- Eksperter styrtet flyet, ikke «fulle gorillaer»

Eksperter skjøt ned Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina, ikke «fulle gorillaer», hevder Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Eksperter skjøt ned Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina, ikke «fulle gorillaer», hevder Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Sergey Bobok (Afp)

Ukrainas statsminister peker på Russland etter nedskytingen.

19.07.14 22:13

Eksperter skjøt ned Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina, ikke «fulle gorillaer», hevder Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

– Veldig profesjonelt personell er nødvendig for å finne mål og avfyre slike raketter, sier Jatsenjuk i et intervju som kommer på trykk i søndagsutgaven til den tyske avisa Frankfurter Allgemeine.

– Det er mulig disse folkene kommer fra Russland, sier Jatsenjuk.

Hevder de har beviser
Han tilføyer at det ikke er mulig for «fulle gorillaer» å operere slikt utstyr, med henvisning til de prorussiske separatistene som er aktive i området.

Ukrainske myndigheter hevder de har beviser for at det var en russisk rakett som forårsaket flystyrten torsdag. Flyet skal ifølge ukrainerne ha blitt skutt ned ved hjelp av en bakke-til-luft-rakett av typen Buk. Ukraina har også tidligere hevdet at separatister skjøt ned flyet, trolig med hjelp fra russisk personell.

Russland nekter
Russland nekter på sin side for å ha vært involvert.

Ifølge en talsmann for den ukrainske regjeringens sikkerhetsutvalg skal russisk militærutstyr ha blitt fraktet over grensa til Ukraina og inn i Luhansk-regionen natt til lørdag.

Prorussiske separatister har dessuten fraktet utstyr til stedet der flyet traff bakken, tilsynelatende for å fjerne vrakrester, ifølge talsmannen.

Vil ha terrorstempel på separatistene
Ukrainas president Petro Porosjenko ber FN om å føre opp de prorussiske separatistene i det østlige Ukraina på sin liste over terrororganisasjoner.

Kravet ble fremmet i en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon lørdag, opplyser presidentens kontor.

Porosjenko ba FN om å fordømme terrorhandlinger i det østlige Ukraina og oppføre de to separatistgruppene Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk på listen over terrororganisasjoner.

Lover å arbeide for våpenhvile i Ukraina
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov snakket lørdag med USAs utenriksminister John Kerry om situasjonen i Ukraina per telefon.

I samtalen var de to enige om begge å bruke sin innflytelse for å forsøke å få slutt på fiendtlighetene øst i Ukraina, skriver russisk UD i en pressemelding.

Kerry og Lavrov skal også ha vært enige om at alle beviser fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i området, inkludert de svarte boksene, må bli gjort tilgjengelige for internasjonale granskere, og at eksperter må få tilgang til vrakstedet for å gjøre sine undersøkelser.

Ifølge russisk UD ble det understreket i samtalen at konflikten i Ukraina ikke har noen militær løsning, og at den kun kan løses ved hjelp av fredelige midler gjennom nasjonal dialog.

Det siste om MH17-styrten:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.