkluderer med at livet med kjæledyr er enda bedre enn tidligere antatt.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere har lenge visst at kjæledyr gir gode helsegevinster. Dr. Froma Walsh ved universitet i Chicago mener de positive effektene av kjæledyr er undervurdert, skriver hun i en artikkel publisert på Familyprocess.org.

For folk med kjæledyr er dette neppe en overraskelse, men har du ikke kjæledyr bør du kanskje vurdere en hund eller katt - for helsas skyld.

Flere av menneskers psykososiale behov kan tilfredsstilles av kjæledyr, skriver Walsh. De reduserer stress, de gir selskap og kjærlighet, og de trøster. Faktisk er kjæledyr bedre til å redusere de skadelige effektene av stress enn det ektefeller eller venner er.

Les også: Hva sier hunden egentlig?

Les også: Slik kommer du og hunden i toppform

Godt for hjerte
Fordelene med kjæledyr er ikke bare mentale. Har du hund, er det åtte ganger mer sannsynlig at du er i live ett år etter et hjerteinfarkt enn hvis du ikke har hund.

Ved bare å klappe hunden reduserers blodtrykket betydelig, både hos deg og hunden.

Kontakten med kjæledyr produserer stoffer i kroppen som hjelper deg og slappe av, og som knytter deg nærmere kjæledyret. Også immunforsvaret ditt blir styrket av dette.

Les også: Vil den ikke lære triks?

Les også: Røykeslutt for hundens skyld

På jobb
Mange har tatt konsekvensen av dyrs naturlige evner til å forbedre hverdagen for menneskene rundt seg. Stadig oftere brukes hunder i blant annet eldreomsorg, rehabilitering av kriminelle eller behandling av psykisk sykdom, melder ScienceDaily.

Walsh skriver at ansvaret som følger med et kjæledyr kan gi bedre selvtillit, og at behovene til dyret hjelper eieren og strukturere hverdagen. For mange fungerer hunden også som utgangspunkt for sosial kontakt med andre hudeiere.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere