*Nettavisen* Nyheter.

- Einar Gelius ute av tjeneste

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Vålerenga-prest Einar Gelius søkte om permisjon samme dag som han fikk brevet om avskjedssaken.

17.11.10 10:36

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme skal i et brev ha gjort det klart for sogneprest Einar Gelius at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham. Samme dag søkte Gelius om persmisjon - og fikk det.

Det skriver Agderposten.no.

- Pågår samtaler
- Jeg er i Finnmark i dag og holder foredrag. Jeg kan bekrefte at det pågår samtaler med biskopen, men utover det har jeg ingen kommentarer, skriver Einar Gelius selv i en tekstmelding til Nettavisen.

Også Kvarme holder foreløpig kortene tett til brystet:

- Jeg kan si at jeg er i samtale med Einar Gelius, men innholdet i disse samtalene er mellom sognepresten og meg. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, uttalte Oslo-biskopen til Nettavisen tirsdag.

Les også: Vil fjerne Gelius

«Sex i bibelen»
Den frittalende sognepresten har flere ganger vært i medienes søkelys. Flere av hans utspill har ikke falt i god jord hos hans overordnede. Sist det skjedde var da han lanserte boka «Sex i bibelen» og blant annet skrev om eget sexliv.

- Jeg vil ta et oppgjør med kirkas langvarige seksualfiendtlighet og de krefter i kristne sammenhenger som fremdeles ser på sex med skam og skyld - og ikke minst vil jeg ta avstand fra dem som med Bibelen i hånd misbruker og undertrykker andre mennesker, uttalte Gelius i forbindelse med lanseringen av boka.

Les også: Skriver om eget sexliv

- En trist dag
Oslo-biskop Ole Christian Kvarmes kommentar til boken var at dette var en «en trist dag for Einar Gelius».

Fra leder for Kirkerådet, Nils Tore Andersen, fikk Gelius høre at budskapet i boken er «forferdelig banalt».

Måtte beklage Lyn-begravelse
I september i fjor var det flere enn Oslo-biskop Ole Christian Kvarme som reagerte da Gelius spilte inn en radioreklame for fotballklubben Vålerenga der han tilsynelatende forrettet i begravelsen til erkerivalen Lyn. Vålerenga trakk reklamen, og Gelius måtte beklage.

- En prest driver ikke gjøn med noen av de viktigste øyeblikk i sin egen tjeneste. Det handler ikke så mye om for prestens egen del, men om alle de menneskene han skal møte i tilsvarende situasjoner, uttalte Kvarme til Nettavisen den gangen.

Trakk seg som missedommer
I 2006 fikk missegeneral Geir Hamnes Gelius til å stille som dommer i juryen som skulle kåre en norsk Miss Universe-deltaker. Det utløste kritikk fra flere hold, og biskop Kvarme ba Gelius trekke seg fra juryen.

- Det er ikke til å komme forbi at det er en type kroppsfiksering og en ramme rundt showet som ikke passer, sa Kvarme til Dagbladet.no .

Søkte jobb som fylkesmann
I 2008 søkte Gelius jobben som fylkesmann i Aust-Agder, en jobb han ikke fikk. Embetet ble gitt til tidligere stortingsrepresentant Øystein Djupedal fra SV, som søkte lenge etter at den opprinnelige søknadsfristen var utløpt. - Jeg føler meg lurt, lød kommentaren fra Gelius, som var en av fem andre søkere til jobben.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.