Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dyrene forteller meg alt

Foto: Line Bygland (Line Bygland)
Villemann snakket ut hos Norges mest kjente dyretolk. Vi har testet den nye trenden.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Dyrekommunikasjon er et tilbud hvor dyrene kan snakke med sine eiere gjennom tolker. Sissel Grana driver senteret Sigra, som har to ansatte i tillegg til Grana.

- Vi har stor pågang. Det er nå én måned venteliste på senteret. Jeg har også utvidet bedriften med to ansatte som kan tolke dyrene, sier Sissel Grana til Dittdyr.no.

Dittdyr.no tok med den urolige katten Villemann for å teste ut konseptet. Endelig skulle han få snakke om hva som har plaget han.

Rastløs katt
Dyresamtalen ble avtalt to uker i forveien – og fra samme dag virket Villemann merkelig nok ekstra rastløs og stresset. Han sloss oftere med de andre kattene, og eierne måtte opp om natten for å roe gemyttene.

- Det er ikke uvanlig at dyrene oppfører seg annerledes når en avtale er blitt gjort. De fleste blir roligere, men noen blir oppjaget, som Villemann. De skjønner nemlig at de skal få en stemme og bli hørt, sier Sissel Grana.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trist
Stemmen hennes er og beroligende når vi installerer oss i campingvogna. Her skal hun snakke med Villemann.

Først vil hun snakke med hannkatten uten at å bli avbrutt. Hun vil spørre han om helsen, trivselen og forholdet til de andre kattene på gården.

Dyretolken vet kun om kattens alder, at han er kastrert og at han bor sammen med flere katter. Hvor mange, vet hun ikke.

Villemann rusler rolig rundt i campingvogna og snuser på det meste han kommer over. Det virker ikke som om han har tenkt å si noe som helst til dyretolken.

Sissel Granå smiler og lukker øynene iblant, som om hun lytter. Hun gjør notater. Plutselig renner tårene nedover kinnene. Det skjer ofte under slike seanser hvis dyret forteller noe trist, forteller hun.

Vond fot
Noen minutter senere ler hun og smiler varmt til katten. Så er det hele over.

- Villemann forteller at han er stiv i muskulaturen i nakken og den venstre skulderen sin. Han har vondt i venstre bakbein. Er denne skaden kjent?, spør Grana.

Svaret er nei til å begynne med. Så demrer det; Villemann ble bitt stygt av en grevling året før. Han fikk betennelse og måtte til dyrlegen for å få to antibiotikakurer. Om det var høyre eller venstre fot vites ikke.

Les mer fra Dittdyr.no:

Dette er ikke Dr. Dyregod

Skaffe katt?

Katten som ikke vil ut

Arr i sjelen
Dyretolken har mer å berette.

- Han forteller om en tøff og svært vanskelig tid der han ble utsatt for mishandling. Han sa dette til meg: - Jeg ble påført en psykisk uro som fortsatt preger meg. Jeg er ikke født engstelig, men ble det i min ungdomstid, forteller dyretolken.

Villemann er en omplasseringskatt. Historien hans er ukjent. Men det er mye ved hans oppførsel som er vanskelig å forstå. Han kan være skvetten, stresset og bøllete med de andre kattene han bor sammen med.

Tryggere nå
Dyretolken fortsetter:

-Han føler seg trygg nå og har det bra – men det er altfor mange hos dere, sier Grana.

Villemann bor sammen med ti andre katter på en stor gård.

-Han sier han får skylden for mange problemer, at han blir sett på som bøllete og bråkmaker. Men han svarer bare på erting fra en annen katt. Han tar igjen når hun sier stygge ting til han.

Det må vel være rett og rimelig?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mobbet
Det er helt tydelig katten Maisina dyretolken sikter til. Hun og Villemann er som hund og katt.

Katten har mer på hjertet, ifølge dyretolken:

-Han vet hun er redd han. Men de mobber hverandre på hver sin måte, han fysisk og hun psykisk. Han sier han får skylden altfor ofte, fortsetter tolken.

Beskrivelsen er overraskende nøyaktig. Villemann slåss mange ganger daglig, og i ni av ti tilfeller er det nettopp Maisina som får gjennomgå.

Sender bilder
Grana sender bilder til dyrene for å vise hvor mye bedre det kan gå.

- Det er fullt mulig å få slutt på en uønsket atferd når vi vet hva som ligger bak. Jeg bruker bilder som jeg sender til dyret. Til Villemann sender jeg først bilder som viser at han angriper Maisina, og hvor leit det er for eierne, sier dyretolken.

Deretter sender hun bilder av hvordan det vil være om Villemann bare går stille forbi sin nemesis.

- Villemann er en klok katt, dette skal nok gå bra!, avslutter Sissel Grana.

Venstre fot
Etter to timer er samtalen over. Kan virkelig dyretolken prate med dyr? Det som før var usannsynlig virker mer sannsynlig. Hun har sagt ting om katten som hun umulig kunne vite på forhånd.

Dyrlegen som behandlet Villemann for bittet året før blir ringt og spurt hvilken fot som ble bitt av grevling.

-Det var venstre, svarer dyrlegen.

Kommuniserer du med dyret ditt? Diskutér her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!