*Nettavisen* Nyheter.

- Eh, Libya, sa du?

Her dummer en amerikansk presidentkandidat seg ut - igjen. Se video.

15.11.11 15:31

I forrige uke ble presidentkandidat i Republikanernes nominasjonsvalg, Rick Perry, latterliggjort etter å ha tabbet seg ut på en direktesendt TV-debatt.

Perry sa han ville kvitte seg med minst tre føderale etater dersom han ble valgt president, men Texas-guvernøren klarte bare å nevne to av etatene han ønsket fjernet.

Denne uken var det presidentkandidat Herman Cains tur til å tabbe seg ut på TV.

Det er tidligere sådd tvil om Cains kompetanse på utenrikspolitikk, og i intervjuet fikk mange av hans kritikere bekreftet presidenthåpets manglende kunnskaper innen feltet.

Tenkepause på 19 sekunder
I et intervju med Milwaukee Journal-Sentinel ble Cain stilt spørsmål om han var enig i president Barack Obamas håndtering av Libya.

- Ok, Libya, sa en tydelig brydd Cain.

Cain ble helt satt ut av spørsmålet, og først etter 19 sekunder klarte han å stotre fram noen ord.

- President Obama støttet opprøret, ikke sant?

- President Obama krevde Gaddafi fjernet? Jeg ville bare forsikre meg om at vi snakker om samme ting før jeg svarer: Ja, jeg er enig. Nei, jeg er ikke enig.

- Jeg er ikke enig i måten han håndterte det av følgende grunner. Nope, det var noe annet, sa han.

- Hva er det du spør om?
Han tok nok en kort tenkepause og flagret litt med blikket før han fortsatte sitt resonnement.

- Jeg må lete litt. Jeg har alle disse greiene som virvler rundt i hodet mitt.

- Nøyaktig hva er det du spør om jeg er enig eller uenig i?

Skylder på søvnmangel
Intervjuet ble avsluttet ved at Cain ramset opp noen innøvde, generelle fraser på Libya-situasjonen. Cain sa blant annet at han ville gjort en bedre jobb med å avklare hvem opposisjonen var.

Cain-kampanjen innrømmer at dette ikke var hans beste øyeblikk, men skylder på søvnmangel.

Dette er ikke første gang at Cain antyder manglende kunnskaper innen utenrikspolitikk. I et intervju med TV-kanalen PBS, virket det som at Cain ikke hadde kjennskap til Kinas atomvåpenprogram.

Cain klarer seg ganske bra på meningsmålingene til tross for en rekke anklager om seksuell trakassering. Målingene viser imidlertid at velgerne er noe bekymret for Cains kunnskapsnivå innen internasjonale forhold.

- Svake kunnskaper
USA-ekspert Svein Melby har tidligere uttalt til Nettavisen at Cain har et altfor lavt kunnskapsnivå til å bli USAs neste president.

- Min vurdering er at Cain uansett ikke kommer til å bli Republikanernes presidentkandidat. Han har et for tynt kompetansenivå som president.

- Han har så svake kunnskaper om verden utenfor USA, uttalte leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

For ordens skyld har Barack Obama støttet Nato-operasjonen i Libya, som handlet ut fra et FN-mandat med hensikt å beskytte sivilbefolkningen mot Gaddafis angrep. USA tok etter hvert en mindre aktiv rolle i selve aksjonen, men Obama har støttet opposisjonen i Libya, og krevd at Gaddafi må fjernes fra makten.

Kilder: ABC News, The Times, CNN.

Se intervjuet her.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag