*Nettavisen* Nyheter.

- Ebolasmittet sykepleier behandlet med paracet

Sykepleier Teresa Romero Ramos (44) ble smittet med det dødelige viruset da hun pleiet to misjonærer som hadde vært i Vest-Afrika. Her er hun avbildet med hunden sin, som spanske myndigheter frykter også er smittet.

Sykepleier Teresa Romero Ramos (44) ble smittet med det dødelige viruset da hun pleiet to misjonærer som hadde vært i Vest-Afrika. Her er hun avbildet med hunden sin, som spanske myndigheter frykter også er smittet. Foto: Handout (Reuters)

Helsevesenet i Spania er under hardt press etter en rekke ebola-fadeser.

08.10.14 21:56

En ebolasmittet spansk sykepleier i Madrid forsøkte gjentatte ganger å varsle i fra om sine symptomer, men ble sendt hjem med paracetamol før hun til slutt ble plassert i karantene, skriver spanske medier.

Sykepleier Teresa Romero Ramos (44) ble smittet med det dødelige viruset da hun pleiet to misjonærer som hadde vært i Vest-Afrika. Først da hun leste om seg selv i avisen, fikk hun vite at hun hadde testet positiv til ebola.

Én teori er at hun ble smittet ved å berøre ansiktet sitt med hanskene sine, da hun tok av seg smittevernsdrakten.

- Jeg tror feilen kan ha skjedd da jeg tok av meg drakten. Jeg anser det som det mest avgjørende øyeblikket hvor viruset kan videreføres. Men jeg er ikke sikker, har sykepleieren uttalt fra sykesengen.

SISTE: Ebolapasient i Texas er død

- Minste feilen kan være dødelig
Professor Peter Piot ved Verdens helseorganisasjon (WHO) er ikke overrasket over at sykepleieren er smittet med ebola. Han mener selv små bevegelser som å gni øynene sine, er risikofylt.

- Den minste feilen kan være dødelig, sier Piot, ifølge BBC.

Ramos er en reservesykepleier på en stab av 30 helsearbeidere ved Madrid-sykehuset La Paz-Carlos III, som pleiet misjonærene Manuel Garcia Viejo (69) og Miguel Pajares (74) , som ble smittet med ebola i henholdsvis Liberia og Sierra Leone. Begge er døde.

Massiv kritikk
Den spanske sykepleieren er trolig første person som har blitt smittet med ebola-viruset på europeisk jord. Spanske helsemyndigheter er under massiv kritikk etter en rekke fadeser knyttet til manglende rutiner og prosedyrer ved landets eneste ebolasenter på sykehuset Carlos III.

Per nå er det seks personer som holdes i karatene med ebolalignende symptomer. Ytterligere 50 helsearbeidere ved sykehuset overvåkes for eventuelle tegn på ebolasymptomer. Flere av dem har vært i direkte kontakt med den spanske sykepleieren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeidere i beskyttelsesdrakter utenfor boligen der sykepleieren som er smittet av ebola i Madrid i Spania bor. Foto: Susana Vera (Reuters)

- Fikk paracetamol
Da sykepleieren ble dårlig, ble hun sendt hjem fra arbeidet og gitt paracetamol, ettersom temperaturen skal ha vært for lav til å diagnostisere ebola, skriver The Times.

Ramos ringte senere til sykehuset og fortalte at hun følte seg uvel. Da svarte sjefene ved Spanias eneste spesialsenter for ebola med å be henne dra til sitt nærmeste lokalsykehus, hvor det ikke fantes noen ebola-rutiner.

Til tross for gjentatte bekymringstelefoner til ebolasenteret for å melde i fra om at helsetilstanden var forverret, ble hun igjen bedt om å dra til sitt lokalsykehus i Alcorcon.

Hun har vært i direkte kontakt med 21 helsearbeider, inkludert ambulansepersonalet, som kun var utstyrt med hansker og ansiktsmasker. I tillegg var det en utsettelse på ett døgn da hun endelig skulle overføres til ebolasenteret.

Dårlig utstyr
En av legene på ebolasenteret har avslørt at de ble utstyrt med beskyttelsesutstyr av dårlig kvalitet, som for eksempel smitteverndrakter uten egen oksygentilførsel og hansker som var festet til drakten med teip.

- I morgen må jeg behandle frøken Romero, og ingen har vist meg hvordan man tar på drakten (smitteverndrakten), sier Santiago Yus, som er lege ved ebolasenteret på sykehuset Carlos III, skriver The Telegraph.

- Jeg er ikke forberedt. Jeg er ikke trent. Dette gjelder mange av våre kolleger. Kunne de ikke ha forberedt oss bedre? sier han.

Flere av hennes sykepleierkolleger ved ebolasenteret skal angivelig ha feber.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hunden til det spanske paret skal etter planen avlives. Foto: Handout (Reuters)


- Tok eksamen med feber
I Spania er det også uttrykt stor bekymring for at Ramos visstnok tok en offentlig sykepleiereksamen sammen med 20.000 andre, bare to dager etter at én av de ebolasmittede misjonærene døde. Ektemannen Javier Limón Romero har bekreftet at hun tok eksamenen «mens hun nesten viste symptomer».

Ektemannen sitter nå i karantene, mens parets hund befinner seg alene i deres leilighet. Myndighetene ønsker nå å avlive hunden i frykt for at den bærer viruset.

Ektemannen kjemper nå for å redde hunden fra avlivning.

- Kanskje de vil avlive meg også, for sikkerhets skyld? sier han i en kommentar.

Han har mange med seg på laget. I Spania har 342.000 mennesker sluttet seg til et opprop om å redde hunden.

Onsdag kveld meldes det at hunden er avlivet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.